Zaman: Sal Mar 19, 2024 10:35

News News of Sinan MEYDAN

Site map of Sinan MEYDAN » Dizin : Sinan MEYDAN

Tarihçi - Yazar

Cumhuriyetimizin temel taşı: Anayasalar / Sinan MEYDAN

Cumhuriyetimizin temel taşı: Anayasalar

Cumhuriyetimizin temelinde “anayasal meşruiyet” vardır. Anayasanın yok sayılması Cumhuriyetimizi temelinden sarsar.

Anayasa Mahkemesi kararının, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dikkate alınmaması tartışılıyor. “Bir alt mahkemenin, Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığı bir ülkede anayasa maddelerinin uygulanmadığını” söyleyen hukukçular var. Anayasa Mahkemesi kararının yok sayılmasının anayasaya aykırı olduğu çok açık.

Tüm uygar dünyada olduğu gibi Türkiye'de de anayasa yaşamsal bir öneme sahiptir. Öyle ki, gelecek hafta 97. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağımız Cumhuriyetimizin temelinde ...
Read more : Cumhuriyetimizin temel taşı: Anayasalar / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1338 | Yanıtlar : 0


Türkiye'nin Rönesans ufku / Sinan MEYDAN

Türkiye'nin Rönesans ufku

Atatürk, laik devrimleriyle bu coğrafyada çağdaş bir devlet kurdu, aklın ve bilimin rehberliğinde ulusuna aydınlık yeni bir ufuk açtı. İşte bu, Türkiye'nin Rönesans ufkudur.

Geçtiğimiz hafta bir “entarili doktorun” Türk Medeni Kanunu'nu hedef alan çağ dışı açıklamaları ülke gündemini meşgul etti. Entarili doktor, Türkiye'de son yıllarda egemen olmaya başlayan, çağdaş yaşama düşman, tarikatçı, cemaatçi, bağnaz / yobaz, karanlık bir zihniyettin dışavurumudur. Bu karanlık zihniyetle mücadele etmek için Cumhuriyetin kuruluşundaki o Rönesans ufkuna ...
Read more : Türkiye'nin Rönesans ufku / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1717 | Yanıtlar : 1


İSTANBUL'UN KURTULUŞU: Neden mi çekildiler? / Sinan MEYDAN

İSTANBUL'UN KURTULUŞU: Neden mi çekildiler?

“İngiltere, Kemalistlerin hem Irak'ta hem de Boğazlarda yarattıkları tehlikeye askeri açıdan karşı koyacak durumda değildir.” (Rumbold'tan Curzon'a gizli telgraf, 14.9.1922)

Yarın 6 Ekim, İstanbul'un kurtuluş günü; eskiden 6 Ekim'ler “kurtuluş bayramı” olarak kutlanırdı. İstanbul, fethinden tam 465 yıl sonra, 13 Kasım 1918'de fiilen, 16 Mart 1920'de de resmen işgal edildi. 5 yıl kadar işgal altında kan ağlayan İstanbul, 6 Ekim 1923'te kurtarılıp yeniden vatan yapıldı.

Bugün, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlarının, ...
Read more : İSTANBUL'UN KURTULUŞU: Neden mi çekildiler? / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1507 | Yanıtlar : 1


Abdülhamit'in çürüttüğü donanma / Sinan MEYDAN

Abdülhamit'in çürüttüğü donanma

“Donanma Haliç'te hareketsiz bırakılmış, ateş talimi ve manevradan kaçınmakta, buna kalkışmak bile büyük suç sayılmaktaydı… Bakımları yapılmayan gemiler pastan çürüyorlardı.” (Bahriye Encümeni Mazbatası, 27 Mart 1909)

Geçen hafta bu sayfada, Lozan'da fiilen elimizde olan hiçbir adayı kaybetmediğimiz gibi Yunan işgali altındaki iki önemli adayı (Gökçeada, Bozcaada) ve Tavşan Adalarını kurtardığımızı anlatmıştım. Bu hafta ise kimilerinin hiç duymak istemediği başka bir tarihi gerçeği; adaların kaybedilmesinde II. Abdülhamit'in rolünü anlatacağım.

Bugün konumuz Haliç'te çürümeye ...
Read more : Abdülhamit'in çürüttüğü donanma / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1846 | Yanıtlar : 0


Lozan'da kurtarılan adalar ve Meis / Sinan MEYDAN

Lozan'da kurtarılan adalar ve Meis

12 Ada ve Ege Adaları Lozan'da kaybedilmedi. İsmet Paşa Lozan'a giderken bu adalar yaklaşık 10 yıldır işgal altındaydı. Türkiye, Lozan'da fiilen elinde olmayan ve Sevr Antlaşması ile Yunanistan'a bırakılan iki önemli adayı (Gökçeada ve Bozcaada) kurtardı.

Geçtiğimiz hafta Dışiş­leri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında aynen şöyle dedi: “Meis'i İtalyanlara vermişiz, onlar da Yunanis­tan'a vermiş; yanı başımız­da, vermişiz… Geçmişteki anlaşmaları büyük başarı öyküsü diye ders kitaplarında ilkokulda anlatmaya çalıştı­lar ...
Read more : Lozan'da kurtarılan adalar ve Meis / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 2321 | Yanıtlar : 1


Tarikatların ve Cemaatlerin Panzehiri Laiklik / Sinan MEYDAN

Tarikatların ve Cemaatlerin Panzehiri Laiklik

“Türkiye Cumhuriyeti'nde herkes Allah'a istediği gibi ibadet eder. Hiç kimseye dini fikirlerinden dolayı bir şey yapılmaz…” (Atatürk, 1930)

Tarikat liderinin çocuk istismarıyla başlayan tartışma, “dernek” adı altında örgütlenip silahlanan selefi tarikatlarına kadar uzanmış durumda. 15 Temmuz FETÖ Darbesi sonrasında Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı vb. belli başlı devlet kurumlarında FETÖ'den boşalan yerlere başka tarikat ve cemaat mensuplarının yerleştirildiği yazılıp çiziliyor. Laik Cumhuriyeti dönüştürmek isteyen iktidarın –FETÖ'den hiç ders almayıp- tarikatlara, ...
Read more : Tarikatların ve Cemaatlerin Panzehiri Laiklik / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 2392 | Yanıtlar : 0


Yunanistan, Adalar, Antlaşmalar / Sinan MEYDAN

Yunanistan, Adalar, Antlaşmalar

Yunanistan'ın Ege Adalarını veya 12 Ada'yı silahlandırması veya bu adalarda tahkimat yapması 1914 Londra (Büyükelçiler) Konferansı'na, 1923 Lozan Barış Antlaşması'na ve 1947 Paris Barış Antlaşması'na aykırıdır.

Yunanistan'ın Ege'de adaları işgal edip bazı adaları silahlandırması ve ittifaklarla Akdeniz'de Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak istemesi, Türk-Yunan gerilimini iyice tırmandırdı. Bu bağlamda bugün Yunanistan'ın arkasındaki Batı desteğinin köklerinden, Batı'nın Türkiye'yi bir “kara devleti” yapma projesinden ve adalar konusunda Lozan ve Paris Antlaşmalarındaki “hukuki statüden” söz edeceğim.

NAVARİN ...
Read more : Yunanistan, Adalar, Antlaşmalar / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1721 | Yanıtlar : 0


Büyük Zafer / Sinan MEYDAN

Büyük Zafer

“Alparslan, Kılıçarslan, Cengiz Han, Timurlenk, Fatih, Yavuz, Kanuni, parlak zaferlerini devletlerinin yükselme devrinde kazandılar. Mustafa Kemal ise yenilmiş, yıkılmış, parçalanmış, idam hükmü giymiş bir devlette, mahvolmuş bir orduyu mahrumiyetler ve yoksulluklar içinde yeniden kurarak kesin zafere ulaştırdı.”

İktidarın, bir taraftan pandemiyi bahane ederek diğer taraftan Malazgirt'i öne çıkararak gölgelemeye çalıştığı “30 Ağustos Zafer Bayramı”nı coşkuyla kutladık. Her ne kadar iktidar farkında olmasa da 26-30 Ağustos 1922 arasındaki “Büyük Taarruz” ve “Başkomutan Meydan Muharebesi”, ...
Read more : Büyük Zafer / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1822 | Yanıtlar : 1


Misak-ı Milli, Adalar, Musul / Sinan MEYDAN

Misak-ı Milli, Adalar, Musul

Kasım 1922'de İsmet Paşa'nın başkanlığındaki Türk heyeti Lozan'a giderken 12 Ada 1911'den beri tam 11 yıldır İtalya'nın; Ege Adaları 1913'ten beri tam 9 yıldır Yunanistan'ın; Kıbrıs Adası ise 1878'den beri tam 44 yıldır İngiltere'nin elindeydi.

AKP'li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta bir konuşmasında şöyle dedi: “Misak-ı Milli sınırlarına sahip çıkılmamasıyla, adalar meselesinde ürkek davranılmasının ülkemize çok büyük maliyeti olmuştur. Güneyimizdeki zengin enerji kaynaklarının da dışında bırakıldık. Aynı şekilde Ege ve ...
Read more : Misak-ı Milli, Adalar, Musul / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 2427 | Yanıtlar : 0


ATAŞARK Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi / Sinan MEYDAN

ATAŞARK Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi

12. Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi, 18-24 Nisan 1935'te İstanbul'da toplandı. Kongreye Batı'dan ve Doğu'dan 40 kadar ülkeyi temsilen 350'yi aşkın kadın katıldı. Böylece dünya nüfusunun 200 milyonu bu kongrede temsil edildi.

Haftalardır İstanbul Sözleşmesi'ni tartışıyoruz. Kadın cinayetlerini ve kadın istismarını önlenmeyi amaçlayan ve şimdiye kadar -aralarında Türkiye'nin de olduğu- 50'ye yakın devletin onayladığı “İstanbul Sözleşmesi”, 85 yıl önceki “İstanbul Kongresi”ni hatırlatıyor. Malum! Kadın hakları tarihinde Cumhuriyetimizin çok özel bir yeri ...
Read more : ATAŞARK Uluslararası Kadınlar Birliği Kongresi / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1103 | Yanıtlar : 1


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147853 ileti • Toplam 45504 başlık • Toplam 24792 üye

x