Moskof’un Yapamadığını Yapmaya Çalışıyoruz / Necdet SEVİNÇ

Moskof’un Yapamadığını Yapmaya Çalışıyoruz / Necdet SEVİNÇ

İletigönderen Balasagun » Cmt Eyl 28, 2013 16:09

Moskof’un Yapamadığını Yapmaya Çalışıyoruz

Siyasî maksatlarla kurulan kürdoloji enstitülerinin yoğunlaşarak devam eden faaliyetlerine rağmen Türk üniversitelerini Güneydoğu meselesine ilgisiz kalmakla suçlayan “Seyfo mu, Prof. mu?” ve “Vahim Bir Hata” başlıklı yazılarımla ilgili olarak önemli mesajlar aldım. Bu mesajlardan biri değerli dostum Mevlüt Uluğtekin Yılmaz’a ait. Verdiği bilgilerden birlikte istifade edelim. Diyor ki:

“... Bilirsin ki, bir dil, ifade ettiği millete ait az da olsa birkaç kelime taşır. Ve o kelimeler başka dillerde bulunmaz, (...) Kürtçeyi bir millet dili olarak görmek, herhalde bilimle alay etmek olur. Evet, Rus milliyetçisi Minorski, önce Çarlık Rusyası’na sonra da ingilizlere hizmet için yüzyılımızın başından itibaren kürtçeyi diller atlasına sokmak için çok mücadele verdi. Fakat onun kürtçe konusundaki meşhur itirafını kuşkusuz biliyorsundur. (...) Ben Müjgan Cumhur Hanımefendiden dinlemiş ve 1987’de TRT’den yayınlamıştım. (...)

“1950’li yıllarda İstanbul’da toplanan Müsteşrikler Kongresi’ne Prof. Dr. V. Minorski de katılır. Minorski, kongre bitiminde Ankara’yı da görmek ister. Ankara’ya geldiğinde kendisine Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde doktora öğrencisi olan Müjgan Cumbur mihmandarlık yapar. Beraber Çankaya’yı dolaşırken Minorski yorulur. Bugünkü Atakule’nin etrafındaki parka otururlar ve sohbete başlarlar. Minorski, Müjgan Hanım’a doktora tezinin konusunu sorar. Müjgan Hanım, “Efendim, Yavuz Sultan Selim Han’ın şiirleri üzerinde çalışıyorum, fakat hangi şiire baksam başka şaire ait çıkıyor, çok zorlanıyorum” deyince Minorski derin bir iç çeker ve Müjgan Hanım’ın ellerinden tutarak, tüm içtenliğiyle şöyle konuşur:

- Ah kızım! Üzülme. Ben ömrümü kürtçeye verdim, fakat hangi kelimeyi araştırsam başka millete ait olduğunu görüyorum.”


Sevgili Uluğtekin Yılmaz’ın bahsettiği bu Vladimir Minorski’nin, kürdolojinin önde gelen isimlerinden biri olduğunu da Rus Devleti’nin hizmetinde çalıştığını da biliyoruz.

1856 Paris Antlaşması’nda Boğazlar yoluyla Akdeniz’e inme umutlarını kaybeden ruslar Türkiye üzerinden Basra Körfezi’ne sarkmayı planlamış, bunun için de kürtleri kullanmak istemişlerdi.

Bir kürt milleti yaratmak amacıyla Vladimir Minorski, Bazil Nikitin ve Jaba gibi sadık elemanlarını Erzurum ve Urumiye Konsolosluklarına yerleştiren Rus Genelkurmayı, büyük paralar harcamasına rağmen sonuç alamamıştır. Rus Devleti’nin imkânlarını kullanarak uzun yıllar bölgede incelemelerde bulunan bu üç kürdolog da kürtlerle ilgili eserler yazdıkları halde bir kürt dilinin dolayısıyla bir kürt milletinin varlığından bahsedememişlerdir. Bütün bu çalışmalardan sonra Petersburg Akademisi’nin yayınladığı 8.528 kelimeden oluşan kürtçe-rusça-almanca sözlükte şu çarpıcı gerçeği itiraf etmek zorunda kalmışlardır.

Bu 8.528 kelimenin 3 bini halis Türkçe kelimedir! 2 bini Türkçeleşmiş kelimedir. 1240’ı hintçe, 1030’u Türkçeleşmiş farsça, 370’i eski pehlevice, 300’ü kürtçe, 108’i keldanice, 60’ı da Kafkas Türkçesidir!

Rusların tespit ettiği bu gerçeğe; 1300 yıl önce Göktürk Türkçesi’ne ait 532 kelimenin bugünkü kürtçede halen kullanıldığını ve kürtçe dahil, Türkçe’den başka hiçbir dilde “kürt” kelimesine rastlanmadığını ilave edersek kürtlerin Türklüğü konusunda önemli bir belge daha sunmuş olmaz mıyız?

Fakat bütün bu gerçeklere rağmen şimdi Avrupa Birliği istediği için yeni bir dil, dolayısıyla yeni bir millet yaratıyoruz. Yani rusların yapamadığını yapmaya çalışıyoruz! Tarih ve Türk Milleti bunu affetmeyecektir.

Necdet SEVİNÇ, Yeniçağ, 6 Ağustos 2004
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Necdet SEVİNÇ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x