“Kod Adı Mürted” Devlet hep uyumuş millet de uyutulmuş / Ali Ekber ERTÜRK

Kitapları bu bölümde tanıtabilirsiniz.

“Kod Adı Mürted” Devlet hep uyumuş millet de uyutulmuş / Ali Ekber ERTÜRK

İletigönderen Balasagun » Prş Eki 20, 2016 13:38

Devlet hep uyumuş millet de uyutulmuş

Yazarımız Saygı Öztürk, kitabı ‘Kod Adı Mürted’de 15 Temmuz’u anlattı.


Resim
Gelecek kuşaklara ışık tutacak kitap yazan Saygı Öztürk kanlı kalkışmanın nasıl geldiğini şöyle özetledi: Demokrasiyi yıkmak için kumpas davalarla toplumu korkuttular, sonra da saldırdılar.

Yazarımız Saygı Öztürk, yine gündem yaratacak bir kitapla okuyucunun karşısına çıktı. Öztürk, 15 Temmuz darbe girişimini konu alan “Kod adı Mürted” kitabı ile darbe girişimine ışık tuttu. Darbe gecesinden başlayıp bugüne kadar olan gelişmeleri ilk ağızdan ve resmi belgelere dayanarak açıkladığı kitabını okuyucuya sunan Saygı Öztürk, “Gelecek kuşaklara kulaktan dolma bilgilerle değil, gerçek bilgilere dayalı belge bırakmak istedim” dedi. Saygı Öztürk, “Kod adı Mürted”i SÖZCÜ'ye anlattı.

TANIKLAR VE BELGELER IŞIĞINDA…

– Kitabı yazma düşüncesi nasıl doğdu?

Bu benim 19'uncu kitabım. Türkiye'de bir darbe girişimi yaşandı. O andan itibaren bizler de gazeteci olarak, olayların tanığıyız. 15 Temmuz akşamı ben Genelkurmay Başkanlığı'nın önünde gelişmeleri yerinde izlerken, SÖZCÜ'deki diğer arkadaşlarımın her biri farklı yerlerde o geceyi yaşadılar ve olaya tanık oldular. Gazeteci, tarihin tanıklığını yaptığına göre, bizler de gelecek kuşaklara ülkemizde yaşananları kulaktan dolma bilgilerle değil, belgelerle, sağlam bilgilerle ulaştırmakla sorumluyuz. Bu kitapla da, tanıklar, ifadeler, belgeler ışığında 15 Temmuz'a ışık tutmaya çalıştık. Cezaevinden gelen mektuplarla, bazı üst düzey yetkililere, milletvekillerine ve bize ulaşan mektuplardan da hayli yararlandım. Ayrıca tutuklu komutanların ziyaretine giden eşlerinden ve çocuklarından da çok şey öğrendim. Akıcı, sürükleyici ve kolay okunan bir kitapla okuyucunun karşısına çıktım.

SAYGI ÖZTÜRK FETÖ'CÜ DARBE GİRİŞİMİNİN PERDE ARKASINI YAZDI Muhabirimiz Ali Ekber Ertürk, SÖZCÜ Ankara Temsilcimiz ve yazarımız Saygı Öztürk'ün son kitabı “Kod Adı Mürted” hakkında bilgi aldı. Saygı Öztürk, “Yazdığım bu kitap bir başlangıç” diyerek kitabın devamının geleceğinin sinyalini verdi...

Resim
SAYGI ÖZTÜRK FETÖ'CÜ DARBE GİRİŞİMİNİN PERDE ARKASINI YAZDI

Muhabirimiz Ali Ekber Ertürk, SÖZCÜ Ankara Temsilcimiz ve yazarımız Saygı Öztürk'ün son kitabı “Kod Adı Mürted” hakkında bilgi aldı. Saygı Öztürk, “Yazdığım bu kitap bir başlangıç” diyerek kitabın devamının geleceğinin sinyalini verdi…


‘DİĞER DARBELERDEN ÇOK FARKLI'

– Bu darbenin diğer darbelerden en büyük farkı neydi?


Her şeyden önce saati, darbeye uygun değildi. Başı kim belli değildi. Sonra darbeciler, Cumhurbaşkanı'nın, Genelkurmay Başkanı'nın, bazı kuvvet komutanlarının bu kadar yakınına nasıl girebilmiş, niçin fark edilmemiş, hayret edilecek bir durum. Komutanların Genelkurmay Karargahı'ndan kaçırılışı bile önemli bir sorudur. 80 Darbesi, hazırlıklarıyla, planlaması ile kısaca her yönüyle, 15 Temmuz'dan farklıdır.

– Kitabınızdaki kaynaklar neler?

Kuşkusuz, tanıklar, ifadeler, o gece birliklerde tutulan cerideler, olayı yaşayan kişilerle yaptığım görüşmeler önemli. Kitabın ana omurgasını bunlar oluşturdu. O geceyi yaşayanlardan, darbe girişiminin içerisinde olanlardan itirafçıların açıklamalarından çok şeyler öğreneceğiz. Bu nedenle “Kod adı Mürted” kitabı bir başlangıç. Hazırlık yaparken çok sayıda ifade okudum. Çelişkileri gördüm. Silahlı Kuvvetlerimiz'in bu hale nasıl ve neden getirildiğini, yaptığım araştırmalarla ortaya koydum.

‘ASIL SORUMLU SİYASETÇİLERDİR'

– Sizce ordu neden bu kadar aciz durumdaymış gibi bir izlenim yaratılıyor?


Devlet hep uyumuş, millet hep uyutulmuş. Bu ülkenin istihbarat kuruluşları görevini yapmamış, yapanlar ise kumpaslarla tasfiye edilmiş. O kumpas davalarıyla toplum korkutuldu, susturuldu. “Aman benim başıma bir şey gelmesin” diye kamu görevlileri sessiz kaldı. Aslında o davaların amacı, demokrasiyi ortadan kaldırmaktı. İşte, korkutulan, ürkütülen, sessizleştirilen Türkiye için geriye kalan bir darbeyle bunu gerçekleştirmeye çalıştılar. TSK'nın içerisine bu kadar hainin girmesinin asıl sorumlusu da, kuşkusuz, buna meydan veren, irticadan atılanlara sahip çıkan siyasetçilerdir.

Resim


DEMOKRASİDEN YANA TAVIR ALDIK

– SÖZCÜ'nün, 15 Temmuz gecesi darbe girişimi karşısındaki tavrı ne oldu?


Seçimle gelenin seçimle gitmesinden yanayız. Bu hain darbe girişiminin nasıl sonuçlanacağını bilmeden ilk dakikadan itibaren seçilmiş hükümetimizin ve iktidarıyla-muhalefetiyle yüce Meclisimiz'in yanında yer aldık. Nitekim Genel Yayın Yönetmenimiz Metin Yılmaz başından itibaren aynı şeyi söylemiş ve darbeye karşı duruşumuzu ortaya koymuştur. Darbe girişimi gecesinde, haberlerimizle, yorumlarımızla bu tavrımızı ilk dakikadan itibaren ortaya koyduk ve ertesi gün de gazetemiz, “Cumhuriyet ve Demokrasi Kazandı” manşetiyle çıkmıştır. SÖZCÜ'nün başından beri taşıdığı, demokrat ve cumhuriyetçi tavrı manşetimize de yansımıştır.

NEDEN KOD ADI MÜRTED

Resim

Darbe girişiminin en önemli merkezlerinden birisi Akıncı Hava Üssü'ydü. Bu Üssün adı geçmişte “Mürted” idi. Yıldırım Bayezid ile Timur'un ordusu burada karşılaşmıştı. Yıldırım Bayezid'in yanında yer alan bazı komutanların ihanet edip, Timur'un yanına geçmesi üzerine savaşın kaderi de değişti. Timur, yanında kalan komutanlara “Mürtedi unutmayın” diyordu. İşte o yüzden oranın adı “Mürted” yani “ihanet” kaldı. Darbe girişiminde de en büyük ihanet, yine burada yaşandı. Büyük ihanetlerin yaşandığı bu darbe girişimini konu alan kitabın adı da “Kod Adı Mürted” oldu.

KOMUTAN ATLET VE DONLA GÖTÜRÜLDÜ!

– Kitabınızı yazarken elde ettiğiniz trajikomik bilgiler var mı?


Evet, hem de çok! Darbe gecesi korkudan birliğine gidemeyenler, yakalanmamak için otoparkta yatanlar, lojmanın kapıcı dairesine saklanan yüksek rütbeli komutanlar beni şaşırttı. Gerilimli saatlerde güldüren olaylar da yaşandı. Örneğin bir komutan, üzerinde don-atletle evinden götürülüyor, kurtarıldığında askerler o generali bu halde görüyor. Üniformasını giydikten sonra görevine dönüyor.

DARBEYİ ATATÜRKÇÜ SUBAYLAR ÖNLEMİŞTİR

– Size ulaşan bilgilere göre de gerçekten “at izi it izine karışıyor mu?”


Sonuçta bu konuda yargı kararını verecektir ama OHAL'i gerekçe gösterip on binlerce insanı memuriyetten attılar, açığa aldılar. 35 bin kişi tutuklandı. Şunu anlıyorum ki, birçok komutanın darbeden haberi yok. Hele erler için hep içim yanıyor. Cumhurbaşkanı'nın çağrısı üzerine sokağa çıkan halkın darbeyi önlediği iddia edilse de darbeyi asıl önleyen Atatürkçü subaylardır.

Ali Ekber ERTÜRK, 19 Ekim 2016
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Kitap Tanıtımları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x