Zaman: Cmt Nis 20, 2024 10:02

News News of Sinan MEYDAN

Site map of Sinan MEYDAN » Dizin : Sinan MEYDAN

Tarihçi - Yazar

100. Yılında Sevr Antlaşması / Sinan MEYDAN

100. Yılında Sevr Antlaşması

Padişah Vahdettin Sevr'i imzalattı. Sevr, Padişah Vahdettin onaylamadığı için değil, Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığındaki Türk orduları Sakarya'yı ve Büyük Taarruz'u kazandıkları için geçersizdir.

Bugün 10 Ağustos 2020; Atatürk'ün, Nutuk'ta, “Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış büyük suikastın son halkası” olarak tanımladığı Sevr Antlaşması'nın 100. yıl dönümü.

Bugün “Yeni Türkiye” dedikleri yapıya yeni bir tarih yazanların küçümsemeye, önemsizleştirmeye, hatta unutturmaya çalıştıkları Sevr Antlaşması'nı anlatacağım.

BATI'NIN DAYATTIĞI İDAM FERMANI

İtilaf devletleri, barış koşullarını ...
Read more : 100. Yılında Sevr Antlaşması / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 816 | Yanıtlar : 0


İşte halifelik gerçeği / Sinan MEYDAN

İşte halifelik gerçeği

Tarih boyunca halifelik Müslümanları birleştirmedi, böldü; halifelik rekabeti yüzünden Müslüman milletler birbirine düştü. Halifelik, 19. yüzyıldan itibaren İslam dünyasını ezen, sömüren Batı emperyalizminin oyuncağı haline geldi.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin çok “sembolik” bir anlamı vardır. Ayasofya, Saidi Nursi'den Necip Fazıl'a Atatürk Cumhuriyeti'yle hesaplaşmak isteyen çevrelerin iki önemli sembolünden biridir. İkinci sembolleri halifeliktir. Nitekim geçtiğimiz hafta “Gerçek Hayat” dergisi, “Artık Ayasofya ve Türkiye hür! Hilafet için toparlanın!” başlıklı bir kapakla çıkmıştır.

Peki, ama hilafetçilerin ...
Read more : İşte halifelik gerçeği / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1075 | Yanıtlar : 1


İslam Dünyasının Kahramanı Atatürk / Sinan MEYDAN

İslam Dünyasının Kahramanı Atatürk

HİNDİSTAN'DA RAHMET, TÜRKİYE'DE LANET!

Türkiye'den kilometrelerce uzakta Hindistan'da Muhammed Ali Cinnah'ın çağrısıyla 18 Kasım 1938 Cuma günü tüm camilerde cuma namazında Atatürk rahmetle anılmıştı.

AKP'li Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 24 Temmuz'da Ayasofya'daki ilk cuma hutbesinde elinde bir kılıçla “Vakıf mallarına, vakfiyelere dokunanlar yanar, lanetlenir” dedi. Böylece Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyette, Atatürk'ün kurtardığı İstanbul'da, Atatürk'ün kurduğu Diyanet'in başkanı, isim vermeden Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk'ün “lanetlendiğini” ima etti.

İşte bugün, Türkiye'de Atatürk'ü ...
Read more : İslam Dünyasının Kahramanı Atatürk / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 923 | Yanıtlar : 1


İşte Devletin Arşiv Belgeleri / Sinan MEYDAN

İşte Devletin Arşiv Belgeleri

Ayasofya üzerinden Atatürk'e saldırmak doğru değil. Atatürk, önce Ayasofya ve diğer camileri işgalcilerden kurtarmış, sonra Ayasofya'yı ve pek çok tarihi camiyi aslına uygun olarak tamir ettirmiştir…

Danıştay kararıyla Ayasofya'nın camiye çevrildiği akşam AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan “ulusa sesleniş” konuşmasında “Ayasofya”, “cami” ve “ezan” üzerinden Atatürk ve Cumhuriyeti ağır sözlerle eleştirdi. Ayasofya'nın müze olması kararı “tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı” dedi. Erdoğan, 15 Temmuz'da yaptığı “ulusa sesleniş” konuşmasında da “Ayasofya'da susturulan ...
Read more : İşte Devletin Arşiv Belgeleri / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 952 | Yanıtlar : 1


Danıştay, Ayasofya ve Atatürk / Sinan MEYDAN

Danıştay, Ayasofya ve Atatürk

“Türklerin İstanbul'dan atılması” ve “Ayasofya'nın yeniden kilise yapılması” gibi emperyalist planları Atatürk bozdu. Atatürk'ün önderliğinde kazanılan Kurtuluş Savaşı ve sonrasında imzalanan Lozan Antlaşması sayesinde İstanbul, Boğazlar ve Ayasofya kurtarıldı…

Danıştay, Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi'ni iptal ederek Ayasofya'yı camiye dönüştürdü. Danıştay gerekçeli kararında “Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı'nın mülkiyetinde olduğu” bu nedenle “Ayasofya'nın vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması gerektiğine” hükmetti.

Bu kararıyla ...
Read more : Danıştay, Ayasofya ve Atatürk / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1159 | Yanıtlar : 1


Lozan ve hukuk birliği / Sinan MEYDAN

Lozan ve hukuk birliği

Türkiye Lozan'da her şeyden önce bağımsız bir ulus devlet olarak doğdu. Bu “hukuk birliği” ile sağlandı. Lozan'da sağlanan “hukuk birliğini” tartışmaya açmak “ulus devleti” tartışmaya açmaktır.

İktidar, “çoklu baro” uygulamasını “baroları daha demokratikleştirmek” söylemiyle savunuyor. Ancak “çoklu baro” uygulaması baroları daha demokratikleştirmekten çok ülkedeki “hukuk birliğini” bozacağa benziyor. Ülkede “hukuk birliğinin bozulması” demek Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin yerle bir edilmesi demektir.

Her şeyi en başından anlatayım!

ÇOK HUKUKLU OSMANLI DÜZENİ

Osmanlı ...
Read more : Lozan ve hukuk birliği / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 823 | Yanıtlar : 0


Fatih, Bellini ve o tablo / Sinan MEYDAN

Fatih, Bellini ve o tablo

Fatih Sultan Mehmet, akla, bilime, özellikle de sanata önem veren aydınlanmacı bir padişahtı. Resim ve heykel yapmanın “şeriata aykırı olduğunun” düşünüldüğü bir dönemde ve toplumda İtalya'dan ressamlar ve heykeltıraşlar çağırdı, kendi suretinin ve başka suretlerin resmini yaptırdı.

Fatih Sultan Mehmet'in, İtalyan ressam Gentile Bellini'ye yaptırdığı tablolardan biri geçtiğimiz günlerde Londra'da bir müzayedede satışa çıkarıldı. Ekrem İmamoğlu'nun talimatı üzerine İBB, söz konusu tabloyu 770.000 sterline satın aldı. Hiç şüphesiz Bellini'nin Fatih ...
Read more : Fatih, Bellini ve o tablo / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 712 | Yanıtlar : 1


O imza Atatürk'e ait / Sinan MEYDAN

O imza Atatürk'e ait

24 Kasım 1934 tarihli Ayasofya Kararnamesi'ndeki “K. Atatürk” imzasının aynısı 26 Kasım 1934 tarihli 5 ayrı kararnamede daha var.

Türkiye'de “tarih” son yıllarda hiç olmadığı kadar çok siyasete alet ediliyor. Güncel siyaset, hatta gündem değiştirmeye yönelik geçici siyasi söylemler bile “tarihle” meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Son olarak Ayasofya tartışmasında bazı kişilerin (ki aralarında tarihçiler ve gazeteciler de var) Ayasofya'yı müzeye dönüştüren, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi'ndeki Atatürk imzasının “sahte” olduğunu iddia ...
Read more : O imza Atatürk'e ait / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 649 | Yanıtlar : 0


Ayasofya gerçekleri / Sinan MEYDAN

Ayasofya gerçekleri

“Ayasofya'nın Bizans eserleri için müze haline konulması bilmem ki tefsire muhtaç mıdır? Atatürk'ün geniş ve yüksek fikrini… toleransını… hakikat arayıcılığını… Ve memleketin içtimai ve ilmi bünyesinde vücuda getirdiği hayırlı değişimin derin izlerini, hiçbir şey bu sade misal kadar belirtemez.” (İsmet İnönü, 8 Şubat 1937, Ulus)

Geçtiğimiz haftadan beri Ayasofya'yı tartışıyoruz. Ayasofya'nın yeniden cami olmasını isteyenlerin ortaya attığı bazı iddialar, akıllara durgunluk veriyor. İşte bugün, Atatürk'ün Ayasofya'yı neden ve nasıl müzeye dönüştürdüğünü anlatarak Ayasofya ...
Read more : Ayasofya gerçekleri / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 716 | Yanıtlar : 0


ABD'de ırkçılığın kısa tarihi / Sinan MEYDAN

ABD'de ırkçılığın kısa tarihi

“Tüm insanlar eşit yaratılmışlardır ve aralarında yaşam, özgürlük ve mutluluğunu arama hakkı gibi Tanrı tarafından onlara verilmiş, onlardan ayrılamaz belirli haklara sahiptirler…” (Amerikan Bağımsızlık Bildirisi-1776)

ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un (46) polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan “ırkçılık karşıtı” protestolar devam ediyor. Floyd olayı, bir kere daha ABD'deki “ırkçılık” gerçeğini gözler önüne serdi. ABD'de toplumun “siyahlar” ve “beyazlar” diye ikiye ayrılması ve siyahların neredeyse her bakımdan ...
Read more : ABD'de ırkçılığın kısa tarihi / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 598 | Yanıtlar : 0


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147920 ileti • Toplam 45547 başlık • Toplam 24814 üye

x