Nazım Hikmet şahsen mi başvurdu?

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Nazım Hikmet şahsen mi başvurdu?

İletigönderen Türk-Kan » Sal Oca 06, 2009 23:46

Hükümet, Nazım Hikmet’in yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesine karar verirken, aynı hükümetin bugüne kadar aynı konuda yapılan başvuru ve istekleri geri çevirdiği ortaya çıktı.

2003’den bu yana TBMM’de bu konuda yapılan tartışmalar sırasında, AKP’li bakanlar Nazım Hikmet’in vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin kararın kaldırılmasını düşünmediklerini açıkladılar. İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu ise yeniden vatandaşlık için ‘’Şahsi müracaat gerektiğini’’ söyledi. Aynı süre içinde Nazım Hikmet şiiri okuyan bir lise öğrencisi gözaltına alınırken, Milli Eğitim Bakanlığı da Nazım Hikmet’in şiirlerini ders kitaplarından çıkardı. Nazım Hikmet’le ilgili AKP hükümeti döneminde, TBMM tutanaklarına yansıyan gelişmeler şöyle yaşandı:

MUMCU KARŞI:


CHP Tunceli milletvekili Hasan Güyüldar, 13 Haziran 2003 günü Nâzım Hikmet'in ölümünün 40’ıncı yıldönümü nedeniyle TBMM’de gündem dışı bir konuşma yaptı ve ‘’Nazım, zamanın hükümeti tarafından malum fikirlerinden dolayı, Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır. Bu evrensel vatan evladına yapılan haksızlığın düzeltilmesini istiyorum’’ dedi. Dönemin AKP’li Kültür Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise bu konuşmayı ‘’Nâzım'ın kabrinin getirilmesi, vatandaşlığının iade edilmesi gibi tartışmaların, Nâzım'ın hatırasına bir şey kattığı kanısında değilim. ‘’ diyerek cevapladı.

KOÇ DÜŞÜNMÜYOR:

14 Mayıs 2007 günü, TBMM Genel Kurulunda ‘’İstiklal Marşının Kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü İlan Edilmesi Hakkında Kanun Tasarısı’’ ele alınırken CHP Malatya milletvekili Mevlut Aslanoğlu dönemin Kültür Turizm Bakanı Atilla Koç’a ‘’ Nazım Hikmet’im mezarının Türkiye’ye getirilmesi ve vatandaşlığa alınması konusunda hükümetinizin bir düşüncesi varmıdır?’’ diye sordu. Koç ise ‘’ Şu ana kadar herhangi bir düşüncemiz de olmadı, ama bundan sonra düşünmemiz gerektiğini ben de düşünüyorum’’ demekle yetindi.

ŞİİRLERİ KİTAPLARDAN ÇIKARILDI:


27 Nisan 2004 günü TBMM’de Nazım Hikmet’in şiirlerinin ders kitaplarından çıkarılması tartışıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bunu doğrulayarak ‘’Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 8 inci sınıf Türkçe kitabında Nazım Hikmet'in "Dünyayı Verelim Çocuklara" şiiri vardı. Fakat, Talim Terbiye Kurulu bu şiiri işlenen konunun temasına uygun bulmadı. Yayınevi de temaya uygun, "Atatürk Çocuk Olmuş" şiirini koydu’’ dedi.

ŞAHSEN BAŞVURU:

Nisan 2006’da TBMM İçişleri Komisyonu'nda Vatandaşlık kanun tasarısı ele alınırken CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Nazım Hikmet’ii vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırılmasını istedi. Ülkü’ye sadece AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun destek verdi. Bakan Abdülkadir Aksu ise tasarıda, vatandaşlıkla ilgili hakların şahsa bağlı olduğunu, müracaatları halinde Türk vatandaşı olabildiklerini belirtti. Nazım Hikmet’in 1951’de vatandaşlıktan çıkarıldığını anımsatan Aksu, ‘’Şahsa bağlı hak olduğu için bizzat müracaat etmesi gerekir’’ dedi. CHP’li Ülkü ise, Nazım Hikmet’in nasıl başvurabileceğini sordu. Aksu, ‘’Onlar görüşülecek, enine boyuna tartışacağız’’ demekle yetindi.

BAKANLAR KURULU KARARI İLE OLMAZ:

11 Mart 2003 günü, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Nâzım Hikmet'e Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık hakkı verilemeyeceğini bildirdi. CHP Çanakkale Milletvekili İsmail Özay'ın Nâzım Hikmet'i vatandaşlıktan çıkaran Bakanlar Kurulu kararının iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan Aksu, "25 Temmuz 1951 tarihli ve 3/13401 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 1312 sayılı kanun uyarınca vatandaşlıktan ıskat edilen ve vefat ettiği bilinen Nâzım Hikmet Ran'nın, herhangi bir müracaata gerek olmaksızın yeniden Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir." yanıtını verdi.

ŞİİRİNİ OKUDU GÖZALTINA ALINDI:


2005 yılında da Muğla'nın Milas İlçesi Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Ç.C. ise, Nazım Hikmet'in ‘Vatan Haini’ şiirini okuduğu için Kaymakam talimatıyla gözaltına alındı. Kaymakam Hulusi Doğan, öğrencinin Nazım Hikmet şiiri okumasının ardından salonda İşçi Partililer ile MHP'liler arasında tartışma başladığını ve kavga çıkmasını önlemek için Ç.Ç.'nin emniyete götürülmesi talimatını verdiğini söyledi.



Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen maydonos » Çrş Oca 07, 2009 17:06

itbarsiz olanlara itibarini versinler...nazima dokunmasin donme libos ertugrul ittirsin it...bu meclisin verdigi hicbirsey yasal degil...kokusmus surusu...neyin itibari bu fasistler ne zamandan beri itibar verir oldu...
Resim


Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye
 
İletiler: 1651
Kayıt: Çrş Haz 04, 2008 1:53


Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x