
Metin Feyzioğlu (d. 7 Temmuz 1969, Kızıltoprak, Kadıköy, İstanbul), Türk ceza hukuku profesörü.
Prof.Dr. Turhan Feyzioğlu ve Leyla (Cıngıllıoğlu) Feyzioğlu'nun kızı Saide (Feyzioğlu) Buçukoğlu (1950-1969) ile Mehmet Buçukoğlu (1945-2000) çiftinin tek çocuğudur. Annesi doğum sırasında vefat edince, dedesi ve anneannesi tarafından evlat edinilmiştir. 1986 yılında TED Ankara Koleji'nden, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur.[1] 1992 yılında Kamu Hukuku yüksek lisansını tamamlamıştır. Kamu Hukuku alanında 1995 yılında doktor ünvanını almıştır. 1996 yılında mezun olduğu fakülteye Ceza Hukuku alanında Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. Columbia Üniversitesi'nde Hukuk İngilizcesi sertifikasını almıştır. 2000 yılında Doçent, 2005 yılında Profesör olmuştur. 2007 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olmuş ve bu görevi bir yıl sürdürmüştür. 1991 yılından beri kayıtlı olduğu Ankara Barosu'nun, 10 Ekim 2010 tarihinde başkanlığına seçilmiştir. 18 Temmuz 2012 tarihinde Bilim Yönetim ve Kültür Platformu kontenjanından CHP Parti Meclisi üyesi olmuştur. 26 Mayıs 2013 tarihinde yapılan Türkiye Barolar Birliği 32. olağan genel kurulunda Türkiye Barolar Birliği'nin 8. başkanı seçilmesinin ardindan parti meclisi uyeliginden istifa etmistir. Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.
KAYNAK: Wikipedia
3-5 ay önce bu şahsı merak edip internetten öğrenmeye çalışmıştım.
Yukardaki Wikipedia metnini hatırlıyorum, yalnız bir farkla, "Annesi doğum sırasında vefat edince, dedesi ve anneannesi tarafından evlat edinilmiştir." cümlesi henüz bilgiler arasına eklenmemişti. Metni kim değiştirdiyse BUÇUKOĞLU'na kılıf yapmış ama bence komik olmuş, yani olmamış. Dede soyadını siyasi marka olarak kullanmak bunun kendi aklına mı gelmiş, birilerinin aklı mı? Bu birileri sıradan birileri mi Devlet(!)'le alakaları var mı?
Neyse, kendi bakanlarını muhattap kabul etmeyen Tayyip, son dönem parlayan bu şahsı muhattap kabul ediyor, görüşüyor, yetmiyor bir de uzlaşıyor!
Chp'yi bu haliyle adam yerine koyan/koymaya çalışanlara selamlar.
Ergenekon, Balyoz ve Casusluk davalarının hukuki tarafı bir hukukçuyla konuşulacak ise, fikir alınacak ise o kişi, Akp-Cemaat tezgahı kurulduğundan beri kelle koltukta, Mustafa Kemal ve Türkiye Cumhuriyeti çizgisinden sapmadan savaşan Ümit Kocasakal olmalıdır. Bir süredir Kocasakal'dan rol çalma çabasında olan bu şahıs, Metin BUÇUKOĞLU, tekin görünmüyor. Soyadı için de lise yıllığına bir bakmak iyi olabilir, var mıdır o dönem TED yıllığı olan?
Bu da dede için yazanlar, meraklısına:
Turhan Feyzioğlu (d. 1922, Kayseri, Türkiye - ö. 24 Mart 1988, Ankara, Türkiye), Türk hukuk profesörü ve siyasetçi.
XI. Dönem Sivas, 1.(XII), 2.(XIII), 3.(XIV), 4.(XV), 5.(XVI) Dönem Kayseri Milletvekillikleri ile Kurucu Meclis Üniversite Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 15 Ekim 1961) yaptı.
Erken Dönem Hayatı
İlköğretimini Kayseri'de, orta öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İngiltere'de anayasa hukuku alanında doktora yaptı ve 1955 yılında Türkiye'nin en genç profesörü unvanını aldı. Daha sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne dekan oldu. Fakültenin yayını olan "Forum" dergisindeki yazıları nedeniyle iktidardaki Demokrat Parti ile çatıştı ve hakkında kovuşturma açılınca üniversiteden istifa etti.
Siyasi Yaşamı
Turhan Feyzioğlu, bir süre sonra CHP'den politikaya atıldı. 1957'de Sivas'tan milletvekili seçildi. 27 Mayıs Darbesi'nden sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne seçilen Turhan Feyzioğlu, Kurucu Meclis’te Üniversite Temsilcisi (6 Ocak 1961 - 15 Ekim 1961) olarak Anayasa Komisyonu başkanlığına getirildi. 1961’deki seçimlerde Kayseri milletvekili olarak yine meclise girdi ve II. Gürsel kabinesinde milli eğitim bakanlığı ve ilk koalisyon hükümetinde devlet bakanlığı ile başbakan yardımcılığı yaptı.
CHP'nin Ortanın Solu sloganını benimsemesi üzerine partideki genel sekreterlik görevini bırakarak, 47 milletvekili ve senatörle birlikte CHP'den ayrılarak Güven Partisi'ni kurdu. Sonradan, Cumhuriyetçi Parti ile Güven Partisi'ni birleştirerek Cumhuriyetçi Güven Partisi’nin başına geçti ve 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar bu partinin genel başkanlığın yürüttü.
1975'te Demirel'in başbakanlığındaki I. Milliyetçi Cephe Hükümeti'nde ve 1978'de kurulan Ecevit Hükümeti'nde devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerini birlikte üstlendi. Süleyman Demirel'in 1979'da kurduğu azınlık hükümetini dışarıdan destekleyen Feyzioğlu, 1980'den sonra aktif siyasetten çekildi.
Feyzioğlu, CHP'den ayrılana kadar gelecek genel başkan olarak görülüyordu. Ancak Ecevit'in güçlü çıkışı karşısında, kendi partisini kurdu.
12 Eylül darbesi sonrası, Kenan Evren tüm partileri kapattı. Cumhuriyetçi Güven Partisi Genel Başkanı Prof.Dr. Turhan Feyzioğlu'nu Başbakan yapmaya karar verdi. Bazı generaller karşı çıktı. "Eski liderler gözaltında. Küçük bir partinin genel başkanını Başbakan yapmayalım" dediler. Feyzioğlu Başbakan yapıldı, 5 saat sonra karar geri alındı.[1]
66 yaşında kalp krizinden ölen Prof.Dr. Feyzioğlu, Leyla Feyzioğlu Cıngıllıoğlu ile evli ve Saide Buçukoğlu (1950-1969)'nun babasıydı. Feyzioğlu aynı zamanda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski Dekanı ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof.Dr. Metin Feyzioğlu'nun manevi babası ve dedesidir.
KAYNAK: Wikipedia
-