Zaman: Cum Mar 29, 2024 14:49

News News of Güney Yayı (Orta Doğu)

Site map of Güney Yayı (Orta Doğu) » Dizin : Güney Yayı (Orta Doğu)

Güney Yayı: Ortadoğu adı verilen, bölgemiz coğrafyasının da bir bölümünü içine alan bölge.

Irak Parlamentosunda onaylanan SOFA

Irak Parlamentosunda onaylanan SOFA

31 Aralık 2008 tarihinde sona erecek olan ABD’nin Irak’taki askeri varlığının hukuki geçerliliğini uzatan SOFA (Status of Forces Agreement) anlaşması, aynı zamanda Amerikan güçlerinin yasal yetki, görev ve dokunulmazlık konularını kapsamaktadır. Anlaşma, Amerikan güçlerinin Haziran ayı sonuna kadar Irak şehirlerinden, 2011 yılı sonuna kadar da Irak’tan çekilmesini öngörmektedir.

16 Kasım’da 38 kişiden oluşan Irak kabinesi, 1 ret 26 kabul oyla anlaşmayı kabul ederek parlamentoya yollamıştır. SOFA, 4 gün süren görüşmelerden ...
Read more : Irak Parlamentosunda onaylanan SOFA | Görüntüleme : 3294 | Yanıtlar : 0


Ortadoğu'da Roller Değişiyor

Ortadoğu'da roller değişiyor

İç siyasette yaşanan sonu gelmez çekişmeler, “tencere dibin kara…” deyişini hatırlara getiren siyaset-medya kapışmaları ve mürekkebi kurumadan değişen eğreti ve yapay gündem(cik)ler ile meşgul olan, daha doğrusu meşgul edilen Türkiye, her zaman olduğu üzere etrafında olan bitenlere, yani dış dünyada, özellikle de Türkiye’nin kaderini çok yakından ilgilendiren Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere teğet geçmek durumunda kalıyor. Şimdi diyeceksiniz ki “ama neredeyse Ortadoğu’daki tüm görüşmelerde Türkiye’nin adı geçiyor, hatta Türkiye bizzat arabuluculuk yapıyor.” Evet, ...
Read more : Ortadoğu'da Roller Değişiyor | Görüntüleme : 1746 | Yanıtlar : 0


İsrail'in Su Güvenliği

İsrail'in Su Güvenliği
Dursun YILDIZ - SU Politikaları Uzmanı - USİAD Genel Başkan Danışmanı


Ortadoğu'daki su sorunu açısından bakıldığında Golan'ın en önemli özelliği bölgenin Suriye, Lübnan ve Ürdün'ün yüksekliklerinden kaynaklanan nehirlere sahip oluşudur. Bu nehirler ve Golan tepeleri İsrail'in su ihtiyacını karşıladığı Galile Gölü'ne kadar uzanmaktadır. İsrail'in yıllık su tüketiminin yüzde 15'i bu bölgeden karşılamaktadır. Bölgedeki genel su sıkıntısı nedeniyle İsrail'in Golan'dan kayıtsız şartsız çekilmesinin beklenmesi çok gerçekçi olmayacaktır. Çünkü Golan'dan çekilmenin jeopolitik ve hidropolitik ...
Read more : İsrail'in Su Güvenliği | Görüntüleme : 2942 | Yanıtlar : 1


Ortadoğu'da Büyük ve Küçük Oyunlar

Ortadoğu'da Büyük ve Küçük Oyunlar

Ayrıntılarda kaybolmadan, ana dişlilere baktığımızda Ortadoğu'da "esas oyunla küçük oyunların iç içe geçtiğini görüyoruz."

Türkiye cephesinde, esas oyun yerine "küçük oyunlar ve araçlar" öne çıkarılıyor; sanki, esas oyunmuş gibi, bunlar gösteriliyor.

Sahneye konan esas oyun ne? ABD, İngiltere ve İsrail'in sahneye koyduğu ve AB'nin büyük ölçüde desteklediği "büyük oyun" şunlardan oluşuyor:

- Kafkasya,Karadeniz, Doğu Akdeniz, Körfez dörtgeninin ABD, İsrail, AB denetimine (işgaline) sokulması.

- Bunun için Türkiye, İran ve ...
Read more : Ortadoğu'da Büyük ve Küçük Oyunlar | Görüntüleme : 1764 | Yanıtlar : 1


'Kerkük, Kürtler'e bırakılamaz'

'Kerkük, Kürtler'e bırakılamaz'

Iraklı Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani, Mesut Barzani yönetimini ciddi şekilde uyardı.


Kerkük’ü Kürt bölgesi ilan eden Barzani’ye Şiiler’den ihtar. Ayetullah Ali Sistani “Kerkük Kürtler’in kontrolüne bırakılamaz” diyerek Barzani yönetimini uyardı. Iraklı Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani, Kerkük'ü "Irak'ın ve kendisinin sarığı" olarak nitelendirdi ve "bu sarığın düşmesine izin vermeyeceğini" belirtti.

Kitabet sitesine demeç veren Sistani, Kerkük meselesinin etnik grupların çıkarları yerine ulusal çıkarlara göre çözülmesini istedi.

Kerkük'te Arap, ...
Read more : 'Kerkük, Kürtler'e bırakılamaz' | Görüntüleme : 1726 | Yanıtlar : 0


İsrail Meşrulaşmak için Türkiyeyi Kullanıyor!?

Suriyeli gazeteci yazar Hüsnü Mahalli, geçtiğimiz günlerde İsrail’in Türkiye’yle ilgili iki iddiasını yazdı. İsrail, Filistin’le yaşadığı sorunlardan yola çıkarak, Hamas’la PKK’nın aynı olduğu düşüncesinde. İsrail’in yıllardır süren Filistin zulmünü ve amaçlarını Hüsnü Mahalli ile konuştuk.

İsrail'in Türkiye üzerinden kendini meşrulaştırmaya çalışıtığını yazan Akşam Gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli'yle, İsrail'in Türkiye'ye karşı tutumunu, PKK ve Hamas arasında bir ilişki olup, olmadığını konuştuk.

iyibilgi: İsrail’in, kendisini Türkiye gibi göstermeye çalıştığını yazdınız. İsrail devletinin Filistin’i işgalini, Türklerin Anadolu’yu işgaline ...
Read more : İsrail Meşrulaşmak için Türkiyeyi Kullanıyor!? | Görüntüleme : 1854 | Yanıtlar : 4


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147872 ileti • Toplam 45515 başlık • Toplam 24803 üye

x