r. Noyan UMRUK İtalya’da, 2013’de Palrlamento yenilendi. Temsilciler Mec

r. Noyan UMRUK İtalya’da, 2013’de Palrlamento yenilendi. Temsilciler Mec

İletigönderen Noyan Umruk » Cmt Kas 22, 2014 23:11

KARARSIZLARIN KARARLILIĞI(II):BAKIN İTALYA'DA NELER OLUYOR?

Dr. Noyan UMRUK

İtalya’da, 2013’de Parlamento yenilendi. Temsilciler Meclisi’ndeki 630 ve Senato’daki 315 sandalye içi yapılan, katılımın % 75 dolaylarında gerçekleştiği genel seçimler sonucunda; Bersani’nin merkez sol DP’nin[Partito Democratico ] başını çektiği sol seçim ittifakı “Italia Bene Comune” oyların % 29,5’ini alarak seçimden birinci cıkıp, Temsilciler Meclisi’nde 340, Senato’da 113 koltuk kazandı. Skandallarıyla ünlü Berlusconi’nin merkez sağ Özgürlüğün Halkı Partisi’nin [Il Popolo della Liberta (PDL)] başını çektiği merkez sağ koalisyonu oyların % 29,1’ini alarak sırası ile125 ve 117 sandalye ile yetindi. Seçimlerin ciddi sürprizi, oyların 25,5’ini alan 5*(Beş Yıldız Hareketi -Movimento 5 Stelle) ise yine sırası ile 109 ve 54 koltuk elde etti. Cumhurbaşkanı Napolitano’nun hükümeti kurmakla görevlendirdiği Bersani ve yardımcısı Letta arka arkaya istifa edince, kriz, DP’nin liderliğine oturan Renzi hükümeti ile çözümlenmeye çalışıldı. İlkesel olarak koalisyona yanaşmayan 5* ise ana muhalefet.

Evet, artık İtalya’da yeni bir siyasi hareket var: 5*… Eski komedyen yeni politikacı Grillo ve bilişim büyücüsü Casaleggio bu hareketin liderleri, daha doğrusu sözcüleri, kendilerini böyle tanımlıyorlar. Bu ikili 2005’te kurdukları blogla, 8 yıl boyunca, görüşlerini halka paylaştı. Genellikle blogu kullanan Grillo, meydanlarda da ateşli konuşmalar yaptı. Casaleggio’nun modern data tekniklerini büyük ustalıkla kullanması, Grillo’nun kendine has üslubu ve hitabeti ile birleşip kitleleri cezbetti. Hareket başarıya ulaştı. Ancak kendileri seçimlere aday olarak katılmadılar. Durgunluk ve yolsuzluğa gösterilen öfkeyi temsil eden Grillo’ya oy verenler İtalya ortalamasının üstünde eğitim düzeyindeki erkekler, işsizler ve umutsuzlar.

YÖNTEM: e-PARTİ

Beppe Grillo, kendisi ve nobelli yazar Dario Fo arasında geçen politik-felsefi tartışmaları içeren, adını İtalyanca ‘da “cırcırböceği” anlamına gelen Grillo’dan alan “Cırcırböceği Hep Gün batarken Öter” adlı kitapta Casaleggio: “Bildiğimiz demokrasi, tanıdığımız haliyle bitti…Partiler aracılığıyla biçimlenen klasik temsili demokrasilerin sonuna gelindi. Bundan böyle aşağıdan yukarı örgütlenen katılımcı demokrasi çağı başlıyor… Bazıları internetin geleceğinin; bilgi akışının tamamen kontrol altına alındığı Orwell tarzı bir diktatorya ile bilginin özgürce yayıldığı, yurttaşların katılımını sağlayacak doğrudan demokrasi arasında gidip geleceğini öngörüyor. Her iki olasılık da gelecekte mümkün; ama zamanla doğrudan demokrasiye yönelik kullanım üstün gelecek.”
Nitekim, 5*, doğrudan demokrasi konusunda önemli bir adım attı. 2013 İtalya Genel Seçimleri’nde adaylarını internet aracılığıyla belirleyerek dünyada bir ilk olarak tarihe geçti

PROGRAM:

Vergileri azaltma, yolsuzluğa son verme, AB’ye haddini bildirme ve euro’dan çıkmak için referandum düzenleme mesajları veren Hareketin beş yıldızı:

(1) herkese özgür, sınırsız ve ücretsiz internet bağlantısı,

(2) herkes için ücretsiz ve temiz suya erişim,

(3) ücretsiz toplu taşıma hakları ve

(4) çevrecilik ve doğanın korunması ile

(5) sürdürülebilir kalkınmadan oluşuyor.


Kamu harcamaları hedefte, çok uluslu şirketlerin devletten para çalmaları engellenecek. Her harcama kuruşuna herkese açık bir şekilde yayınlanacak. 12000 dolar maaşının %90’nını hayır işlerine ayıran dünyanın en fakir devlet başkanı, Uruguay Devlet Başkanı José Mujica’da öykünerek, tüm seçilenlerin bu davranışı örnek almaları isteniyor. Ana hatlarıyla 5* Hareketi’nin programı işte böyle.

ELEŞTİRİLER ve SONUÇ:

Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var. Grillo eski aşırı sağ militanları kabul etmekle, programında göçmenleri göz ardı etmekle, İtalya’da doğan göçmen çocuklarının yurttaşlığa alınmasına ilişkin yasaya ihtiyaç olmadığını söylemekle ve cinsiyetçi söylemleriyle suçlanıyor.

İtalyan merkez-solunun amiral gemisi “Repubblica” Grillo’yu Hitlerle kıyaslarken “Casaleggio’nun -partisiz demokrasi- tezini boşluğun nasıl doldurulacağını; partisiz bir demokrasinin anlamını” sorguluyor ve “Cırcırböceği…” kitabında yanıt buluyor:“Partiler ortadan kalktığında; mecliste bunların yerine farklı hareketler, komiteler ve sivil toplum temsilcileri olacak!”

Berlusconi’nin “Özgürlükler Partisi”, Maroni’nin ayrılıkçı “Kuzey Ligi”, “şahıs partileri” kriz sürecinde erirlerken, seçimlerden bu yana, Grillo hareketince ablukaya alınan DP de, çözülme tehdidi ile karşı karşıya…
İtalya’yı ilgiyle izlemek ilginç olacak...



AYDINLIK G; 23.11.2014
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1039
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x