Öcalan-Barzani "taht kavgası" sonunda yüzeye vurdu! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Öcalan-Barzani "taht kavgası" sonunda yüzeye vurdu! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Cum Tem 31, 2015 9:28

Küresel Çete yayın organında çıkan haber sadece kuklaların güç kavgasını değil arkalarındaki çete başlarının paylaşım savaşını da aydınlatıyor.

CFR (Dış İlişkiler Konseyi) gayrı-resmi sözcüsü Foreign Policy dergisinde, Keith Johnson imzalı, 30 Temmuz 2015 tarihli aşağıdaki yazıyı okuyun.

“PKK’nın Türkiye’de enerji altyapısına saldırısı yalnız ezeli düşmanları Ankara’yı hedeflemiyor – aynı zamanda onları sattıklarına inandıkları Irak Kürtleri de var hedefte.

Özellikle Irak’ta İslam Devleti’ne karşı savaşan grubu derinden etkileyecek şekilde, Irak, Türkiye ve yarı-özerk Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) arasındaki karmaşık ilişkiler daha da bulanık bir hale geldi.

Bu hafta PKK İran’dan gelen bir doğalgaz boru hattına ve Kuzey Irak’tan Türkiye sahillerine gelen petrol ihracat boru hattına saldırdı. PKK’nın silahlı kolu bu saldırıyı üstlendi; Türk yetkililer, yıllardır PKK’nın yaptığı saldırıların izini taşıyan doğalgaz boru hattı saldırısından PPK’yı suçladı.
Saldırılar, Türkiye’nin İslam Devleti’ne karşı başlattığı hareketin altında gizleyerek PKK’ya yönelttiği temizlik hareketine karşılık olarak yapıldı. Uzun beklentilerden sonra, İslam Devletine karşı havalanan Türk savaş uçakları Suriye ve Irak’taki PKK kamplarını hedef aldı; 200 PKK militanın öldürüldüğü haberi geldi. Türkiye’nin NATO müttefikleri Ankara’nın İslam Devletine karşı aylarca beklemeden sonra harekete geçmesinden memnundular ancak Kürt isyancıları temizlemeye kalkışmasından da endişelendiler. Özellikle bu endişe, İslam Devleti’ne karşı savaşta en etkili güçlerden biri, PKK ile birleşik Suriye Kürtleri hakkında idi.

Dışişleri sözcüsü John Kirby ABD’nin, Türkiye’nin PKK’nın hareketlerine karşılık verme hakkı olduğunu tanıdığını söyledi. ABD, NATO, Türkiye, ve AB Türkiye’nin yıllardır mücadele ettiği, Kürt azınlığa daha fazla haklar talep eden PKK’yı bir terör örgütü olarak tanımlıyor. Ankara ile Kürt militanlar 2013’den beri bu çıkmaza politik bir çözüm bulma ümidini veren bir ateşkes halinde idiler.

İşlerin karıştığı nokta şurası: PKK’nın saldırdığı petrol boru hattı Irak Kürdistanı’ndan Türkiye sahillerine, ihracat için ham petrol taşıyor. Iraklı Kürtlerin parasal yaşamı bu hatta bağlı: Irak’ta geçen yazdan beri İslam Devleti’ne karşı savaşan Peşmerge’lerin maaşları da dahil olmak üzere, bölgesel hükümetin işlemesi için gerekli para kaynağı bu boru hattından taşınan ciddi miktarda ham petrolün satışı. Öbür yüzünden bakıldığında; Türkiye sınırları içinde bu boru hattına saldırının hedefi Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu kadar kardeş Kürtler.

Bunun sebebi de kendi bağımsızlık rüyalarını gerçekleştirmek için Irak Kürtlerinin lideri KBY Cumhurbaşkanı Mesut Barzani’nin PKK’nın tarihi düşmanı Türkiye ile anlaşması. Son yıllarda Irak Kürdistan’ı ile Türkiye arasındaki bağlar, petrol boru hattı anlaşmasıyla daha da sıkılaştı; Irak Kürdistanı’na Bağdat’ın kontrolünden kurtulma şansı verdi. Fakat bu Kürt kardeşlerinin pek işine gelmedi.

Enerji danışmanlık şirketi Foreign Reports, Inc.’den Ortadoğu uzmanı Matthew Reed’e göre, PKK’nın hem Barzani’ye hem de Erdoğan’a çatması için sebebi var; “Barzani, Bağdat’a bağımlılığını Türkiye’ye bağımlılıkla değiştirdi. Onu davalarına ihanet etmiş olarak görüyorlar.”
Boru hattına yapılan saldırı şimdilik enerji alt yapısını felce uğratmadı. Türk ve Irak enerji yetkilileri bir hafta içinde hattın servise gireceğini söylüyorlar; yıllarca PKK saldırılarıyla uğraşan Türk boru hattı işletmecisi acil tamirat konusunda uzmanlaşmış durumda. Korkulan, PKK’nın arkası kesilmeyen sabotajları Irak Kürdistanı petrol ihracatını birkaç damla haline getirebilir.

Reed, “sorulması gereken boru hattı kısa zamanda onarılabilir mi; haftada kaç defa onarım gerekecek”, diyor.

Kısa vadede, endişe kaynağı Irak Kürdistan’ının parasal durumu. Tankerlere yüklenmek üzere boru hattı günde en çok 400 bin varil ham petrolü Kuzey Irak petrol kuyularından Türkiye sahillerine taşıyabilir. Bu günkü fiyatlarla bu, günde 20 Milyon dolar gelir demektir. Ve bu Irak Kürdistanı için bağımsız bir gelir kaynağıdır. Önceleri yarı-özerk Kürt bölgesi Bağdat merkezi hükümetinden transfer edilen nakit paraya muhtaçtı ve Kürtler uzun süredir petrol gelirlerinden hak ettikleri payı alamamaktan şikayetçi idiler.

Uzun vadede, Kürt-Türk boru hattına yönelik devamlı tehditler Erbil ile Bağdat arasındaki huzursuz barışı da baltalayabilir. Geçen yıl taraflar anlaştılar; Kürtler gelirin bir kısmını Irak hükümeti ile paylaşarak kendi petrollerini ihraç edebilirler. Son zamanlarda Kürtler, Irak hükümetinin de aynı hattan Türkiye’deki tankerlere petrol pompalamasına izin verdi. Bu, nakit sıkıntısı çeken Irak hükümeti için her ay milyonlarca dolar değerinde. Eğer boru hattının kapasitesi devamlı PKK saldırıları yüzünden düşerse, ihraç edilen miktar da muhakkak azalacak. Bu da Erbil ile Bağdat arasındaki zaten huzursuz olan ilişkiyi daha da kötü yapacak.

Reed, “Boru hattı kapasitesi azalırsa Bağdat kendi tankerlerini mi dolduracak yoksa Kürtler kendi ihtiyaçlarına mı öncelik tanıyacak. Bu yüzden çıkacak çatışmanın çok daha çirkin bir hal alacağını göreceğiz”, diyor.”



Kaynak: https://foreignpolicy.com/2015/07/30/ku ... low-kurds/
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x