MAZLUM MİLLETLERİN GÖK GÖZLÜ PAŞASI…Dr. Noyan UMRUK

MAZLUM MİLLETLERİN GÖK GÖZLÜ PAŞASI…Dr. Noyan UMRUK

İletigönderen Noyan Umruk » Pzr Kas 09, 2014 15:15

MAZLUM MİLLETLERİN GÖK GÖZLÜ PAŞASI… :turkiye:

Dr. Noyan UMRUK

“Bugün, ufukta güneşin doğduğunu nasıl görüyorsam, uzaktan bütün Doğu uluslarının uyanışını da öyle görüyorum. Bağımsızlık ve özgürlüklerine kavuşacak olan daha çok kardeş ulus var... Bu uluslar, bütün güçlüklere, bütün engellere rağmen muzaffer olacaklar ve kendilerini bekleyen bağımsızlığa kavuşacaklardır. Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünde yok olacak ve yerlerine ulusların aralarında hiçbir renk, din ve ırk farkı gözetmeden yeni bir ahenk ve işbirliği çağı hakim olacaktır...” (M. Gönlübol –C. Sar, Atatürk ve Türkiye’nin Dış Politikası(1919-1938), Ankara 1997 ,s.145; E.Z. Karal,Atatürk’ten Düşünceler, İstanbul 1981, s. 14)İşte böyle, bütün zamanların gök gözlü paşasının insanlık ideali…


Türk Milli mücadelesi, XX.Yüzyılda emperyalizme karşı indirilen ilk büyük darbedir; ama orada kalmaz :“Efendiler bu saldırılar Anadolu’ya yöneltilmiş ve ayrılmış değildir. Bu saldırıların genel hedefi bütün doğudur. Anadolu her türlü saldırılara karşı bütün varlığıyla kendini savunmaktadır. Ve bundan başarıya ulaşacağından eminim. Anadolu bu savunmasıyla yalnız kendi yaşamına ait görevi ifa etmiyor, belki bütün doğuya yönelik saldırılar mutlaka kırılacaktır.”(Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri-II,s.44 ;O. Koloğlu, Mazlum Milletler Devrimleri, Ankara, 1979 s.41

Türk milletinin bu süreçte nasıl ağır bir maliyet ödediğini ise şöyle ifade ediyor: “"Türkiye'nin bugünkü mücadelesi, yalnız kendi nam ve hesabına olsaydı belki daha kısa, daha az kanlı olur ve daha çabuk bitebilirdi. Türkiye, büyük ve mühim bir gayret sarf ediyor. Çünkü müdafaa ettiği bütün mazlum milletlerin, bütün doğunun davasıdır ve bunu nihayete getirinceye kadar Türkiye, kendisiyle beraber olan doğu milletlerinin beraber yürüyeceğinden emindir." (1922) (Atatürk’ün S.D. II, s. 40)

Gök Gözlü Paşanın, emperyalistler için giderek karabasana dönüşmesinin asıl nedeni bu… Mazlum milletlere ve o ülkelerin önderlerine, aydınlarına, esin kaynağı olması ve de bunu hala sürdürmesi…

Nitekim, o dönemde örneğin;

*Dönemin Fransa başbakanı Poincare’nin İngiltere dışişlerine (Curzon’a) 2 Şubat l922 de gönderdiği yazınjn eki Mareşal Foch’un değerlendirme notunda “Fransa ve özellikle İngiltere açısından Yakın Doğudaki askeri ve siyasi eylemlerinin başarısızlığa uğraması vahim tehlikeler yaratabilir. Böyle bir başarısızlık, bölgede ve Avrupa’da doğuracağı sonuçlar dışında, bu iki devletin sömürge imparatorluklarının uzak köşelerinde de yankılar uyandıracaktır. Türk Milliyetçiliğinin itilaf Devletlerine karşı elde edeceği açık bir zafer, Arap Krallıklarında ve Hindistan’da Müslüman halkın dini fanatizmini ve bunun yanında bağımsızlık ruhunu uyandırmaktan ve şahlanmaktan geri kalmayacaktır … Müzakerelerde itilaf Devletlerinin göz önünde tutmaları gereken gerçekler bunlardır.”(Turhan Feyzioğlu, Milli Kurtuluş Önderi Atatürk , ve Milletler Arası Etkisi, Atatürk Araştırma MerkeziDergisi , CIII.,Kasım 1986 sayı 7’den ayrıbasım, s.1211)

*Belçika Temsilcisi Michotte de Welle’nin l921 deki bir raporu da Milli Mücadelenin yurt dışındaki akislerini gösteriyor: “Türk Milli hareketi Ankara’dan Kafkasya’ya, İran, Arabistan , Suriye ve Mısır’a aksetmekle kalmadı. Tesir sahasını Balkanlar, Rumeli ve Arnavutluk’a kadar genişletti”.( E. Dayı , ,”Atatürk’ün Doğu ve Batı Alemine Tesirleri” Uluslar arası İkinci Atatürk Sempozyumu)

*Bir başka örnek 15 Mart l923de Foreing Affairs’de yayınlanan bir makale: “Hint Müslümanları da dahil olmak üzere milyonlarca Müslüman’ın İslâmın yenilmez kılıcı olarak gördüğü Türkiye, milyonlarca Müslüman olmayan Asyalı tarafından da desteklenmekte ve Batıya karşı ayaklanışın öncüsü sayılmaktadır.”.( E. Dayı , a.g.m., s.1087)

Emperyalist paradigma haklı… Gerçekten, Fas’tan Endonezya’ya kadar uzanan İslam dünyasında ve birçok Afrika ülkesinde Tunus’ta Burgiba, Mısır’da l952 de krallığı deviren Genç Subaylar Hareketi, Endonezya’da Sukarno, Hindistan’da Gandi, Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah, Cezayir Milliyetçileri, Afrika ve Asya’nın diğer mazlum milletleri için tek ilham kaynağı ve yol göstericisi Atatürk’ün Türkiye’si oldu.

Günümüzde, henüz O’nun insanlık ideallerinden çok uzak da olsa , Chavez’in Venezuela’sından tüm L.Amerika’ya yayılan antiemperyalist dalgada(1), beğenin beğenmeyin Esad’in direnişinde, ona destek sağlayan Avrasya dayanışmasında, Tunus’un Nida’sında Anıt Kabir’den esen kararlı ve tatlı rüzgarın etkisini hissetmiyor musunuz?

Rüzgârın bile, sadece değil bize yedi düvele yetiyor gök gözlü paşam…Bu zor günlerde ışığını ve rüzgârını insanlıktan ve bizden esirgeme…

(1)Noyan UMRUK; Chavez Bizi Bırakma, Destek Yayınları, 2012

AYDINLIK G; 09.11.2014
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1039
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x