PKK’yı, ABD Özel Kuvvetleri eğitti

Genel & Güncel Konular

PKK’yı, ABD Özel Kuvvetleri eğitti

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Ara 30, 2009 3:35

Resim

PKK’yı, ABD Özel Kuvvetleri eğitti

Açılım sürece ve son dönemlerde artan terör eylemleri, PKK terörünün yeniden mercek altına alınmasını sağladı. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Amerika Araştırmaları Masası Başkanı Dr. Burak Çınar, son derece önemli tespitlerde bulunuyor. Amerikan Özel Kuvvetleri’nin Kuzey Irak merkezli faaliyetlerini irdeleyen Çınar, hazırladığı raporda, PKK terör örgütü ile ABD Özel Kuvvetleri arasında ciddi bağlantılar olduğu saptamasını yapıyor.

Yeşil Bereliler olarak bilinen ABD Özel Kuvvetleri’nin 1990’larda patlak veren Körfez krizi sonrası Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yerleştirildiğini hatırlatan Çınar, bu süreçte terör örgütü PKK’nın ABD Özel Kuvvetleri’nden eğitim alma ihtimalinin yüksekliğine dikkat çekiyor. Özel Savaş konusunda eğitimli olan Yeşil Berelilerin, sadece Peşmergelere değil PKK’ya da silah, eğitim desteği verdiğinin somut delilleri olduğunun altını çiziyor. Çınar ABD Özel Kuvvetleri-PKK arasındaki şu bağlantılara dikkat çekiyor:

- 1990’da patlak veren Körfez Savaşı sırasında Güneydoğu’ya yerleştirilen Yeşil Bereliler grubunun savaş sonrasında 36. Paralel’in kuzeyinde oluşturulan uçuşa yasak bölge ile Türk sınırı arasındaki Kürtleri Saddam Hüseyin rejimine karşı eğitmişlerdir. Bunun Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda 1992 Nevruz Olayları ile başlayan ve beş sene kadar devam eden yoğun ve kanlı çatışma ortamına girmesinin hemen öncesine rastlamış olması dikkat çekicidir. Kuzey Irak’ta yaşayanlara yapılan insani yardım harekâtı için oluşturulan Çekiç Güç, Türkiye’nin Güneydoğu’daki çatışmaları askeri alanda kazanarak, Kürt Sorunu konusunda siyasi alanda da güçlenmeye başlamasıyla gücünü kaybetmiştir. Ancak 2001’de Türkiye’nin ekonomik çöküşü ve bundan iki sene sonra ABD’nin sağlam sebepleri olmaksızın Irak’a saldırmasıyla gelen Irak’ın fiilen üçe bölünmesi, Kuzey Irak’ta tekrar faaliyet göstermeye başlayan Yeşil Bereliler, buradan İran’a sızarak İran rejiminin gücünü tartmaya başlamışlardı. Kuzey Irak’ta askeri-siyasi uzmanlar olan Yeşil Berelilerin buradaki eğitim faaliyetlerine de devam edildi. Ancak Irak’taki savaş ABD’nin istediği gibi gitmedi ve Amerikan Ordusu 2008’de çekilme sürecine girdi.

Yeşil Bereliler, PKK’yı da eğitti

- Aynı dönemde PKK’nın Türkiye içinde, Kuzey Irak’a yakın olan bölgelerde çatışma ya da mayınlama faaliyetleri yoğunlaşmaya başladı. Bu arada PKK’nın eline çok sayıda Amerikan yapımı piyade tüfeği geçti. Genellikle çatışma bölgelerinde doğan otorite boşlukları sayesinde bölgeye akbaba gibi üşüşen silah tüccarları çeşitli yollarla çatışan taraflara yüksek fiyatlarla silah temin ederek önemli paralar sağlarlar. Bu tüccarların silahlarını pazarlayabilmeleri için öncelikle üç şeye gereksinimi vardır: kaynak, çatışma ortamı ve otorite boşluğu. Silah tüccarlarında eskiden yeniye, farklı ülkelerin yaptıkları her çeşit hafif silah ve mühimmatı bulunabilmektedir. PKK gibi uluslararası düzeyde terör örgütü kabul edilen bir örgütün bu silahlardan binlercesini tedarik etmesi şüphe çekicidir. Amerikan-Kürt koalisyonu sayesinde Kuzey Irak’ta geniş bir otorite boşluğu olmadığı bir dönemde bunun kaynağı tabi ki silah tüccarları olamaz. Bu silahların kullanılabilmeleri için bölgede ya da bölgeye yakın sürekli ve yüklü bir mühimmat takviyesi gerekir ki, Amerikan Ordusu da zaten bölgededir. Dolayısıyla bölgedeki tek büyük güç olan ABD’nin PKK’ya silah sağladığı gerçeği de bu şekilde apaçık ortaya çıkmıştır. Anlaşılan Yeşil Berelilerin eğitimlerinden geçen ve yardım alan gruplar sadece Peşmergeler değildiler.

ABD-PKK uyuşturucu işbirliği

- Son olarak Amerikan Özel Kuvvetleri’nin birçok konuda Amerikan Dış Haberalma Servisi CIA ile birlikte ortak çalıştıklarını söyleyebiliriz. Soğuk Savaş sırasında ABD’nin güttüğü, Sovyetler Birliği’ni çevreleme stratejisine dâhil olan ülkeler aynı zamanda CIA’in yönettiği uyuşturucu ticareti yollarını oluşturmaktaydı. Böylece bu ülkelere kara para zenginliği geliyor, ABD ise bundan fazlasını hem ekonomik girdi, hem de siyasi destek olarak kazanıyordu. Altın Üçgen’den başlayarak batıya doğru uzanan ve Türkiye’yi de içine alan yol, İran’daki devrim sonrasında sekteye uğrasa da alternatif güzergâhlarla uyuşturucu ticareti bir strateji olarak sürdürüldü. Soğuk Savaş sonrasında da devam ettiğini düşünebileceğimiz bu proje yüzünden 1980’lerden başlayarak Türkiye’deki genç kesimde uyuşturucu kullanılmasının yaygınlaşması günümüzde korkunç boyutlara ulaşmıştı. Özellikle maddi olanağa sahip bazı beyinlerin düştüğü bu tuzak sayesinde Türkiye’nin geleceğinde aktif olarak söz sahibi olabilecek bir kısım genç nüfusun hedeflendiği söylenebilir. Bununla birlikte PKK’nın Kuzey Irak’ta ve Türkiye’deki uyuşturucu ticaretinde söz sahibi olması da açıkça ABD ile bu alanda işbirliği yaptığını göstermektedir.

Burak Çınar, ABD Özel Kuvvetleri’nin faaliyetlerinin acilen mercek altına alınması gerektiğinin altını çizerken “Bu bölgelerin hem askeri, hem de siyasi faaliyetlerin iç içe geçtiği, istihbaratın yoğunlaştığı alanları teşkil ettiği” vurgusunu yaptı. Çınar şunları belirtti:

“Bu alanlarda konularına göre yerleştirilen uzmanlar konulacağı için Özel Kuvvetler mensuplarına rastlanacağından, Yeşil Berelilerin gönderileceği bir yerde stratejik rüzgârların eseceği rahatlıkla tahmin edilebilir. Çünkü bu askerler bölgedeki grupları eğitebilir, onları isyana teşvik edebilir, onlara komuta edebilir. Başka bir deyişle bir ülkeyi parçalayabilecek stratejik etkiyi hazırlayabilirler. Bunu Kuzey Irak ve Türkiye arasındaki jeokültürel ilişkiye bağladığımızda, Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yaşananlarla ilgili bazı taşlar yerine oturacaktır.”



29 Aralık 2009, haberiniz.com
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 5 konuk

x