''Mikhail Tal''

Satranç ile ilgili hersey burada

''Mikhail Tal''

İletigönderen Egeli » Prş Ağu 16, 2007 3:04

Resim

Mikhail Tal 9 Kasım 1936'da Riga'da doğmuştur. Doktor babasının öğreticiliği altında daha yedi yaşındayken satrancın prensiplerine hakim hale gelmiştir. Buna rağmen oynamak konusunda özel bir ilgi göstermemiştir. Okul yılları ve "Öncüler Sarayı" na devamı esnasında Koblenz'in de pedogojik etkileri sayesinde Tal satrançta ilk ilerlemelerini kaydetmiştir. Yaşını aşan bir şekilde daha çok küçükken inanılmaz bir yaratıcılık gösterdiği oyunlarıyla diğerlerinden hemen ayrılmıştır. Başarılarının yanında aldığı yenilgiler Tal'in aralıksız çalışmalarında itici güç olmuştur. 1954 yılında Saigin karşısında aldığı galibiyetten sonra usta ünvanını almıştır.

1957 yılında dünya satrancında hiç beklenmedik bir olay gerçekleşti.Tal 24. Sovyetler Birliği Şampiyonası'nda Botvinnik, Keres, Petrosian, Tolush gibi devlerin önünde parlak bir birincilik aldı. Bu büyük başarı o­na Büyükusta ünvanını ve dünya satrancında kabulünü getirmiştir. Bir sonraki yıl yine klasını göstermiş ve Sovyetler Birliği şampiyonluğunu tekrar kazanmıştır. Bu sefer gerisinde Petrosian, Bronstein, Averbach, Geller, Kotov gibi oyuncuları bırakmıştır. Aynı yıl Portoroz'daki İnterzonal Turnuvası'nı kazanmış ve Adaylar Turnuvası 'nda oynamayı hak etmiştir.

Gözüpek hırsıyla Tal fantastik kazanç serilerine devam etmiş ve bir sonraki yıl stili daha da olgunlaşmıştır. 26.Sovyetler Birliği Şampiyonası 'nda 2-3'ü paylaşmış ve Zürih'deki İnterzonal Turnuvası'nı inandırıcı bir şekilde kazanmıştır. Hayallerinin önündeki tek engel olan Adaylar Turnuvası'nı aşarak satranç tahtına ulaşmayı sabırla bekleyen Tal Bled, Zagrep ve Belgrad'da oynanan turnuvada yenilmezliğini ispatlayarak birinci olmuştur. Şimdi ünvanla arasında sadece Botvinnik vardır.

1960 yılının ilk baharı dünya satrancında unutulmazdır. 49 yaşındaki Botvinnik 24 yaşındaki Tal'e karşı ünvanını korumaya çalışmaktadır. Kendine has oyununu imrenilecek tekniğiyle birleştiren Tal sonunda maçı kazanır. Dünya satrancında pek az kişi böyle inanılmaz bir yükseliş göstermiştir. 18 yaşında usta 21 yaşında Büyükusta 24 'ünde de dünya şampiyonu!

Rövanş maçını kaybetmesi ve ünvan için çabalarının başarısız olması Tal'in kendine olan güvenini sarsmıştır. Oyunu dünyayı sarsan eski şaşırtıcılığında değildir.

Bir sonraki dünya şampiyonluğu ön maçları eleme esası üzerinde yapılmıştır. Tal iyi bir şekilde başlar. Portisch'i ve Larsen'i eler ama finalde Spassky 'ye 1968 yılında da yarı finalde Korchnoi 'a elenir.

1973 yazı Tal için hayal kırıklığıdır. Leningrad'daki İnterzonal Turnuvasının favorisi "Riga sihirbazı" Tal bu turnuvada inanılmaz bir düşüş gösterir.

Tal dünya satrancından bir meteor misali geçmiştir. 4 yıl içinde sıradan bir satranççılıktan dünya satrancının en tepesine ulaşmıştır. Bu yönden pek çok kimse o­nu Morphy ile kıyaslamışlardır. Tal'in inanılmaz güzellikteki kombinezonları Alekhine ustalığını anımsatmıştır. Daha 20'li yaşlardaki bir genç olarak Tal çok kültürlüydü. Üniversite eğitimi almıştı genel bilimlerde ve müzikte çok bilgiliydi. Bir satranç dergisinin editörüydü ve aynı zamanda hepsinden önemlisi dahi bir satranççıydı.

Kariyerinin en zor anlarında bile asla o­nun simgesi haline gelen kombinatif ve dinamik satranç anlayışını yansıtmaktan geri kalmamıştır. Zaferleri dalgalanmalarla doludur ama kendisinin de dediği gibi "Her satranççı kendi galibiyetlerinin mimarıdır."

Tal daha sonraki yıllarda turnuvalarda başarıyla oynamaya devam etmiştir. 1992 yılında ölmüştür.

Satranc Okulu
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye
 
İletiler: 1724
Kayıt: Cum Mar 09, 2007 17:40

Şu dizine dön: Satranç

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x