Milli Politikaların Varlığı Bir Gerekliliktir

Milli Politikaların Varlığı Bir Gerekliliktir

İletigönderen Mehmet Karakaş » Çrş Kas 12, 2014 19:43

Milli Politikaların Varlığı Bir Gerekliliktir

Toplum olarak her olaya son derece romantik yaklaşımlar sergilediğimizi uzun zamandır gözlemliyorum. Bu romantizm hem iktidar hem de muhalefet tarafından oldukça iyi kullanılıyor. Gezi olaylarında bu romantizm, neredeyse doruğa tırmandırılmıştı. Duygusal hareket bu toplumun genlerinde var. Bu çok fazla içe dönük yaşamaktan kaynaklanıyor sanırım. Duygusallık birbirini anlamak için oldukça önemli bir işleve sahiptir. Belki de bu sayede yüzyıllardır ayakta kaldık birlikte yaşadık. Son dönemde bu duygusallık tarafgirlikle bulandırılıyor. Bu da olayları akli, mantıki bir süreçten geçirmeden ölçmeden, tartmadan toplumsal tepkiler vermeye sebep oluyor. Tarafı adına hareket aklı önemli ölçüde iptale sebep olabiliyor. Oysa bizim tek bir tarafımız olabilir o da milletimizin menfaati. Millet deyince de elbette anladığımız Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlanan herkesdir.

Peki milletin menfaatine olan nedir? Bunu kim belirler?

Mevcut düzende bu planların temeli parti politikalarına bağlı olduğunu görüyoruz. İktidar partisi neyin millet menfaatine uygun olduğunu görüyorsa o uygulamaya geçiyor. Doğaldır ki başka bir parti de yürürlükteki uygulamayı millet menfaatine bulmayabiliyor. Oysa milletin menfaatine olma veya olmama durumu oldukça yalın bir konudur. İyi diye yapılan bir şeyin tam tersine kötü olabilmesi pek de mümkün değildir. Ancak geçmişte yapılan ve hali hazırda uygulananlara baktığımızda durum çok başkadır. Hükümetler alenen millete zarar verebilecek işler yapabilmektedir. Bunun sebebi ise parti menfaatleri ile milli menfaatlerin bir birine ters düştüğü durumlardır. Partiler millete hizmet için var olduğuna göre, nasıl olur da parti menfaati milletin menfaati ile çelişir dersek bunun sebebi de parti içindekilerin şahsi menfaatleridir diyebiliriz. Dolayısı ile mevcut düzende kişisel çıkarlar parti çıkarına bürünerek, parti çıkarları millet menfaati elbisesine giydirilerek millet aldatılabilmektedir. Neyin milletin menfaatine olduğu netleşmediği sürece de bu konular milletin aleyhine kullanılmaya devam edecektir. Çözüm ise oldukça yalındır, milli menfaatlerin ana hatlarını ortaya koyan, milli politikaların oluşturulmasıdır. Her bakanlığın tabi olacağı milli politikaların ana çerçeveleri belirlenmek zorundadır. Birkaç haftadır ülkemiz zeytin ağaçları ile linyit madeni arasında kalmışsa bunun nedeni, ekonomi, sosyal güvenlik, sanayi, enerji ve tabii kaynaklar ve ekonomi konularında net milli politikaların olmamasıdır. Zeytin yetiştiriciliği de milli menfaate uygundur, linyit madeni işletilmesi de ancak burada sorun ekonomi, sanayi, enerji, çevre v.s konularında neyin milletin menfaatine uygun olduğunun net olarak ortaya konulmamasından kaynaklanmaktadır. Hükümete gösterilen yoğun tepkilerin sebebi de milletin yapılan işin kendi menfaatine olduğundan emin olamamasıdır. Yukarıda bahsettiğim gerekçelerden dolayı bu güvenin oluşmamış olması da doğaldır. Peki milli politikaları kim belirleyecek? Bu sorunun yanıtı birçok kişinin sandığı üzere meclis değildir veya milli bir hükümet de değildir. Bu yapılar ancak milli politikaların uygulayıcısı ve denetçisi olabilir. Milli politikaları ortaya koyacak olan milletin kendisidir. Yani günlük hayatın içinde sorunların ne olduğunu gayet iyi bilen bizleriz ve bizim sorunlarımızı çözmek için kurduğumuz odalarımız derneklerimizdir. Eğer üzerimizde giydiğimiz kazak ile dağda koyunları otlatan çoban arasındaki bağı da kuramıyorsak ve bu bağlantı ile onun değerini anlayamıyorsak milli politika oluşturmaktan da uzağız demektir.

Sonuç olarak kesin ve sağlam gidiş, toplumsal uzlaşı MİLLİ POLİTİKALARIN oluşmasına, bu ise milletin kendi sorunlarını çözmek için kurduğu kurumlarına sahip çıkıp işletmesi ile olabilir.


Mehmet Karakaş
Kullanıcı küçük betizi
Mehmet Karakaş
Üye
Üye
 
İletiler: 2
Kayıt: Pzt Kas 10, 2014 10:45

Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x