Operasyon ne anlama geliyor? / Arslan BULUT

Operasyon ne anlama geliyor? / Arslan BULUT

İletigönderen Balasagun » Çrş Tem 29, 2015 17:27

Operasyon ne anlama geliyor?

Resim
Meseleyi doğru anlamak için yaklaşık 45 gün öncesine dönelim. Tayyip Erdoğan, 14 Haziran’da Azerbaycan gezisi dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tel Abyad’da Araplar ile Türkmenlerin hedef alındığı gibi bir hava var. Bölgeden 15 bin Arap ve Türkmen Türkiye tarafına geçti, boşalan yerlere PYD ve PKK yerleştiriliyor. Bu pek hayra alamet değil. Zira bu, sınırımızı tehdit edebilecek bir yapı oluşmasına yol açılması demek. Bu konudaki hassasiyetlerimizi herkes görmeli” demişti.

Bu ifadelerle suçlanan, PKK ve PYD’yi, havadan destekleyen ABD idi. Zira IŞİD’in geri çekilmesi ve yerlerine PKK/PYD’nin yerleşmesini sağlayan ABD hava kuvvetleri idi.

Ardından Hükümet sözcüsü Bülent Arınç da “Bombalanan yerlerden insanların bir şekilde etnik temizliğe tabi tutulduğunu görüyoruz. PYD ve YPG tarafından ve IŞİD tarafından, garip ilişkiler ve ittifaklar bunlar ama Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler, böyle bir sürülmenin, oraları temizlemenin, oraya başka unsurları doldurmanın ve kantonları bir araya getirecek bir formül üzerinde çalışma yapıldığının biz işaretlerini görüyoruz” demişti.

* * *

Bu arada seçimler oldu, ABD 40 kişilik bir heyet gönderdi. Türkiye İncirlik, Diyarbakır ve çevre illerdeki askeri üsleri IŞİD ile mücadele gerekçesiyle ABD ve diğer koalisyon uçaklarına açtığını bildirdi.

Bu durumda, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’yi tehdit eden bir koridor oluşturan ABD, İncirlik gibi üslere de yerleşince bundan vaz mı geçecek yoksa Türkiye’nin elini kolunu mu bağlayacak? Araya yerleştirilecek Özgür Suriye Ordusu da ABD kontrolünde değil mi?

ABD, şimdilik Türkiye’nin PKK kamplarını bombalamasına karşı çıkmıyor. Fakat bu da ABD’ye bildirilerek başlatıldığına göre PKK’ya da çoktan haber verilmiş ve tedbir alması sağlanmış değil midir?

* * *

Gerçi, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı McGurk, “PKK’ya yönelik bu hava saldırıları ile IŞİD’e karşı ABD-Türkiye işbirliği arasında bağlantı yoktur” dedi ama öyleyse Türkiye neden IŞİD’e yönelik küçük bir saldırıdan sonra büyük filolarla PKK kamplarını bombaladı?

Böylece ABD’ye İncirlik tavizini veren AKP iktidarının, içerdeki tepkileri göğüslemesine fırsat tanınmış olmadı mı? PKK insan unsurunun büyük çoğunluğunu Suriye’nin kuzeyine taşımıştı. Bombardıman ile PKK’nın lojistik gücüne zarar verilmiş oluyor.

Yoksa esas olarak ne yapılacağını ABD söyledi.

McGurk, “Tansiyonun azaltılması ve iki tarafın da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için ‘çözüm süreci’ne bağlı kalmayı sürdürmesi” çağrısında bulundu!

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayıp “Kürt halkıyla çözüm süreci canlı ve yolunda tutulmalıdır” dedi.

* * *

Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da kafası karışmış...

Işık, “Ya Suriye’de olduğu gibi PKK uzantılarıyla IŞİD birlikte hareket ediyor Türkiye Cumhuriyeti’ni zayıflatmak için, ya da hem PKK’ya hem IŞİD’e aynı anda hükmeden üst akıl Türkiye’ye karşı provokasyon yapıyor” dedi.

İyi ama hem PKK’ya hem IŞİD’e aynı anda hükmeden ABD’ye, İncirlik üssü ve diğer askeri havaalanlarını açan kararın altında diğer bakanlarla birlikte Fikri Işık’ın da imzası var!

AKP, çözüm süreci sonunda seçim kaybetti, şimdi İncirlik üssünü ABD’ye vererek kaybedeceği halk desteğini de PKK kamplarını bombalamak suretiyle kazanmak istiyor. Kandil’deki mağaralarına girilmedikçe PKK’nın tasfiye edilmesi mümkün değildir. Tam aksine ABD, İncirlik’e yerleşerek Türkiye’yi tasfiye sürecine hız veriyor!

Arslan BULUT, 27 Temmuz 2015
arslanbulut@yenicaggazetesi.com.tr
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Arslan BULUT

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x