Öfke ve mağduriyet ustaları!

Din-İzlem (Teo-Strateji) Uzmanı

Öfke ve mağduriyet ustaları!

İletigönderen soma45 » Cum Şub 05, 2010 2:08

Öfke ve mağduriyet ustaları!


Daha önce Başbakan Erdoğan Hz. Musa mı, yoksa Bush mu başlığı altında bir yazı yazmış ve uyarı da bulunmuştum. Çünkü iktidarın ateşinde delirenler ve kendinden geçen meczuplar yaranmak için akıllarına gelen her şeyi sallıyorlar. Ardından Öteki Din: Moderate İslam ve Türkiye adlı çalışmamda aynı konuya ayrıntılı bir şekilde değindim. Ortada İslâm üzerinden iktidara yağ çekerek var olmak isteyen bazı tipler sınır tanımıyor. Çünkü Başbakan’a kutsallık isnadı bundan ibaret değil. Sözgelimi Denizli’de dağıtılan “İlahilerle Hakka Çağrı” adlı kitapta yer alan ’Tayyip’i üzmek Allah’ı üzmektir’sözüne ne demeli! Daha önce ifade ettiğim gibi M. Akif Beki’nin “Erdoğan’ın Harfleri” adlı çalışmasında yer alan iddialarla ilgili neden bir tepki göstermemiştir. Başbakan, adı geçen çalışmadan habersiz olamaz. Eminim ki Akif, söz konusu çalışmasını Sayın Başbakan’a yazılı olarak takdim etmiştir.

“Erdoğan’ın Harfleri” adlı çalışmada M. Akif Beki, İbn Arabi’nin batini / arketipsel yorumunu esas alarak Başbakan Erdoğan’ı Hz. Musa ile özdeşleştiriyor. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de (o zaman cumhurbaşkanı değildi) Hz. Musa’nın kardeşi ve yardımcısı Hz. Harun’un rolünü yüklüyor. Beki’ye göre Başbakan Erdoğan, hem Musa Peygamber’in karakteristik özelliklerini taşıyor hem de hayatı Hz. Musa’nın hayat öyküsüne benziyor. Gül’ün geçmişi ve konumu da Hz. Harun’a uyuyor. Bilindiği üzere bir tartışmaya müdahale eden ve birisini öldüren Hz. Musa, memleketini terk ederek Hz. Şuayb’a sığınmış ve onun yanında yetişmişti. Bu tarihi veriden hareket eden Beki, Başbakan’ın, N. Erbakan’ın yanında yetiştiğini söyleyerek ona da Hz. Şuayb’ın misyonunu yüklüyor. Ardından şu çıkarımı yapıyor: İki üçlü arasında misyon benzerliği var. Hz. Şuayb, Musa ve Harun peygamberliği, üç siyasi liderde iktidarı paylaştı... Bu çıkarımdan sonra Başbakan’ın Siirt konuşmasında söylediği “Her Firavun’un bir Musa’sı vardır” sözünü hatırlatıyor.

Belirtilen bağlamda bu söz ne anlama gelir? Eğer Başbakan, Hz. Musa’nın misyonunu taşıyorsa, Firavun kim? Kimler Firavun’un misyonunu paylaşıyor? Kaldı ki Hz. Musa kavmini Hz. Harun’a bırakıp Tur-i Sina’ya çıkıp döndüğünde Samiri bir buzağı yapar, kavmi bu esrarengiz puta tapmaya başlar. Hz. Harun da buna engel olamaz. Duruma öfkelenen Hz. Musa, Hz. Harun’un yakasına yapışır... Şimdi soralım: Belirtilen mantığa göre Samiri kim? Hz. Harun’u temsil eden Abdullah Gül neye engel olamadı? Erdoğan’ın bu öfkesinin kaynağı ne? Askıda kalan soruları eğer Beki netleştirirse tablo tamamlanacak! Bu isnatların ikinci peygamber yağcılığından ne farkı var? Burada temel sorun şu: Kendine Allah tarafından misyon verildiğini düşünmek ve her yaptığını bu misyona bağlayarak kutsallaştırmaktır. Hem Başbakanı Hz. Musa’ya benzetmek hem de “Her Firavun’un bir Musa’sı vardır”, sözü böyle bir misyon üstlenmenin diğer bir anlatımıdır.

Tarih dışı / arketipsel / batini yorumun sonucu şudur: ’Ya bizden, yani Hz. Şuayb, Musa ve Harun’dan yanasın ya da bizden değilsin, yani Firavundan ve onun askerlerinden yanasın.’Peki, siyasi mantık böyle işliyor mu? Evet. Nitekim 30 Ocak 2010 AKP resmi sitesinde Soru ve Cevaplarla Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi ile ilgili açıklamanın girişinde AK=KARA ayrıştırması yer almaktadır: AK=Tayyip Erdoğan, KARA: Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli. İşte bu ayrım, kelimenin tam anlamıyla yukarıdaki zihniyetin açılımıdır. Böyle bir zihniyet güçle buluşursa öfkesini kontrol edemez. Mecliste’ki öfkenin ve saldırının temel nedeni budur...


YENICAG 05-02-2010

Nadim MACIT


http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/ya ... aber=11924
“Milleti kurtaracak, yine milletin kendi iradesi ve azmidir. Manda kabul edilemez!”
Kullanıcı küçük betizi
soma45
Üye
Üye
 
İletiler: 298
Kayıt: Pzr Oca 20, 2008 4:43

Şu dizine dön: Nadim MACİT

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x