Zaman: Cum Mar 29, 2024 13:51

News News of Sinan MEYDAN

Site map of Sinan MEYDAN » Dizin : Sinan MEYDAN

Tarihçi - Yazar

Kemalizm / Sinan MEYDAN

Kemalizm

“Mustafa Kemal her zamankinden daha güçlü durumda… Kemalistlerle anlaşmaya varılamaz, çünkü Anadolu'nun tam bağımsızlığını istiyorlar.” (İngiliz Yüksek Komiseri Rumbold'un 7 Ocak 1922 tarihli raporundan)

2020'nin ilk haftasında gündem çok yoğundu. Ancak gelin görün ki bu yoğun gündeme rağmen Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları işi gücü bırakıp Atatürk'e ve Cumhuriyete saldırmaya devam ettiler. Adını anmak istemediğim bir “akademisyen”, bir tv programında Türkçe ezan ve din üzerinden Atatürk'ü ve Cumhuriyeti hedef alıp Kemalizm'e saldırdı. İşte bugün, öteden ...
Read more : Kemalizm / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1117 | Yanıtlar : 1


Libya Tezkeresi'ni Atatürk'le Meşrulaştırmak / Sinan MEYDAN

Libya Tezkeresi'ni Atatürk'le Meşrulaştırmak

Atatürk'ün Trablusgarp Mücadelesi

“Askeri siyasetimiz bir savunma siyaseti olmalı. Yurt dışında tek bir Osmanlı eri kalmamalıdır.” (Atatürk, 20 Eylül 1917 tarihli rapordan)

Geçtiğimiz hafta Libya Tezkeresi TBMM'den geçti. “Ne işimiz var Libya'da?” diye soranlara Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan şöyle cevap verdi: “Madem Libya'nın bizimle ilgisi yok, o zaman Gazi Mustafa Kemal orada ne arıyordu?” Her fırsatta Atatürk'ü ve kurduğu Cumhuriyeti eleştiren Erdoğan, şimdi birden bire Atatürk'ü referans gösterdi.

İşte bugün, “Atatürk'ün ...
Read more : Libya Tezkeresi'ni Atatürk'le Meşrulaştırmak / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 946 | Yanıtlar : 0


Boğazdaki Türk Kilidi: MONTRÖ SÖZLEŞMESİ / Sinan MEYDAN

Boğazdaki Türk Kilidi: MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

Kanal İstanbul, Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açarak Türkiye'nin karşısına ikinci bir “Boğazlar Sorunu” çıkarabilir. Montrö düzeninin yıkılmasıyla Türkiye'nin Boğazlar üzerindeki 83 yıllık “tam egemenliği” sarsılabilir ve dahası Karadeniz bir “Amerikan Gölü” haline gelebilir.

Hâlâ geçerli olan “uluslararası ana kurucu metinler” durumundaki Lozan'ı ve Montrö'yü tartışmaya açmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin “toprak bütünlüğünü” ve “bağımsızlığını” tartışmaya açmaktır.

Atatürk Türkiye'si, 162 yıl devam eden “Boğazlar Sorunu”nu, 1936'da Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ulusal çıkarlara uygun olarak ...
Read more : Boğazdaki Türk Kilidi: MONTRÖ SÖZLEŞMESİ / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1285 | Yanıtlar : 0


Tarikat ağacının zehirli meyvesi MENEMEN OLAYI / Sinan MEYDAN

Tarikat ağacının zehirli meyvesi MENEMEN OLAYI

“Arkadaşlar, aslında imha edilmek istenen Kubilay değildir, bu Kubilay timsalidir. Caniler, şuurla hareket etmişler; yeniyi, hürriyeti, medeniyeti, gençliği ve Cumhuriyeti imha etmek istemişlerdir…” (Muhiddin Adil Bey, 31 Aralık 1930)

Bugün 23 Aralık… Öğretmen, Asteğmen Kubilay'ın Menemen'de Cumhuriyet düşmanı birkaç yobaz tarafından vahşice katledilmesinin 89. yıl dönümü… Laik Türkiye Cumhuriyeti'ni tarikatlara, cemaatlere teslim edenler, Cumhuriyeti daha doğarken boğmaya çalışan tarikat isyanı Menemen Olayı'nı da unutturmak istiyorlar. Geçmişte, komplo teorileriyle açıklamaya ...
Read more : Tarikat ağacının zehirli meyvesi MENEMEN OLAYI / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 953 | Yanıtlar : 0


'Dersim'de zehirli gaz kullanıldı' iddiasına cevap: Siz kimi kandırıyorsunuz? / Sinan MEYDAN

'Dersim'de zehirli gaz kullanıldı' iddiasına cevap: Siz kimi kandırıyorsunuz?

1930'ların sonlarında birçok ülke hava (gaz) saldırısına karşı “pasif” ve “aktif” korunma önlemleri alıyordu. İşte Türkiye'nin, II. Dünya Savaşı'nın ufukta göründüğü 1937'de ve 1938'de yurt dışından “gaz istemesi” de muhtemel bir hava (gaz) saldırısına karşı bir “aktif korunma” önlemiydi.

1 Aralık 2019 Pazar gecesi Alman ARD kanalında “Unutulan Katliam: Atatürk Alevileri Nasıl Öldürdü?” adlı bir belgesel yayımlandı. Thorsten Mack ve Karaman Yavuz'un hazırladığı 6 dakikalık belgeselde ...


MEDENİYET TARİKATI "Tekke, Zaviye, Türbelerin Kapatılması" / Sinan MEYDAN

MEDENİYET TARİKATI "Tekke, Zaviye, Türbelerin Kapatılması"

“Ey millet! İyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru, en gerçek tarikat medeniyet (uygarlık) tarikatıdır. Uygarlığın emir ve isteklerini yapmak, insan olmak için yeterlidir.” (Atatürk, 30 Ağustos 1925)

Atatürk, tarihten çıkardığı derslerle, modern çağın koşullarını dikkate alarak kurdu Laik Cumhuriyeti. Atatürk, Laik Cumhuriyeti peşi sıra devrimlerle şekillendirdi. İşte bugün, Laik Cumhuriyeti şekillendiren o devrimlerden birini, belki de en önemlisini, “Tekke, Zaviye ve Türbelerin ...
Read more : MEDENİYET TARİKATI "Tekke, Zaviye, Türbelerin Kapatılması" / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1213 | Yanıtlar : 0


Ziya Gökalp'e göre Vahdettin Kara Sultan / Sinan MEYDAN

Ziya Gökalp'e göre Vahdettin Kara Sultan

“Güneş bulutlar altına girebilir, ancak hakikat güneşi uzun müddet bulut altında kalamaz.” (Ziya Gökalp, 16 Ekim 1919 tarihli mektup)

Yıllardır söylüyorum: Yeni Türkiye'ye “yeni bir tarih” yazıyorlar. Bunun için Milli Mücadele'yi ve Cumhuriyet devrimlerini olabildiğince çarpıtıyorlar; Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ü silmek isteyenler, son dönem Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit'i ve Vahdettin'i parlatmaya çalışıyorlar. “Resmi tarih yalan söylüyor!” diyerek “kendi uyduruk resmi tarihlerini” dayatıyorlar. II. Abdülhamit'in “hiç toprak kaybetmeyen bir siyasi deha” ...
Read more : Ziya Gökalp'e göre Vahdettin Kara Sultan / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1125 | Yanıtlar : 0


Başöğretmen / Sinan MEYDAN

Başöğretmen

Atatürk, sadece halka “yeni harfleri” öğrettiği için değil, halka bağımsızlığı, özgürlüğü, milli egemenliği, demokrasiyi anlattığı için; sanayide, tarımda, ekonomide, eğitimde, kültürde, siyasal katılımda, hatta giyinişte ve görünüşte halka örnek bir öğretici olduğu için başöğretmendir.

Dün “24 Kasım Öğretmenler Günü”ydü. Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü yürekten kutlarken “Başöğretmen”i unutmak olmazdı. İşte bugün “Başöğretmen”i anlatacağım. Daha doğrusu “başkomutanlıktan başöğretmenliğe” Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatacağım.

BAŞ OLMA ARZUSU

Atatürk, “baş olma” arzusuna sahipti. Doğuştan gelen dehası, açık zihni, okuma, ...
Read more : Başöğretmen / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 911 | Yanıtlar : 0


Vahdettin'in kaçışı / Sinan MEYDAN

Vahdettin'in kaçışı

“İstanbul İşgal Orduları Başkomutanı General Harington Cenaplarına… İstanbul'da hayatımı tehlikede gördüğümden, İngiltere devletine sığınır ve bir an önce İstanbul'dan başka bir yere götürülmemi talep ederim efendim. 16 Kasım 1922. Müslümanların Halifesi Mehmet Vahdettin”

Bundan tam 97 yıl önce dün; 17 Kasım 1922'de, son Padişah Vahdettin, I. Dünya Savaşı'nda yüz binlerce Mehmetçiğin kanını döken, sonrasında Anadolu'yu ve Trakya'yı Yunan ordularına peşkeş çeken, Osmanlı başkenti İstanbul'u işgal eden İngiltere'ye sığınarak Türkiye'den kaçtı.

II. Mehmet (Fatih) ...
Read more : Vahdettin'in kaçışı / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 1044 | Yanıtlar : 0


Atatürk'ün ölümü ve cenaze töreni 11 KASIM / Sinan MEYDAN

Atatürk’ün ölümü ve cenaze töreni 11 KASIM

Atatürk'ün naaşı, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ord. Prof. Şerafettin Yaltkaya'nın gözetiminde yıkandı. Atatürk'ün cenaze namazı, 19 Kasım 1938 Cumartesi günü, sabah saat 07.30 ile 08.15 arasında Dolmabahçe Sarayı'nın Muayede Salonu'nda Şerafettin Yaltkaya tarafından kıldırıldı…

Dün 10 Kasım'dı… Atatürk'ümüzü, aramızdan ayrılışının 81. yıl dönümünde saygıyla, özlemle ve minnetle andık.

Resim

Bugün 11 Kasım 1938… Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk'süz ilk günü 11 Kasım 1938'di.

Peki, ama 11 Kasım 1938 ...
Read more : Atatürk'ün ölümü ve cenaze töreni 11 KASIM / Sinan MEYDAN | Görüntüleme : 885 | Yanıtlar : 0


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147872 ileti • Toplam 45515 başlık • Toplam 24803 üye

x