Karanlıklarda boğuyorlar bizi, ve biz sessiziz...

Karanlıklarda boğuyorlar bizi, ve biz sessiziz...

İletigönderen Erkan Güçiz » Cum Oca 15, 2016 17:48

Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun”, Olağanüstü dönemlerde yayınlar maddesinde, “Savaşlar, terör amaçlı saldırılar, doğal afetler ve benzeri olağanüstü̈ durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında da ifade ve haber alma özgürlüğü̈ esas olup, yayın hizmetleri önceden denetlenemez ve yargı kararları saklı kalmak kaydıyla durdurulamaz. Ancak, millî güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hâllerde yahut kamu düzeninin ciddî şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir.” diyor.

17-25 Aralık örneğinde olduğu gibi yüzlerce olayın iç yüzü, “kendini geleceğin Başkanı” olarak gören kişi tarafından yayın yasağı konarak bizlerden gizlendi.

Dün Sultanahmet’te, bugün Güneydoğu’da olanları, erişebilenler yabancı basından öğreniyor; biz ise zifiri karanlıkta bekliyoruz, “devlet büyüklerimiz” ne diyecek diye.

Ve bunlar yaşanırken, birisi çıkıp, “İddia ile konuşuyorum. Ne Avrupa’sında ne de diğer ülkelerinde, Türkiye’deki basın kadar özgür bir medya yoktur.” diyebiliyor, biz yutkunup oturuyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidar süresini kapsayan 2002-2015 yılları arasında kaç olay hakkında yayın yasağı verildiğini Adalet Bakanlığı’na sordu.

Hakverdi 12 Kasım 2015’te tarihinde şu soruları yöneltmişti:

1) 10 Kasım 2002 ile 10 Kasım 2015 kaç olaya yayın yasağı getirilmiştir? Yayın yasağı getirilen olaylar hangileridir? Tarihleri nelerdir?
2) 10 Kasım 2002 ile 10 Kasım 2015 tarihleri arasında görülen kaç soruşturmaya ve davaya gizlilik kararı uygulanmıştır? Gizlilik kararı uygulanan soruşturmalar veya davalar hangileridir? Tarihleri nelerdir?

Bakanlık, Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya yoluyla verdiği cevapta, “Dilekçenizde belirttiğiniz hususlara ilişin olarak kayıtlarımızın tetkikinde Genel Müdürlüğümüz nezdinde herhangi bir somut bilgi ve belge bulunmamaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim” dedi.

Görünen o ki, ya zır cahiller bürokrasinin her basamağını işgal etmişler, ya da cahil numarası ile işi geçiştirmeye çalışıyorlar.

Bugünküler bu “cahillik oyunu”nu Bülent Arınç’tan öğrenmiş olmalılar.

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 20 Haziran 2014 tarihli yazılı sorusunda şunlar vardı:

1) 1 Ocak 2010 yılından 19 Haziran 2014 tarihine kadarki dönemde yayın yasağı getirilen
haber konularının listesi nedir?
2) Yayın yasakları hangi mahkeme ve Hakimlerin kararları ile alınmıştır?
3) AİHM'nin Türkiye'yi yayın yasakları ile ilgili olarak mahkum ettiği son 10 yıl içindeki diğer
tüm davalar hangileridir? Bu davalardan dolayı ödenen tazminat tutarı ne kadardır?
4) 12 Eylül Askeri darbesi döneminde yani 1980,1981 ve 1982 yıllarında yayın yasağı getirilen
haber konularının listesi veya sayısı nedir?
5) Aralık 2002 yılından 19 Haziran 2014 tarihine kadarki dönemde yayın yasağı getirilen
haber konularının listesi nedir?

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2010 ile 2014 Haziran arasında 149 habere yayın yasağı getirildiği cevabıyla konuyu kapatmıştı.

Resim
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x