LOS İNDİGNADOS Dr. Noyan UMRUK

LOS İNDİGNADOS Dr. Noyan UMRUK

İletigönderen Noyan Umruk » Prş Ara 15, 2011 13:28

“LOS İNDİGNADOS”- ÖFKELİLER… 13.12.2011

Dr. Noyan UMRUK :taz:


Financial Times'ın haberine göre, önce onbinlerce Amerikalı, Houston'da toplu kriz duasına çıktı. Lakin, dua’lar“Kara Pazartesiyi” önleyemedi. ABD ve Avrupa borsalarında kayıplar büyük. ABD’nin kredibilite notu ikinci kez düşürüldü. Zaten hastalıklı AB. tarihinin en zor dönemini yaşıyor. İspanya, Portekiz, İrlanda, İtalya ve Yunanistan ekonomileri 9 şiddetinde deprem yemiş gibi. Sıra Fransa’da. Sarkozy panikte. En güçlü ekonomiye sahip Merkel, bu ülkelerden hangisine yardım edip, hangisini kurtaracak? Biri bitmeden diğeri başlıyor. Şaşırmış durumda. İtalya ve İspanya’ya altınlarınızı satın diyorlar. Yunanistana da adalarınızı satın diyenler yok değil…Kurtarma planlarında bir türlü anlaşamıyorlar. Son kritik zirvede İngiltere Başbakanı David Cameron Merkozy(Merkel+Sarkozy) cenahından gelen tüm kurtarma önerilerini veto ederek, ”daha sıkı bütçe kuralları ve mali birlik öngören” Mali Sözleşme’ye katılmayı reddetti.
Bu sırada dünyanın güney, doğu cenahlarında türlü, çeşitli “Arap Baharları” yaşanırken ya da yaşatılırken, dünyanın batı cenahında da “Öfkeliler”(Los İndignados) hareketi patlayıverdi.

“Bu meydan, bu sokaklar kimin: Bizim” yazılı dövizler taşıyan grupların New York’ta finans merkezi Wall Street’i, ülkedeki gelir dağılımı ve dengesizliğini, işsizliği ve ekonomik politikaları protestosuyla başlayan hareket, yaklaşık 20 bin göstericinin kentin en turistik bölgesi olan Times Meydanı’na gelip yaklaşık 4,5 saat boyunca slogan atması ile devametti. 17 Eylül’den bu yana Zuccotti Park’a kamp kuran “Wall Street’i İşgal Et” adlı sivil girişim tarafından düzenlenen protestolar sürmekte. ABD’de haftalardır süren işgal eylemlerine dünyadan gelen destek, Wall Street işgalcilerini cesaretlendirdi. Bankalar başta olmak üzere çeşitli finans kuruluşlarının önünde protesto düzenleyen gruplar, daha sonra başta Washington Square Park’a olmak üzere protesto yürüyüşleri yapıyorlar. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı Times Meydanı’nda bir ara gerginlik yaşandı, toplam 70 kişi gözaltına alındı. Chicago’da bir parkta izinsiz çadır kurmak isteyen 175 kişi kısa süreliğine gözaltına alındı.Protestolar giderek New York’u aşıp, aralarında Boston, San Francisco, Los Angeles, Portland ve Chicago’nun da bulunduğu 52 kente yayıldı. 52 kent ve yaklaşık 800 kasabada gösteriler yapılıyor. 17 Eylül'den beri her gün, günde 24 saat kesintisiz gösteri yapılıyor, eylemciler sokaklarda uyuyor.

Kapitalizm organize suçtur! CAPITALISM IS ORGANIZED CRIME !


99 yoksula karşı 1 zengin, bu büyük bir eşitsizlik 99 to 1, THOSE ARE GREAT ODDS




İspanya’nın El Pais Gazetesi “Öfkeliler hareketi küresel güçle yükseliyor”, İtalyan La Stampa ise “Dünya sokaklara akıyor: birleşik, barışçı ve renkli” başlıkları ile çıkıyor. La Repubblica “Ortada uluslararası bir hareket var. Önsözü Kahire, Tunus ve Bingazi’deki Arap Baharı idi” yorumunu yapıyor. Londra’da St. Paul Katedrali önünde 70 çadır kuruluyor. Roma’da şiddete dönüşen eylemde zarar en az 1 milyon euro. Yunanistan, AB tarafından pompalanmış refahının sosyo-ekonomik çöküşe, iflasa dönüşümünün şiddetli sancıları içinde umarsızca kıvranmakta.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin yazarlarından 94 yaşındaki Fransız-Alman diplomat Stéphane Hessel, Türkçe’ye de çevrilen 32 sayfalık “Indignez-Vous” (Öfkelenin) adlı kitabıyla tüm dünyaya yayılan sistem karşıtı eylemlerin fikir ve isim babası oldu. Hessel, “Ekonomik adaletsizliğe barışçı yollarla isyan edin” diyor. Aslında, kendisi tüm yaşamı direnişle geçmiş bir “indignados”. Önce Nazilere karşı Fransız direnişçilere katılmış bir Alman. 1939’da Fransız vatandaşlığı alıp diplomat olduktan sonra 1948’de BM’de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni yazan gruba katılmış. Hayatı boyunca Cezayir’i, Vietnam’ı, Filistin’i savunmuş.

Hessel’in geçen yıl 93 yaşında yazdığı “Indignez-Vous” (Öfkelenin) adlı eseri dünyada Türkçe dahil 25 dile çevrildi. Hessel, kitabında, gelir dağılımındaki adaletsizlik, göçmen karşıtı politikalar ve basına yönelik baskılar nedeniyle Fransızların Nazi işgali dönemindeki kadar “öfkelenmesi” gerektiğini savunuyordu. Sadece Fransa’da 2 milyon okuyucu bulan kitabın ana fikri ve ismi, İspanya’dan hareketle “Los Indignados” (Öfkeliler) diye anılan hareketi doğurdu. Devam edeceğiz…
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1041
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

cron

x