Milletvekili Adaylarını Tanıyalım-2

Tartışma Alanı

Milletvekili Adaylarını Tanıyalım-2

İletigönderen Çetin Taş » Sal Haz 05, 2007 23:53

AKP'NİN AÇIKLANAN ADAYLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

AKP'de liste depremi!!! Tayyip Erdoğan Milli Görüşçü isimleri neden tasfiye etti?
AKP'nin milletvekili listesi teşkilatta şok etkisi yarattı. Tüm illerde tek tek yapılan temayül yoklamalarının listelere yansımamasından yakınan partililer, "bu bir savrulma listesi"dir diyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday listelerine yansıttığı vitrin değişikliği, parti teşkilatında şok etkisi yarattı. Erdoğan'ın 352 milletvekilinden 161'ini liste dışı bırakması bir yana, listelerde Ertuğrul Günay, Osman Yağmurdereli, Mehmet Domaç, Ayşenur Bahçekapılı, Reha Çamuroğlu gibi AKP çizgisini temsil etmeyen isimlerin öne çıkması, parti tabanında rahatsızlık yarattı.
AK Parti teşkilatı iki isme dikkat çekiyor... Bunlardan birincisi Mardin ikinci sıradan aday gösterilen Süleyman Bölünmez. Bölünmez,Saadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı döneminde yürütülen fırtına operasyonuda ismi geçenlerden biri... Ak Parti teşkilatı temayül yoklamalarında hiçbir şekilde ismi geçmeyen Bölünmez'in aday gösterilmesini anlaşılmaz buluyor.
ANAP'tan dört dönem milletvekilliği yapan ve AKP listelerinde Ağrı birinci sırada yer bulan Yaşar Eryılmaz da tartışılan bir isim. Eryılmaz, aday adayı bile değildi. Ağrı ikinci sıradan aday gösterilen Cemal Kaya da enerji ihaleleri ile ilgili soruşturmada ismi geçtikten sonra AK Partiden istifa etmişti. Şimdi yeniden aday olan Kaya partilileri şaşırtan bir başka isim...

Diyarbakır

Tabanın dikkatini çeken bir başka unsur Diyarbakır'da da Cavit Torun, Aziz Akgül, Fehmi Uyanık gibi milletvekillerinin devre dışı bırakılması.
Önceki dönemde listenin ilk sırasında yer bulan Osman Aslan bu kez ancak beşinci sıraya yerleşebildi. İkinci sırada yer alan Kudbettin Arzu da temayül yoklamalarında son sıralarda olmasına karşın, mevcut vekillerin önüne çekilerek ikinci sıradan aday gösterildi.
Her ne kadar en fazla adayı gösterse de(yanlış,en fazla falan göstermemiş,GP ve TKP onlardan fazla göstermiş) AKP'de kadın tercihi de sıkıntıya neden oldu. 63 kadın adaydan 24'ü seçilebilir sıralarda... Parti, kendisini bu güne taşıyan kadınları saf dışı bırakmakla suçlanıyor.
Zira, kadın kolları merkez yürütme kurulu başkan yardımcılarından beş kadın aday adayı liste dışı kaldı.
AKP'nin kurucu üyelerinden ve disiplin kurulunda görev yapan Belma Sekmen Satır da listede yer bulamayan isimlerden. Kısacası, partiye emek veren ve kadınları siyasette etkin bir yere taşıyan kadınlar küskün.
Teşkilat doğuda da DTP'ye yakın kadınların aday gösterilmesinden rahatsız.
Listeleri başbakan erdoğanın meşruiyet arayışı olarak değerlendiren teşkilat, bu arayışın milli görüş geleneğinden gelenleri ve AKP'ye gönül verenleri tasfiye ettiği görüşünde. Bu da tabanda geleneğin gözden çıkarılması olarak algılanıyor.

Karısını aldatanlar ve dövenler liste dışı

AKP’de özel yaşamları nedeniyle gündeme gelen ve eleştirilere maruz kalan dört milletvekili, bugün açıklanan milletvekili aday listelerinde yer almadı.


Kamuoyunda “Emine Hanım Kriterleri” olarak bilinen, özel hayatları ile gündeme gelen Konya Milletvekili Halil Ürün, Gümüşhane milletvekili Sabri Varan, İstanbul Milletvekili İbrahim Özal ve Trabzon Milletvekili Aydın Dumanoğlu partilerinin genel seçimler için açıklanan milletvekili aday listelerine konmadı.

Halil Ürün’ün 30 yıllık eşi Esma Ürün, eşinin kendisini dövdüğü dövdüğü iddiasıyla karakola şikayetçi olmuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Esma Ürün'e dayak atan Halil Ürün'ün dokunulmazlığının kalkması için fezleke düzenlemişti.

Sabri Varan, 17 yıllık eşi Nuriye Varan'ı boşayıp milletvekili arkadaşı Seracettin Karayağız'ın TBMM'deki sekreteriyle evlenmesiyle gündeme oturmuştu.

İbrahim Özal, asistanıyla imam nikahı kıymasıyla, Dumanoğlu da yasal eşi Sevil Dumanoğlu'nun, imam nikahlı ikinci eşinden gayrimeşru çocuk sahibi olduğuna ilişkin şikayetiyle gündeme gelmişti.


CHP'NİN AÇIKLANAN ADAYLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

CHP'de vekillerin üçte ikisine şok

Baykal, milletvekillerinin yarıya yakınına listelerde yer vermedi. Merkez sağdan gelen önemli isimler ilk sıralarda yer buldu. DSP'den 12 yerine 14 isim seçilebilecek sıralardan aday gösterildi.

CHP'nin YSK'ya verdiği listede, merkez sağdan gelen önemli isimler ilk sıralarda yer buldu. Baykal bu anlayışını listelere yansıtınca, 149 milletvekilinden 66'sı listelere giremedi. Seçilebilecek sıralara bakıldığında, ancak 50 civarında milletvekilinin yeniden Meclis'e girebilme şansının bulunduğu ortaya çıktı. DSP'den de 12 yerine 14 isim milletvekili olabilecek sıralardan aday gösterildi.


Teşkilatlarda hüsran
Dün sabahın ilk saatlerine kadar süren toplantılarda son şekli verilen liste, çok sayıda milletvekiliyle parti teşkilatlarını hüsrana uğrattı. Listede olmadığını ya da seçilemeyecek sırada olduğunu gören milletvekilleri, Baykal ve kurmaylarının kapısında görüşme için saatlerce bekledi. Baykal bu adayları, "Kırılma ve küsme zamanı değil, tam tersi birlik olmamız lazım" mesajıyla ikna etmeye çalıştı.
Baykal yine memleketi Antalya'dan aday olurken, Genel Sekreter Önder Sav da Ankara tercihini değiştirmedi. Genel Başkan yardımcılarından Onur Öymen İstanbul'dan Bursa'ya, Mustafa Özyürek Mersin'den İstanbul'a, Cevdet Selvi de Eskişehir'den Kocaeli'ne kaydırıldı.


DSP sürprizi
Seçim işbirliği sonucu DSP'den 12 ismin seçilmesi garanti yerden aday gösterilmesi beklenirken, sayı 14'e yükseldi. Son ana kadar milletvekili adayı yapılmayacağı belirtilen DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan İstanbul 1. Bölge 3. sıradan aday gösterilirken, Muhammet Rıza Yalçınkaya son dakikada Bartın'dan aday gösterildi. Diğer 12 DSP'li de şöyle sıralandı:
Mustafa Vural (Adana), Emrehan Halıcı (Ankara), Bülent Ecevit'in doktoru Mücahit Pehlivan (Ankara), Hasan Erçelebi (Denizli), Tayfun İçli (Eskişehir), Jale Ağırbaş, Süleyman Yağız, Hasan Macit, Hüseyin Mert (İstanbul), Hüseyin Pazarcı (Balıkesir), Harun Öztürk ile Bülent Ecevit'in koruma müdürü Recai Birgün (İzmir)

66 vekil yok
CHP'nin 149 milletvekilinden 66'sı yeniden listeye giremezken, bunlar arasındaki Yılmaz Kaya, Mehmet Ali Arıkan, Hüseyin Bayındır, Harun Akın, Nadir Saraç, Halil Akyüz, Ali Rıza Bodur, Vedat Yücesan, İzzet Çetin, İsmet Çanakçı, Yavuz Altınorak, Orhan Sür, Kemal Sağ, Muharrem Kılıç, Feridun Baloğlu, Hüseyin Ekmekçioğlu, Osman Özcan, Türkan Miçooğulları, Sedat Uzunbay, Enver Öktem ve Haşim Oral gibi Baykal'a yakın isimler dikkati çekti. AKP'li Alim Tunç'u yumruklayan Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu ile belediye kökenli Nurettin Sözen ve Sefa Sirmen de listeye giremedi.


CHP'nin vitrini
CHP'nin, kamuoyunun tanıdığı bazı adaylarının seçim bölgeleri şöyle:
Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu (İzmir), Baykal'ın 18 yıllık özel kalem müdiresi Nesrin Baytok (Ankara), eski ANAP'lılar Lütfullah Kayalar (Yozgat) ve Edip Safder Gaydalı (Bitlis), İlhan Kesici (İstanbul), Baykal'ın avukatı Şahin Mengü (Manisa), Derviş Günday (Çorum), eski Sultanahmet Camii imamı Osman Nuri Bedir (İstanbul), Nur Serter (İstanbul), Necla Arat (İstanbul), Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in damadı Kemal Kısacıkoğlu (Ankara), eski milletvekili Şerif Bedirhanoğlu (Van), Faik Öztrak (Tekirdağ), Cem Papila (Zonguldak) ve eski Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Yusuf Kenan Doğan (Malatya).Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, eski İstanbul Valisi Erol Çakır, eski Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar ve eski DGM savcısı Talat Şalk ise listelere giremedi.

En yaşlı Elekdağ
İstanbul 3. Bölge'de liste başında olan Şükrü Elekdağ, 83 yaşında olduğu için seçilmesi halinde en yaşlı üye sıfatıyla TBMM'nin ilk oturumuna başkanlık edecek. CHP'nin en genç adayı da İstanbul 2. Bölge 14. sıradaki 1977 doğumlu Didem Engin oldu. Eğitim durumuna göre, üniversite mezunu olan ve yüksek lisans yapmış CHP adaylarının oranı yüzde 78.55'i buldu.

Mersin'de milletvekili adaylığı için önseçim yapan CHP, 16. sırada yer alan Mersin Barosu Başkanı İsa Gök'ü aday listesinin ilk sırasına, 11. olabilen avukat Ali Rıza Öztürk'ü de 3. sıraya koydu.
Bu duruma tepki gösteren bazı delegelerle Alevi-Bektaşi dernek üyeleri, "Önseçimde seçilememiş kişileri 'ben seçtiririm' diyerek atadılar. Bu, parti için senelerdir çalışanlara, Alevilere haksızlıktır. CHP yönetimi bu sıralamada ısrar ederse, tepkimizi sandıkta gösterecek ve oy kullanmayacağız" dedi.
Milletvekili adaylığı için 51 aday adayının yarıştığı önseçim sonucu 417 delegenin oyunu alarak 16. sırada çıkan Gök, aday listesinin ilk sırasına yerleştirilirken, 527 oyla 11. olan Öztürk 3. sıraya konuldu. Bu düzenlemenin ardından Tarsuslu aday Vahap Seçer 2, Mersin Milletvekili Ali Oksal 4, Ali Koç da 5. sıraya geriledi.

CHP önünde açıklama
Aday listesinde Alevi adayın bulunmaması, Mersin'deki Alevi-Bektaşi dernekleriyle bazı kültür derneklerinin tepkisini çekti. CHP parti binası önünde açıklama yapan Tuncelililer Vakfı Şube Başkanı Hıdır Acar, "Genel Merkez en azından 3. sıra için kontenjan kullanmamalıydı. Bu sıralamadan rahatsızlık duyuyoruz. Eğer CHP yönetimi bu sıralamada ısrar ederse tepkimizi sandıkta göstereceğiz. Biz mutlaka Alevi aday derdinde değiliz. İlerici, devrimci, demokrat kişilerin listelerin üst sırasında yer almasını istiyoruz" dedi.



GENÇ PARTİ'NİN AÇIKLANAN ADAYLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

Genç Partiden aday olanların 252`si üniversite mezunu.
226’sı orta ve lise mezunu.
69’u ilkokul mezunu.
97 aday üst düzey yönetici.
27 aday işadamı.
17 aday gazeteci.
2 aday emekli asker.
2 aday yargı mensubu.
116 aday esnaf.
1 aday pilot.
1 aday mill sporcu.
1 aday hakem.
7 aday eski milletvekili.

Milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu`na (YSK) teslim eden Genç Parti, kadın adaylara en fazla yer veren siyasi parti oldu.

8 ilde kadın adayları liste başı yapan Genç Parti. 128 kadını milletvekili adayı belirledi. Genç Parti, adaylarının 252`si üniversite mezunu.

İşte liste başı olan kadın adaylar:
Necla Akkuş (Diyarbakır), Vildan Karaman Haraz (Aksaray), Tülün Gürhan (Tunceli), Suna Berciş Açıkalın (Çorum), Miyaser Nursum Özşahin (Bursa), Nalan Sevgi İnceoğlu (Bolu), Melek Dingaz (Balıkesir), Ayla Çekiç (Antalya)
Tanınmış Milletvekili Adayları

Genç Partiden aday olanların 252`si üniversite mezunu.
226’sı orta ve lise mezunu.
69’u ilkokul mezunu.
97 aday üst düzey yönetici.
27 aday işadamı.
17 aday gazeteci.
2 aday emekli asker.
2 aday yargı mensubu.
116 aday esnaf.
1 aday pilot.
1 aday mill sporcu.
1 aday hakem.
7 aday eski milletvekili.

Milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu`na (YSK) teslim eden Genç Parti, kadın adaylara en fazla yer veren siyasi parti oldu.

8 ilde kadın adayları liste başı yapan Genç Parti. 128 kadını milletvekili adayı belirledi. Genç Parti, adaylarının 252`si üniversite mezunu.



İŞÇİ PARTİSİ'NİN AÇIKLANAN ADAYLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

• İşçi Partisi 81 İlde 85 seçim çevresinde tam listeyle seçimlere katılıyor.
• İşçi Partisi listelerinde 77 kadın aday yer alıyor; bunlardan 10’u listelerin birinci sırasında yer alıyor.
• Genel Başkan Doğu Perinçek İstanbul ikinci bölge 1. sıra adayı
• İşçi Partisi listelerinde; 77 Kadın, 1 Senatör, 6 devlet kurumu Genel Müdürü, 2 General, 3 Emniyet Müdürü, 2 Hakim, 4 Profesör, 5 Öğretim üyesi, 36 Avukat, 36 Mimar ve Mühendis, 11 Sendikacı, 37 esnaf, 5 Subay, 9 Astsubay, 102 Öğretmen, 1 eski belediye başkanı, 1 Belediye meclis üyesi, 1 Futbolcu, 1 Futbol antrenörü, 1 Muhtar, 13 Mali müşavir, 3 Yeminli mali müşavir, 1 Pilot, 3 İşadamı, 14 Gazeteci, 2 Turizmci, 99 İşçi, 20 Çiftçi, 3 Hemşire, 6 Bankacı, 9 iktisatçı, 28 Emekli memur, 1 Noter, 1 İmam ve diğer mesleklerden öncüler yer alıyor.
• Siyasi partilere üye olan en yüksek rütbeli subay olan Hava Korgeneral Yaşar Müjdeci, Hazine Kambiyo Genel Müdürü Ali Kocatürk, Türkmen Danışma Meclisi Başkanı Prof.Dr. Ümit Akkoyunlu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil, İskenderun Demir Çelik Fabrikasını kuran Sanayi Genel Müdürü Bülent Esinoğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ahmet Kayıhan Kabadayı, General Servet Cömert, Fenerbahçeli milli futbolcu Kemalettin Şentürk, Matematik Olimpiyatları takımımızın başkanı Prof. Dr. Semih Koray, Ankara B.Şehir Belediye Başkan Yardımcısı Av. Ceyhan Mumcu, deprem uzmanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, ünlü tiyatro sanatçısı Altan Günbay, 1968 Dev-Genç Genel Başkanı Atilla Sarp, ünlü şair Hüseyin Haydar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda seçkin yer alıyor…


MHP'NİN AÇIKLANAN ADAYLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yarın Yüksek Seçim Kurulu'na vereceği, milletvekili listesini tam olarak belirledi.

Bahçeli, yakın kurmayı Büyükelçi Deniz Bölükbaşı’yı yine Ankara İkinci Bölge’den aday gösterirken, "Başbuğ" Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’i ise Kayseri’den aday gösterecek.

Devlet Bahçeli yine memleketi Osmaniye’den aday olacak. Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcıları Ali Işıklar, Murat Şefkatli, Sabahattin Çakmakoğlu ve Mehmet Ekici Ankara’dan aday gösteriliyor.

Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya, Genel Muhasip Ümit Şafak’ın İstanbul’dan Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural ise İzmir’de liste başı olacak. Genel Başkan Yardımcılarından Faruk Bal Konya’dan, Mehmet Şandır Mersin’den, Metin Çobanoğlu Kırşehir’den, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Nacar Kilis’ten, Recai Yılıdırım da Adana’dan aday gösterilmesi bekleniyor.

İçişleri eski Bakanı Meral Akşener’in İstanbul’dan, Başbakanlık eski Müsteşarı Füsun Koroğlu’nun ise Ankara’dan aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sanatçılar Gökhan Güney, Serdar Gökhan ve Ferit Melen’in oğlu Mithat Melen, Naim Süleymanoğlu İstanbul’dan aday gösterilecek. Dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Mahmut Demir Amasya'dan aday gösterilecek.

MHP'den Toplu İstifa

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çorum İl Teşkilatı'nda milletvekili aday listesinde Muharrem Şemsek'in birinci sıraya getirilmesine tepki göstermek için toplu istifalar yaşandı.

MHP Çorum Milletvekili Adayı Vahit Kayırıcı, hem milletvekilliği adaylığından çekildi, hem de MHP Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı görevinden istifa etti. Vahit Kayırıcı, bir grup partili ile birlikte düzenlediği basın toplantısında istifa gerekçelerini açıkladı.

MHP 19. Dönem Çorum Milletvekili Muharrem Şemsek'in Çorum'dan 1. sıradan milletvekili adayı gösterildiğini hatırlatan Kayırıcı, 19 yaşından beri içinde bulunduğu Ülkücü camiada Muharrem Şemsek'le yollarının çok kesiştiğini söyledi. Şemsek'le aynı listede ve aynı yerde siyaset yapamayacağını ifade eden Vahit Kayırıcı, hem MHP Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı, hem de MHP Çorum Milletvekili 2. sıra adaylığı görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

Vahit Kayırıcı'nın bu açıklaması üzerine toplantıya katılan yöneticiler de bir bir istifa ettiklerini duyurdu. MHP Çorum Merkez İlçe Başkanı Şükrü Günaydın ile MHP İl ve Merkez İlçe yöneticilerinden Abdullah Aksungur, Ekrem Sinan, Ahmet Kılıç, Hüseyin Buğdaylı, Okan Ergün, Mustafa Türkyılmaz, Ahmet Özçiftçi, Ahmet Kılıç, Akif Hançer, Cengiz Metin, Ertuğrul Onan ve Yalçın Keman görevlerinden ayrıldıklarını bildirdi.

MHP YSK'ya verdiği tam listeyi kendi internet sitesinden açıklamayı tercih etti. Ancak aday olması beklenen isimlerden Ferdi Tayfur listeye giremedi.


SP'NİN AÇIKLANAN ADAYLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ


ANKA ajansının haberine göre, İslamcı kimliğiyle tanınan Saadet Partisi gayrimüslim olduğu belirtilen İshak Kosif'i İstanbul 1. Bölge 17. sıradan milletvekili adayı gösterdi. Esnaf olan Kosif, Genel Başkan Recai Kutan'ın 1. sırada bulunduğu listede yer aldı.

Erbakan Konya'dan Milletvekili Adayı

Kapatılan Refah Partisi'nin Eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın Saadet Partisi'nden Konya 1. Sıradan Milletvekili Adayı Gösterileceği Öğrenildi.

Parti yetkililerinden alınan bilgiye göre, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da İstanbul 1. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı olacak.

Necmettin Erbakan'ın kızı Elif Erbakan'ın ise 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde aday olmayacağı belirtildi.

Yetkililer, Erbakan'ın adaylığıyla ilgili durumu YSK'nın değerlendireceğini ifade ettiler.

Konya'dan milletvekili adayı olan Erbakan'ın adaylığını Yüksek Seçim Kurulu değerlendirecek. Sahtecilik suçundan mahkumiyeti bulunan Erbakan'ın adaylığının kabul edilip edilmeyeceği merak konusu oldu.Saadet Partisi listesinden Konya'dan milletvekili adayı olan eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın 'sahtecilik' suçundan mahkumiyetinin bulunması gözlerin Yüksek Seçim Kurulu'na çevrilmesine neden oldu. Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmesi ile Konya'dan milletvekili adayı olduğu ortaya çıkan Erbakan'ın adaylığı konusunda Yüksek Seçim Kurulu'nun ne yönde karar vereceği merakla bekleniyor.
Erbakan, 'RP'nin kayıp trilyonu davası'nda sahtecilik suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum edilmişti. Yaşı dolayısıyla hapis cezasını evinde çekmesine karar verilen Erbakan'ın seçim gezilerine katılıp katılmayacağı da seçmenler tarafından merak edilen bir başka konu oldu. Erbakan, yüz kızartıcı suçlar arasında sayılan 'sahtecilik' suçunu işlediği gerekçesiyle Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıp mahkum olmuştu. Erbakan'ın aldığı hapis cezası Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından onanmştı. Yargı çevreleri, Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesine göre yüz kızartıcı suç işleyen kişilerin milletvekili seçilemeyeceğinin belirtildiğini kaydettiler. Bu suçu işleyenlerin affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemeyeceğini kaydeden yargı çevreleri, Erbakan'ın adaylığınının tehlikeye düşebileceğinin sinyallerini verdiler.

Kaynaklar:Adı geçen partilerin web siteleri,Hürriyet,Milliyet,Vatan gazetelerinin 05.06.2007 tarihli sayıları,ihlas.net,onlinehaber.net,vs. gibi(vallahi kusura bakmayın,bazılarını not etmemişim)çeşitli siteler.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye
 
İletiler: 2354
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 22:02

Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x