Zaman: Prş Nis 25, 2024 21:40

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

SANDIK ve SİLAH

SANDIK ve SİLAH
“Yeni bir ‘Bahar’” başlıklı yazımda, “1848 ‘Halkların Baharı’ günlerinde yapılmış Louis Marie Bosredon’un bir karikatüründe, yurttaşın bir elinde ‘oy pusulası’ diğerinde tüfeğinin olduğunu görüyoruz. İlginç olan, yurttaşın, oy’unu ‘dış güçler’, tüfeğini ise ‘iç düşmanlar’a karşı kullanacağını söylemesidir.” diye yazmıştım.
Oysa ‘Demokrasi oyunu’nda, tüfeğin ‘dış güçler’, oy pusulasının da iç ‘temsilciler’ için kullanılacağı anlatılmaktadır diye eklemiştim.
Gerçekten de, karikatürü çizen sanatçı, ‘Genel oy’ yani bugünkü anlamda tüm yurttaşların birer oy hakkı almasını, uygarlık ...
Read more : SANDIK ve SİLAH | Görüntüleme : 22 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ (3)

MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ (3)
Gördük ki, milliyetçilik konusuna öznel ve nesnel yaklaşım yerine; Ulus’a bir yandan, ‘hukuksal’ olarak evrensel, enternasyonalist yaklaşım; diğer yandan kan, kültür ve ecdat bağlamında ‘organik’ bir yaklaşım söz konusu olabilmektedir.
Millet yerine ‘Ulus’ kavramının kullanılması ise, sıradan bir ‘sözcük’ün değişik bir kullanımından çok, Cumhuriyet anlayışı ile birlikte o eski sözcüğün kavramsal bir nitelik kazanmasındandır.
Kellerman’ın ‘Vive la Nation!’ (Yaşasın Ulus!) diyerek, büyük harfle başlayan ve Fransız halkına bir ‘yücelik’ yükleyen ...
Read more : MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ (3) | Görüntüleme : 65 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ (2)

MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ (2)
Türkiye’de nasıl siyasal partiler konusunda Maurice Duverger, Ekonomi konusunda Paul Samuelson, her iki alanda Raymond Aron ve sosyoloji konusunda Max Weber gibi ‘tek adam’ların görüşleri yerleşmiş ise, ‘Milliyetçilik’ konusunda da Ernest Renan’ın görüşleri temel olarak alınmaktadır.
Her ne kadar günümüzde ‘Anglo-sakson sosyolojisi’nin en sıradan yazarlarına gönderme yapılıyorsa da, okunup yazılanların çoğu incelenen konu ‘üzerine’ olup, ‘hakkında’ derinlemesine bir incelemenin yapıldığını söylemek zordur.
Renan’ın 1882 yılında Sorbonne’da yaptığı konuşma metni otuz ...
Read more : MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ (2) | Görüntüleme : 45 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ

MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ
General İlker Başbuğ’un Atatürk, milliyetçilik ve giderek ‘Atatürk Milliyetçiliği’ üzerine düşünüp, araştırmalar yaptığını ve yeni bir kitap yazdığını görüyoruz.
Son günlerde gazetelere açıklama yapıp televizyonlarda ‘tek kişilik programlar’ yaptığına da tanık oluyoruz.
General Başbuğ’un bence en önemli keşfi, örneğin Atatürk ya da milliyetçilik konusunda ‘ne biliyoruz?’ ya da ‘ne anlıyoruz?’ biçiminde sorduğu soruların kendisidir.
Yani, ‘şu şudur bu da bu’ biçiminde ve genellikle Türk okur-yazarlarının daha söze başlarken düştükleri yanılgıya düşmeden, ...
Read more : MİLLİYETÇİLİK ve İLKER BAŞBUǦ | Görüntüleme : 62 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


YENİ BİR ‘BAHAR’

YENİ BİR ‘BAHAR’
31 Mart yerel yönetimler seçimlerinin ardından, ülkede yeni bir ‘Bahar havası’nın estiğine kuşku yok.
Bu gerçekten bir ‘Bahar’ mı olacak yoksa ‘Bahar havası’ olarak gelip geçecek midir?
Böyle düşünürken, dünyanın başka yerlerinde bir ‘Bahar havası’ olmuş mu diye baktım ve ilk kez Fransa’da ‘Halkların Baharı’ (Printemps des peuples) diye adlandırılıp 1848 Avrupa Devrimi’ni ateşleyen olayları anımsadım.
En son ‘Arap Baharı’ diye adlandırılıp dünyanın sadece Orta-Doğu’sunu değil ama genelini ilgilendiren ‘Yoz Bahar’ üzerinde ...
Read more : YENİ BİR ‘BAHAR’ | Görüntüleme : 47 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


Explorando o Mundo dos Toques de Celular: Personalizando Sua Experiência Tecnológica

Nos dias de hoje, onde os smartphones se tornaram uma extensão vital de nossas vidas, cada detalhe, por menor que seja, contribui para a nossa experiência tecnológica. Um aspecto muitas vezes subestimado, mas crucial, é o toque do celular. Personalizar o toque do seu dispositivo não só adiciona um toque de individualidade, mas também transforma a forma como você interage com o seu smartphone. Neste artigo, vamos explorar a importância dos toques de celular e ...


DEVLET ve BEKASI

DEVLET ve BEKASI
Kavramlar üzerine oldukça ayrıntılı yazılarımız oldu.
Ancak ‘soyutlama düzeyi’nde yapılan açıklamalardan ‘kendi somut’una dönülmediği sürece yeterince anlaşılmadığı da görülmektedir.
Örneğin Türkiye’deki şu ‘Beka sorunu’, adı Devlet olan siyasetçinin ‘psikolojik’ bir sorunu mudur, yoksa gerçekten bir ‘ideolojik’ sorun mudur diye sorulabilir.
Bu konuda, savımız olsun, Türkiye’deki nice ‘siyaset bilimci’nin Devlet’in ‘beka’sı yani kimi yerde denildiği gibi ‘sürdürülebilirlilik’ ve çok daha bilimsel bir tanımlama ile ‘yeniden-üretimi’ konusunda doyurucu bir ‘tanım’ verebileceği söylenemez.
‘Devletler hukuku’ ...
Read more : DEVLET ve BEKASI | Görüntüleme : 59 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


ŞU ‘VAN MESELESİ’

ŞU ‘VAN MESELESİ’
‘Van Bir Işık Olsun!’ başlıklı yazıma örtülü de olsa kimi eleştiriler aldım.
Bugün Yılmaz Özdil de, kendi penceresinden kimi, bence yanlış, yorumlar getirmiş.
Ancak, örneğin Can Ataklı ise, ‘bu kez sarı inek verilmedi’ diye, bence yerinde, bir saptama yapıyor.
AKP’nin kuruluşundan itibaren içinde, önünde, yanında olup, AKP’nin tüm günahlarının ortağı olan Hayati Yazıcı da ‘Van’daki cinnet hali durumu’ diye, tam ‘kaz kafalı’ bir tanımlama ile, deyim yerinde ise ‘direkten döndük’ diyor.
Bu ...
Read more : ŞU ‘VAN MESELESİ’ | Görüntüleme : 86 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


BİR FENOMEN : MEMDUH BAYRAKTAROǦLU

BİR FENOMEN : MEMDUH BAYRAKTAROǦLU
Bugün biraz dedikodu yapayım istiyorum.
Türk televizyonlarına baktığım söylenemez; başta Tele 1 olmak üzere, bazan Halk tv ve bazan de Sözcü tv’ye bakıyorum.
Haber ve yorumları ise Can Ataklı, Yılmaz Özdil, Enver Aysever, Levent Gültekin, Sabahattin Önkibar gibi sağ-sol eğilimli Youtube yayınlarından izliyorum.
Bir ara Memduh Bayraktaroğlu’nun kimi yayınlarına baktım ve hatta kimi arkadaşlara izlemeleri önerisinde bulundum.
Ancak ve ne var ki, bu Memduh bey’in ‘çok laf yalansız olmaz’ sözüne ...
Read more : BİR FENOMEN : MEMDUH BAYRAKTAROǦLU | Görüntüleme : 74 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı


Küçük Simay'a sahte baba (kayyum) rezaleti.Landshut igmg milli görüş

Adı Simay. Kendisine Türkiye'den babalık davası açıldı.Çocuk masum ve günahsız.Henüz 4 yaşında.Ama vicdansızlığın olmadığı bir ortamda doğmuş.Doğduğu gün hayatta bir sıfır mağlup başlamış.Ona gerçek babasını bilme şansı hâlâ doğmadan elinden alınmış.Bu zavallı çocuk belki ömür boyu korkunç bir yalanla büyüyecek.Ona bunu layık görenlerin kendi vicdanlarını sorgulamaları lazım.Biz beşeriz ve bu dünyaya iyi bir iz bırakmak ve iyi bir kul olmak için gelmedik mi?Allah ademi topraktan yarattı ve sonra ondan Hava'yı yarattı.İnsanlık bir kadın ve erkekten ...


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147930 ileti • Toplam 45555 başlık • Toplam 24817 üye

x