NDI'den İslam Ülkeleri Demokrasi Kongresi

National Democratic Institute

NDI'den İslam Ülkeleri Demokrasi Kongresi

İletigönderen Türk-Kan » Pzt Eki 13, 2008 19:56

Beyin fırtınaları

"Türkiye, Ortadoğu'da istikrarsızlığı yenmede bir rehber, ekonomik gelişme için bir motor güç, güvenliğin tesisinde güvenilir bir ortak olacak..."


Bu cümleyi Başbakan Erdoğan'ın 29 Ocak'ta "American Enterprise Institute" tarafından düzenlenen "Muhafazakar Demokrasi ve Özgürlüğün Küreselleşmesi" konulu konferanstaki konuşmasından aldık.

O konuşma ve içindeki mesaj Türkiye'de hak ettiği yankıyı bulamadı ama birbirinden önemli bir çok araştırma kuruluşu ve düşünce üretim merkezini harekete geçirmeye yetti.

İşte bu kuruluşların öncülüğünde üç kentte Türkiye üstüne beyin fırtınaları estirilecek.

İlk toplantı bugün İstanbul'da başlıyor. Konusu: "İslam Dünyasında Demokratik Yönetişim." İki gün sürecek toplantıda, "İslam Ülkeleri Demokrasi Kongresi" adlı yeni bir platformun kuruluşu da dünyaya ilan edilecek. Bu platform İslam ülkelerinde çok partili seçim sistemi, yasama bağımsızlığı, kadınların siyasal katılımı, etkin bir sivil toplum oluşturma hedefleri doğrultusunda faaliyet gösterecek.

İstanbul toplantısının sponsorları BM Kalkınma Fonu, National Democratic Institute (Ulusal Demokrasi Enstitüsü) ve Türk Demokrasi Vakfı. Proje ortakları arasında ise Friedrich Naumann Vakfı, Westminster Demokrasi Vakfı, TÜSİAD, TESEV bulunuyor. İkisini tanıtmakta yarar var.

"National Democratic Institute", başkanlığını ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine Albright'ın yaptığı, özellikle Afrika'ya demokrasi götürmek için canla-başla çalışan bir kuruluş. Bu çabaları sırasında bazı tatsız olaylar da yaşadı. Örneğin diktatör Mugabe'yi devirmeye çalıştığı iddiasıyla Zimbabwe'den çıkarıldı. Orta Afrika Cumhuriyeti ve Togo gibi ülkelerde de düşkırıklığına uğrayıp çekildi.

Westminster Foundation for Democracy (WFD) ise 1992'de kuruldu. İngiltere'nin üç büyük partisi, yani İşçi Partisi, Muhafazakar Parti ve Liberal Parti yönetim kurulunda temsil ediliyor. Devletten yılda 4 milyon sterlin yardım alıyor. Ayrıca yüksek bütçeli projeleri başta petrol şirketleri olmak üzere büyük firmalarca destekleniyor. WFD'nin demokrasi için laboratuar seçtiği bölge ise Kafkaslar. Hatta Azerbaycan'da Ebulfeyz Elçibey'in devrilmesinde rolü olduğu bile öne sürüldü. Neyse, karıştırmayalım...


Erdal Şafak, Sabah, 13.04.2004

İm (Kod): Tümünü seç
http://arsiv.sabah.com.tr/2004/04/13/safak.html





'İslam, demokratik değerleri barındırır'

İslam Ülkeleri Demokrasi Kongresi'nde güvenlik ile insan hak ve özgürlükleri ön plana çıktı. Sonuç bildirgesinde, İslam'ın demokratik değerleri özünde barındırdığı ifade edildi.

BM Gelişim Programı, Ulusal Demokratik Enstitü ve Türk Demokrasi Vakfı tarafından İstanbul Conrad Otel'de 12-14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen İslam Ülkeleri Demokrasi Kongresi'nde demokrasinin dünyada yaygın hale gelmesi için güvenlik ile insan hak ve özgürlükleri problemlerinin çözülmesi istendi.

Yemen Genel Halk Kongresi Partisi Genel Sekreteri ve Yemen Cumhurbaşkanı'nın siyaset danışmanı Dr. Abdülkerim El-Errayani tarafından okunan kongrenin sonuç bildirgesinde İslam kültürünün hoşgörü, adalet ve katılımın yanısıra barışı da içerdiği belirtilerek, bu ilkelerin demokratik yönetişim, daha barışçıl ve müreffeh bir dünya için temel olduğu açıklandı. Kongre sonrasında da demokrasinin yaygınlaşması için girişimlerin ve bilgi ağının devam ettirileceği belirtilen açıklamada, "İnanıyoruz ki, bu platformdaki ilkeleri takip eden tün ülke ve bireyler, insan onuruna, sosyal birliğe, ekonomiik refaha ve güvenliğe katkıda bulunmanın yanısıra, tüm insanlar arasındaki anlayış ve barışın gelişmesini de teşvik edecektir" denildi.

Kongrenin kapanış oturumuna Dr. Abdülkerim El-Eryani'nin yanısıra Bosna-Hersek eski Başbakanı Dr. Zlatko Lagumdzija, Endonezya Demokratik Mücadele Partisi üyesi Dwi Ria Latifa, Nijer Meclis Başkanı Muhamane Ousmane, Bahreyn Meclisi Başkanı A. Muhammed Cemşir ve Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Emre Kocaoğlu da katıldılar.


İm (Kod): Tümünü seç
http://yenisafak.com.tr/arsiv/2004/nisan/16/g08.html
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen Çetin Taş » Sal Eki 14, 2008 17:40

Bu kuruluşların yapacağı beyin fırtınası ancak Türkiye'yi kasıp kavuracak fırtınaların nasıl yaratılacağına hizmet eder.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.
Kullanıcı küçük betizi
Çetin Taş
Üye
Üye
 
İletiler: 2354
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 22:02


Şu dizine dön: NDI

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x