Mali Af Operasyonu...

Mali Af Operasyonu...

İletigönderen Noyan Umruk » Pzt Kas 08, 2010 16:56

MALİ AF OPERASYONU... İstanbul,07.11.2010


Dr. Noyan UMRUK




MALİ AF KAPSAMI:

Hükümet Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı mali af operasyonuna gidiyor. Bu önemli mali af operasyonuyla 50 milyar TL'lik gelir amaçlanıyor. Söz konusu af kapsamında elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi alacakları, stopaj, harçlar, tabela, trafik cezaları gibi 6183 sayılı yasayla öngörülen tüm alacakları af kapsamına alıyor.

Af kapsamında, asıl gelirin vergi, prim ve takipteki yükümlülüklerinin de yeniden düzenlenmesinden söz ediliyor. Bu, sanayi burjuvazisi ve özellikle finans kapitale, seçim eğik düzleminde "bitaraf" olup "bertaraf" olmak yerine "taraf" olun mesajıdır. Bu, mevcut parlamento çoğunluğunu, mevcut yasaları, kamu çıkarı, toplumsal hak ve adalet duygularını hiçe sayarak siyasi amaç doğrultusunda fütursuzca kullanmaktır.

SORULAR, SORULAR, SORULAR:

-Topluma karşı cezaî yükümlülüğü olanların yükümlülüklerinin affedilmesi özellikle vecibelerini yerine getiren vatandaşlar arasında haksızlık ve eşitsizlik duygusu yaratmayacak mıdır?

-Öte yandan, hangi borcun ne zaman ödeneceği ve ödenmeme durumunda nasıl bir işlemin yapılacağı ilgili yasalarla belirlenmiş iken, parlamento iradesi ile borç ödemede acze düşmüş olanların cezaî sorumluluklarının affedilmesi ve borcun yeniden yapılandırılması geçmişte olduğu gibi ileri dönemlerde de vergi, devletin gelir toplama disiplinini temelden sarsarak, devlete karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesinde yükümlülerin tereddüde düşmelerine, vecibelerini yerine getirmekten kaçınmalarına yol açmayacak mıdır?

-Yeniden yapılandırma uzun dönemde alacakların ana bölümü tahsil ediliyor olabilmekle beraber, kısa dönemde bütçe üzerindeki yükü artırmış olmayacak mıdır?

-Bu arada, yeniden yapılandırmadanyararlanacaklar için, matrah(Vergiye esas gelir ya da varlık) yükseltilmesi gibi gelir sağlayıcı hükümlerin de tasarıda yer alıyor olacağının ifade edilmesi, tasarı ile yaratılan haksızlığı küçük bir ölçüde gidermeye yönelik olsa da, toplumsal adalet duygusunu yeterince tatmin edebilecek midir?

-Kayıt dışı ekonomik etkinliğin, ekonomik büyüklüğün yarısını oluşturduğu ülkemizde, "Yakalanabilen kazları yolmak" yerine, bu alanı kapsam içine almayı öngören ve özendiren bir gelir toplama sistemini tedricen, fakat bir an önce geliştirmeye gerek yok mu?

SONUÇ:

Gidilen mali operasyonda bu sorulara yanıt bulmak ne mümkün...Tam tersine affın kapsamı elverdiğince geniş tutularak alelacale bir "bayram armağanı" sunulması öngörülüyor.
Kime? küçücük bir bölümü halka, ama, özellikle, sermayenin el değiştirmesi sürecinde sürekli azarlanan, iteklenen bu günlere değin mali denetlemelerle yola ve dize getirilmesi öngörülen kesimlere...
Aman seçimlerde bir aksilik olmasın...Seçimler o kadar hayati önemdeki...En küçük bir yalpalama kimbilir nelere mal olur? Seçim ekonomisi uygulanmayacakmış... Ne ilke, ne kural, ne yasa, ne vicdan muhasebesi...
Eldeki gücü sonuna değin kullanmak tek çare ...Seçimden sonrası...Tufan!



.


__,_._,___
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1039
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x