IŞİD Türkiye sınırını eleğe çevirdi! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

IŞİD Türkiye sınırını eleğe çevirdi! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Prş Mar 12, 2015 0:22

10 Mart 2015 tarihli, The New York Times gazetesinde Tim Arango ve Eric Scmitt imzalı yazıdan seçilmiş alıntılar durumun vahametini gözönüne seriyor.

"Batılı müttefiklerinin baskısıyla Türkiye, IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki kampına katılmak isteyen geleceğin cihatçılarının sınırdan geçişlerini zorlaştırdı.

Fakat IŞİD'in savaşta kaybettiği insan gücünün yerini yenilerinin doldurmasını durduramadı, ya da durdurmak istemiyor.

Geçimlerini sınırdan fıstık, şeker, sigara ve yakıt taşıyarak sağlayan sınır köylüleri, IŞİD tarafından öldürülmekle ve geçimlerinin engellenmesiyle tehdit edildiklerinden dolayı cihatçıları sınırdan öbür tarafa taşıdıklarını söylüyorlar. Bazen gece geç vakit Suriye'deki bir IŞİD komutanından gelen telefon, şehirdeki lüks bir otelden bir katılımcıyı alıp, sınırın öte tarafına getirmeleri talimatı veriyor.

Kilis'de, kendini Mustafa olarak tanıtan kaçakçı "Türkiye sınırda işlemleri daha sıkı tutuyor, işler güçleşti", diyor.

Öyle de olsa, her zaman bir yolunu bulduğunu, bazen de onu tanıyan, onun köyünden sınır muhafızlarının görmemezlikten geldiğini söylüyor.

Artan tedbirlerle 2012'nin çılgın günleri geride kaldı. Yabancı ülkelerden gelen uzun sakallı, kendilerine özgü sırt çantalarıyla bir zamanlar sınır şehirlerinin sokak ve kafelerini dolduran cihatçılar şimdi fazla dikkat çekmeden Türkiye'den Suriye'ye sızmaya çalışıyorlar. Daha önce, Suriye giden yabancı ülke cihatçılarına açıkça, üzerinde İslamcı sloganlar basılı siyah saç bantları, kurşun geçmez yelekler ve bazen de silah satan dükkânlar şimdi işlerini arka odalardan yürütüyorlar.

Washington'da Terörle Mücadele Milli Merkezi'nden Nicholas Rasmussen'e göre, bu güne kadar 3400'ü Batı ülkelerinden olmak üzere 20 bine yakın yabancı IŞİD'e katıldı. Batılı yetkililer bunların çoğunun Türkiye üzerinden geçtiğini söylüyor; elek gibi bir sınırın kontrolünün zor olduğunu ve IŞİD'i bir düşman olarak görmeyen Türk yöneticilerin önemsemediklerini altını çizerek ekliyor.
...
Suriye'de iç savaşın ilk yıllarında cihatçılar, çoğu zaman Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın düşürülmesini isteyen devletin adına çalışan Türk yetkililerin yardımıyla, sınırı kolaylıkla geçtiler.

Türkiye'nin Esad'ın hemen devrileceği beklentisi boşa çıktı; cihatçılar savaş alanlarında hakimiyet kurduğu halde, Türkiye hâlâ Esad'ı baş düşman olarak görüyor. Bununla beraber yetkililer, Türkiye'nin IŞİD'e karşı daha sert bir davranışının ülke içindeki IŞİD hücrelerinden kaynaklanan bir saldırıya sebep olacağı endişesinin arttığı söylüyor.
...
Sınır bölgesinde kaçakçılar, IŞİD'e katılmak için gelen yabancıları taşımaya devam etmekten başka seçenekleri olmadığını söylüyor. Türkiye'nin, önceleri sığınmacı ve militanların serbestçe Suriye'ye girip çıkmalarına izin verilen sınır kapılarını kapatma gayretine rağmen, sınıra yakın yerlerde dolaşan kişilere hizmet sunmaya hazır Türk kaçakçıları var.

Kaçakçı Mustafa'nın tahmini, son yıllarda 200 kadar yabancıya sınırı geçmelerinde yardımcı olduğu. Başlangıçta, büyük bir istekle, içinden IŞİD çıkan , El-Kaide ile bağlantılı El-Nusra için bunu yaptığını söylüyor.

Mustafa, o günlerde El-Nursa'ya yardım etmekten memnundu. "Onlar gerçek cihatçı idiler; Esad'a karşı savaşıyorlardı. IŞİD herkesi öldürüyor; Sünnileri bile."
"


Kaynak:
http://www.nytimes.com/2015/03/10/world ... 00003&_r=0
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x