Rusya çökerse... / Remzi ÖZDEMİR

Rusya çökerse... / Remzi ÖZDEMİR

İletigönderen Balasagun » Cmt Ara 20, 2014 11:29

Rusya çökerse...

Resim
Rusya lideri Putin Türkiye’ye geldiğinde herkes umutlanmıştı. Batı’nın diz çöktürme operasyonu karşısında çaresiz kalan Putin, kendi gibi değerli yalnızlık yaşayan Türkiye’ye gelmişti.

Rusya sadece Batı’ya gözdağı vermek için böyle bir ziyaret yaptı. Ne yeni bir enerji hattını ne de ticari anlaşmaları Türkiye üzerinden yapmasına imkan yoktu.

Putin iyi bir poker oyuncusu gibi, Erdoğan’ı da yanına alarak rest çekti.

Batı ise bu resti gördü.

Sonuç: 3 günde yüzde 30 fakirleşen halkının panik olduğu bir Rusya ortaya çıktı.

Petrol düşmeye devam ediyor.

Petrol ile birlikte Rusya da düşüyor. 60 doların altına gerileyen petrol için 45-50 dolar telaffuz ediliyor. Petrol fiyatının düşmesi ile Rusya’dan daha çok zarar eden başta Suudi Arabistan gibi ülkeler, fiyatı dengelemek için üretimi kısmayı bırakın, Amerika’nın korkusundan neredeyse artıracak durumdalar.

Batı yani Amerika, bir gerçeği öğrendi; bir ülke ile savaşmaktansa o ülkeyi ekonomik olarak bombalamak daha etkili. Rusya şu anda Amerika tarafından ekonomik olarak ağır bir şekilde bombardımana tutuluyor. Amerika’nın müttefikleri Avrupa ise her zaman olduğu gibi hazır kıta bekliyor.

Rusya bu ağır ekonomik bombardımandan sonra büyük değişimlere uğrayabilir. Son 10 yılda petrolün verdiği güç ile ülkesinde refahı sağlayan Putin, ülkenin fakirleşmesi ile birlikte zayıflayacaktır. Rus halkı liderinin arkasında ne kadar çok durursa o kadar daha çok fakirleşecektir. Batı, Putin’i siyaset sahnesinden silene kadar bu ağır ekonomik bombardımana devam edecektir.

Gelelim bu savaşın tam ortasında kalan ve Rusya’ya müttefik olma görüntüsü çizen Türkiye’nin durumuna...

Amerika şimdilik Türkiye ile uğraşmak istemiyor.

Nedeni bilinmiyor. Eğer Türkiye’yi hizaya getirmek isteseydi, bunu bir gecede yapardı. Petrol ve doğal zenginlikleriyle dünya devi olan bir Rusya, bir haftada enkaza dönerken, neredeyse giydiği dona kadar yurt dışından alan Türkiye ne kadar dayanabilir?

Rusya’daki bombardımanın artçılarında bile Türkiye’de döviz fırladı, finans sistemi derin yara aldı.

2000 yılındaki büyük krizi bir gecede 17 milyar dolar göndererek bitiren Amerika, Türkiye’den bir gecede 10 milyar dolar çıkmasını sağlarsa ne olur?

Şuna emin olun ki Rusya’dan beş beter oluruz.

Her şeye rağmen Amerika halen Türkiye’ye dokunmuyor.

Unutmayın, silahların konuştuğu savaşlar bitti. Artık paranın silah olarak kullanıldığı bir savaş dönemi başladı.

Bunun ilk provası ise Ukrayna’yı işgal ederek Batı’ya rest çeken Rusya üzerinde yapıldı.

Prova yüzde yüz başarılı.

Plan milimetrik olarak işledi.

Türkiye ne yapmalı?

Rusya çökerken Türkiye ne yapmalı?

Türkiye’nin şu an için yapabileceği pek bir şey yok. Çünkü büyük oyuncular Türkiye’yi her şeye rağmen bu savaştan şimdilik uzak tutuyor. O halde Türkiye bu süre içerisinde zor durumdaki Rusya’nın kullanacağı bir alet olmamalı. Türkiye bu savaşta tarafsızlığını muhafaza etmeli ve küresel bir oyuncu olarak ortaya çıkıp kendini de 70 milyonluk ülkeyi de mahvetmemeli.

Aslanların kapıştığı arenadan uzak durmak lazım. Eğer uzak durmazsanız her an bir pençe de siz yiyebilirsiniz.

Remzi ÖZDEMİR, 20 Kasım 2014
remzi@ekonomist.net
twitter: @remzi_ozdemir
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 4 konuk

x