Kırmızı Hat - Dünden Yarına Kıbrıs

Olayları her yönüyle yansıtan detaylı dosyalar...
Uluslararası siyaset, küresel sorunlar,savaşlar ve barışlar, ekonomi, bilim, spor....

Kırmızı Hat - Dünden Yarına Kıbrıs

İletigönderen f-02 » Cmt May 02, 2009 11:53

Resim

Dünden Yarina Kıbrıs [TRT Belgeseli]
TRT 2 Kanalında DÜNDEN YARINA KIBRIS adıyla 30’ ar dakikalık 7 bölümlük bir belgesel

Resim

TRT İstanbul Televizyonu, 1955-1983 dönemini Kıbrıs’ta ve Türkiye’de olayların içinde açık veya gizli yer alan ve yön veren sivil ve askerlerin anılarını ekranlara getiriyor.

İÇERİK HAKKINDA
Kıbrıs hakkında herkes konuştu. Araştırmacılar, tarihçiler, stratejistler, diplomatlar, siyasetçiler, Avrupa Birliği, Amerika ve Birleşmiş Milletler... Ama Kıbrıs’ta meydana gelen olayların içinde yer alan, o günleri bizzat yaşayan kişiler konuşmadı. TRT İstanbul Televizyonu, Kıbrıs’ta yaşananları yaşayanların ağzından anlatmak için yola çıktı. Dünden Yarına Kıbrıs adlı belgesel için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hemen her köşesinde çekimler yapıldı, tanıklar dinlendi… Kıbrıs konusu ile Türkiye’de doğrudan ilgilenmiş kişilere ulaşıldı. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Bodrum, İzmir’de yaşayan tanıklar bulundu ve onların şahitlikleri kayıt altına alındı. Yaklaşık bir yılda 70 kişi ile konuşuldu. 80 kaset 2400 dakika kayıt röportaj kaydı yapıldı.

Yönetmenliğini Erdoğan ŞENTÜRK’ün yaptığı belgeselin danışmanlığını ve metin yazarlığını Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Satan yaptı.

Yönetmen Erdoğan ŞENTÜRK Belgeselin amacını şöyle açıklıyor; “Kıbrıs’ta yaşanan siyasi ve sosyal olayları tanıkları hayatta iken kayıt altına almak ve bu yaşanmışlıkları hem Türkiye hem Kıbrıs Türk gençlerine hem de TRT’nin ulaştığı dünyaya aktarmak.”

Belgeselin danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ali SATAN, “Kıbrıs’ta yaşananları şu an çoğu kimse hatırlıyor ama yarın? Tarih açısından birinci el kaynak olan olayların doğrudan şahidi kimselerle konuşup ses ve görüntü arşivi, bir tür “sözlü tarih” çalışması yapmış olmak hem yeni nesillere hem geleceğin tarihçilerine bir şeyler bırakmak demekti. Bunu yapmaya çalıştık.”

[img]http://www.indiriyor.org/images/download.gif[/img]

Kullanıcı küçük betizi
f-02
Üye
Üye
 
İletiler: 21
Kayıt: Cum May 01, 2009 15:27

Şu dizine dön: Kırmızı Hat

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x