Ortak Değerlerimizi Nasıl Anmalıyız: Şerife Bacı Örneği / Prof. Dr. Cihan DURA

Ortak Değerlerimizi Nasıl Anmalıyız: Şerife Bacı Örneği / Prof. Dr. Cihan DURA

İletigönderen Oğuz Kağan » Prş May 12, 2016 14:45

Ortak Değerlerimizi Nasıl Anmalıyız: Şerife Bacı Örneği

Kurtuluş Savaşımızın kadın kahramanlarından Şerife Bacı.

Sıvastopol’dan inebolu’ya getirilen cephaneyi kağnı arabasında çekerek Kastamonu’ya ulaştırdı.

Soğuğa rağmen, üzerindeki örtüyü kağnıya yatırdığı altı aylık bebeğiyle birlikte mermilerin üzerine örttü.

Şerife Bacı 21 Şubat 1921’de Kastamonu kışlası önünde donmuş olarak bulundu.

Bir milleti millet yapan ortak hatıralardır, ortak kültür, ortak tarihtir. O tarih; olaylarıyla, fikir ve duygularıyla, kahramanlarıyla zihnimizde, ruhumuzda, kalbimizde yazılı olmalıdır. Unutulmayan ortak değerlerdir ki, bizi biz yapar, bir araya getirir, bizi millet yapar.

21 Şubat 2012 Tarihli Aydınlık Gazetesinden:

Kucağında altı aylık bebeğiyle, İnebolu’ya Sıvastopol’dan getirilen cephaneleri kağnı arabasıyla Kastamonu’ya taşıyan Şerife Bacı 91 yıl önce bugün donarak can verdi.

20 kadın Şerife Bacı’nın bağımsızlık mücadelesini hatırlatmak için bugün İstiklal Yolu adı verilen 105 kilometrelik yolu yürüyerek kat ediyor. 18 Şubat’ta İnebolu’dan başlayan yürüyüş bugün Kastamonu Valiliği önünde son bulacak. Türkiye’nin dört bir yanından yaşları 40 ile 60 arasında değişen kadınlar geceleri, kurdukları çadırlarda konaklıyor. Çoğunun yürüyüşe, dağcılığa ilgisi var. Ama onlar asıl birleştiren, vatan sevgisi…

İstiklal Yolu Yürüyüşü 2008’den bu yana her yıl haziran, ağustos aylarında yapılıyor. Ancak bu yıl, ölümünün 91. Yıl dönümünde Şerife Bacı için yalnız kadınlar yürüyor.

Katılımcılardan Yorumlar

- Şerife Bacı gibi, Kurtuluş mücadelesi veren insanlara minnet borçluyuz. Cephelere mermi taşıyan, bu uğurda ölen kadınların eğitimi yoktu. Onları aydınlatacak kitap, radyo, televizyon da yoktu. Tamamen vicdanlarından, gönüllerinden yükselen bir sese uyarak yollara düştüler. Bu yüce değerleri hatırlatmak için yürüyoruz.

- Kadınlarımız bağımsızlık mücadelemizde ön saflarda yer aldı. Dünya tarihinde kadınların bulunmadığı, başarılı olan tek bir mücadele gösteremezsiniz. Bizim İstiklal Savaşımızda da Şerife Bacı gibi yüzlerce kadın var. Şerife Bacı hayatını vatan savunmasına adayan, bu yolda şehit düşen kadınlarımızın bir simgesidir.

- Bundan önce de Sarıkamış’ta Şehitler Yürüyüşü’ne katıldım. Ağlayarak yürüdüm. Şehitlerimizin üzerine basıp onları incitmekten çekindim. Tarihî değerlerimize önem vermiyoruz. Oysa bu vatan kolay kazanılmadı. Bu türden anmalar, hatırlatmalar sürekli yapılmalı; bütün ülkeye yayılmalı.

- Kadınlarımızın, İstiklal Yolu’nda hâlâ yürüdüğünü göstermek için buradayız. Bizlere Şerife bacı’nın armağan bıraktığı bu yolda yürürken onur duyuyorum. Türk kadınına en güzel örneklerden biri olan Şerife Bacı’yı, onun gibi kadın kahramanlarımızı unutmamalıyız. Özellikle çocuklarımıza tanıtmalıyız.

* * *

Bu etkinliği örnek al değerli okur, sen de böyle bir faaliyete veya benzerine katıl, hatta kendin ortak değerlerimizi yaşatıcı ve güçlendirici bir etkinliğin öncüsü ol.

__________________________
Kaynak: “Şerife Bacılar Yürüyor”, Aydınlık, 21.2.2012

Prof. Dr. Cihan DURA, 12 Mayıs 2016
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Cihan DURA

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x