Merve Kavakçı'ya açık mektup / Zeynep GÜRCANLI

Merve Kavakçı'ya açık mektup / Zeynep GÜRCANLI

İletigönderen Oğuz Kağan » Pzt Ağu 07, 2017 13:06

Merve Kavakçı'ya açık mektup

Temmuz ayının sürprizi Merve Kavakçı'nın ay başında Türk vatandaşı, ay ortasında ise Malezya/Kuala Lumpur'a büyükelçi yapılmasıydı.

Kavakçı'nın büyükelçi olarak atandıktan sonra ABD vatandaşlığından ayrılıp ayrılmayacağı, eğer ayrılmazsa, “T.C. Büyükelçisi” sıfatıyla atandığı Malezya/Kuala Lumpur'da Türkiye'nin mi, ABD'nin mi çıkarlarını koruyacağı sorusu çok yazılıp çizildi.

Ancak Kavakçı'yla ilgili “vatandaşlık” karmaşasının gölgesinde kalan -ve kesinlikle tartışılması gereken- başka konular da var;

T.C. vatandaşlığından çıktıktan sonra yerleştiği, -diğer memleketi – ABD'de katıldığı toplantılar, yazdığı yazılar, bir araya geldiği insanlar gibi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın –şimdilik şifahi, atama işlemleri tamamlanınca resmi- oluru ile, AKP hükümeti tarafından büyükelçi yapılan Kavakçı'nın öteki memleketindeki hayatından kamuoyuna yansıyan bilgilere biraz bakalım;

“Türkiye'yi şikayet” eleştirileri Kavakçı için geçerli değil mi?

Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse AKP hükümeti son dönemde Türkiye'deki insan hakları ihlalleri konusunda, özellikle Batı ülkelerinde sesini çıkaran Türkiye vatandaşlarını en sert şekilde eleştiriyorlar. Daha bundan dört ay önce, 22 Mart 2017'de bizzat Erdoğan aynen şöyle demişti; “Kendi ülkesini yurt dışındaki bir takım güçlere şikayet eden, ihbar edenlerle mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Medya mensubu görüntüsü altında terör örgütlerine militanlık, yabancı servislere ajanlık yapanlara asla taviz vermeyeceğiz.”

Ancak belli ki, Erdoğan'ın çok sert sözlerle eleştirdiği, “kendi ülkesini yurt dışında ihbar ve şikayet etmek” fiili, Merve Kavakçı için geçerli değil. Çünkü Kavakçı, Temmuz 2017'de yeniden Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olmadan önce ABD'de katıldığı panellerde, toplantılarda sık sık Türkiye'yi şikayet etmiş, ABD'yi övmüştü. Buna rağmen büyükelçi yapıldı.

İşte Kavakçı'nın Türkiye hakkındaki yorumlarından birkaç örnek;

– Christian Science Monitor dergisinde Kavakçı imzasıyla 28 Eylül 2009'da yazılan makaleden bir alıntı (Tarihe dikkat edin; 2009'da AKP Türkiye'de iktidardaki 7. senesini tamamlamıştı): “Müslüman ülkelerin çoğunda, devlet her tarafta eli ve kulağı olan müdahaleci bir aygıttır. Bu ülkelerde sadece kutsal devletin dalkavukları ödüllendirilir. Müslümanlar ise düzenin müdahaleleri ve dini hoşgörüsüzlük arasında sıkışıp kalır… Amerika'da ise, insanların dini inançlarını yerine getirmelerine bütün kapılar açıktır. Vatandaşlık haklarının yanı sıra, İslam'ı günlük hayatta yaşayabilmelerine olanak tanıyan bu ortam, milyonlarca Müslüman'ın Amerika'da yaşamasının temel nedenidir”

– Nisan 2002'de, ABD'deki Minaret of Freedom adlı örgütün yemeğinde yaptığı konuşma: “Ahlaki davranış, insan haklarına saygı, eşitlik, herkes için adalet birbirinden ayrılmaz kavramlardır. Eğer birbirlerinden ayrılır ve seçilerek uygulamaya konulurlarsa, ortadan kalkarlar. ABD'yi bu yüce kavramların bir örneği olarak kullanarak, Türkiye ve İsrail'de Müslümanlara işkence edenlerin tavırlarını değiştirmeye çalışıyoruz…”

(Aynı toplantıda soru: “Türkiye, Müslüman dünya için ideal ülke olarak gösteriliyor. Bu fikre karşı nasıl savaşırız?” Kavakçı'nın yanıtı: “Biz Amerikalılar olarak, hem federal kamu dairelerinde, hem de yerel hükümetlerde bilinci artırarak bu fikirle mücadele edebiliriz…”

– Mayıs 2005'te ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nde yaptığı – ve okuldaki bazı Türk öğrencilerin kendisini protesto ettiği- “Türkiye'deki adaletsizliği ortaya koymak” başlıklı toplantıda yaptığı konuşma; “Türk hükümeti dine karışıyor, dini kontrol ediyor hatta dini değiştiriyor… Aşırı laiklik Türkiye'de yeni bir sosyal sınıf yarattı; başörtüleri nedeniyle kurban haline gelen kadınlar…”

Kavakçı'nın ilginç bağlantıları

Kavakçı'nın ABD günlerinde dikkat çeken bir başka unsur ise, adının sürekli anıldığı kişiler.

Bunların başında da, Türk kamuoyu tarafından iyi tanınan -ve özellikle AKP yandaşı medya tarafından sık sık şeytanlaştırılan- Türkiye'de bir dönem CIA istasyon şefliği de yapmış olan Graham Fuller geliyor.

Fuller ile pek çok panele birlikte katılan Kavakçı, yine onunla birlikte ABD yönetimine hitaben yazılmış pek çok açık mektuba imza da atmış durumda. En çok öne çıkan, her ikisinin de imzasının olduğu, Obama'ya hitaben yazılmış ve İslam coğrafyasında “siyasi reform için bastırmaya devam etmesini” isteyen mektup. Bir Tunus vatandaşına ABD'nin uyguladığı kötü muamele konusunda da yine hem Kavakçı'nın, hem de Fuller'in birlikte imza attıkları, bir başka açık mektup daha var.

Ayrıca Kavakçı'nın Fuller'le birlikte katıldığı, her ikisinin de konuşmacı olduğu “Amerika, İslam ve Yeni Milenyum” başlıklı panelden de bahsetmeden geçmek olmaz. Panelde, hem Kavakçı, hem de Fuller Türkiye'ye bol bol eleştiri yağdırmışlardı.

Tam da burada, Merve Kavakçı'nın ABD'deki akademik hayatındaki yakın çalışma arkadaşı Fuller'in bir başka bağlantısından da bahsetmek gerekiyor;

Fuller, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in ABD'de oturma izni almasını sağlamak üzere “referans mektubu” yazan isimlerden biri. 15 Temmuz sonrasında da FETÖ'yü aklamak için en çok çaba gösteren Amerikalı isimler arasında yer alıyor.

Kavakçı'nın ABD günlerinden böyle “karışık” pek çok ilişkisine ilişkin örnekleri artırmak mümkün.

Tüm bu ilişkiler ağı, tüm bu konuşmalar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğimizle, bize de Merve Kavakçı ve onu “TC Büyükelçisi” olarak atayan hükümete bir “açık mektup” yazma hakkını veriyor.

Kısa bir mektup bu;

“Hem Merve Kavakçı'nın, hem de onu büyükelçi atayan iktidarın yanıtlaması istemiyle;

İki soru sormak istiyorum;

Kavakçı, yakında resmen “olağanüstü ve tam yetkili” (Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary) ünvanıyla başlayacağı Türkiye Büyükelçiliği görevinde, dün şikayet ettiği Türkiye'yi övecek midir, yoksa daha önce yaptığı gibi ABD'yi övmeye devam edecek midir?

Kavakçı, dün birlikte hareket ettiği,- şimdilerde FETÖ'nün en büyük koruyucusu haline gelmiş- insanlarla yollarını ayıracak mıdır? Yoksa büyükelçilik görevi sırasında, örneğin Graham Fuller'le işbirliğini sürdürecek midir?”

Bir yanıt geleceğini sanmıyorum; ama biz yine de tarihe not düşelim…

Zeynep GÜRCANLI, 7 Ağustos 2017
zgurcanli@sozcu.com.tr
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

x