Safinaz Hanımteyze'nin Altınları

Safinaz Hanımteyze'nin Altınları

İletigönderen Noyan Umruk » Cum Ara 09, 2011 12:36

SAFİNAZ HANIMTEYZENİN ALTINLARI…/ Dr. Noyan UMRUK

Safinaz Hanımteyzenin 40 yıllık altınları yastığının altında ısındı da ısındı… O da yastığını yumuşacık elleriyle okşayıp okşayıp, çakır-mavi gözlerini kırpıştırıp çapkın çapkın gülümseyerek…”Deyive bene yevrııım satıverem mi ben bu çipilleri ” diye sormakta.
“Bak” dedim, “Safinaz Hanımteyze”, “Her şey 40 yıl önce başladı.” “O zamana kadar, Amerika ne kadar altını varsa o kadar dolar basabiliyordu.”
“He ağneyon gari, ne gade ekmek o gade küfte”
“Hah tam dediğin gibi. Lakin 1971 yılında bu kaideden vazgeçildi. Amerika artık karşılıksız istediği kadar dolar basabiliyor.”
“Heh işte o vagitten beri ben bu çipilleğden alıyon sete. Her ay bi cumhuriyet,
her ay bir cumhuriyet, Gadir emicen emekli oluvence gari, onun maaşıynen”
Ağzım bir an açık kaldı. Bakakaldım şaşkın şaşkın Safinaz Hanımteyzenin nur yüzüne. Acaba şimdilerde kaç altını var? diye düşünürken…
“Peki” dedim.”Safinaz Hanımteyze hala alıyor musun?”
Kıs kıs gülmeye başladı.”Geberdirin seni cucuk. Deezen sene gurban ossun.
500 gaymeyi geçivence cumhuriyet, kesivedin gari almayı.( Ben soramadım şimdilerde kaç altını olduğunu Safinaz Hanımteyzenin, varın siz hesaplayın ev ödevi olarak. Sonucu bana bildirirseniz memnun olurum.)
Şaşkınlıktan ağzım daha da açılırken Safinaz Hanımteyze yineledi.”Hadi gari yevrım, deyive bi yol, satıverem mi ben bunları”
“Valla” dedim.”Safinaz Hanımteyze bütün memleketlerin merkez bankaları harıl harıl altın satın alıyor, savaşların yayılacağından ve büyüyeceğinden söz ediliyor. Sen bilirsin.”
“Ağneyon, ağneyon, ben de eyle düşüneyyon sete. Fiyatı artıkın pek düşüvemez herhal. Netçen bu yaşte satçen de. Evladı ayale galıvesin gari. Hadi gülü gülü yevrım. Yolun aççık, bahtın güzzel ossun .”
Bana sorarsanız, Safinaz Hanımteyze bu işi, hergün televizyonlarda mangalda kül bırakamayan, bir gün dediklerinin ertesi gün tam tersini söyleyen bazı piyasa analistlerinden çok daha iyi biliyor.
Gerçekten de 1971 yılı çok önemli. Başkan Nixon döneminde, sürekli finansal ve ticari açıkların ABD altın stoklarını eritmesi nedeniyle, Bretton Woods Anlaşmasının 1ons altın=35 dolar paritesi-ölçüdüne göre dolar basılabilmesi (emisyona çıkarılması) zorunluluğunun 27 yıllık ömrü sona erdirildi. Dolar ve başlıca döviz fiyatları artık piyasa güçlerince belirlenecekti. Böylece ABD, doları karşılıksız basarak istediği gibi dünyaya dağıtmak imkânına kavuşurken, “karşılıksız” dolar dünya merkez bankalarının rezerv parası oluyordu.
Ama bakın, sonra neler oldu: A.B.D. 2007 finans krizinden bu yana 12 Trilyon doları aşan kurtarma paketleri uygulayıp, Gayri Safi Milli Hâsılasının sadece yüzde 13’ünü üretirken dış ticaret açığı 630 milyar dolara dayanmış durumda. Ulusal borcu 7,4 trilyon dolar. Her gün 1 milyar dolar nakit paraya ihtiyaç var. Sadece Çin’den alınan borç 83 milyar dolar.(1) Bu dolar şımarıklığının serbest piyasadaki yanıtı ise başta altın olmak üzere değerli maden fiyatlarındaki gelişmeler.
Dolara duyulan güven ve dünya rezerv para birimi olarak Bretton Woods’tan bu yana süre gelen etkenliği, küresel finansal krizinin kaçınılmaz sonucu olarak şimdilerde derinden sarsılmıştır. Ülkelerin merkez bankaları Eylül ayına doğru altın fiyatlarında yaşanan görece düşüşten de yararlanarak son 40 yılın en yüksek hacimli altın alımlarını gerçekleştiriyorlar. Dünya Altın Konseyi Başkanı Marcus Grubb, “Altın alımlarının farklı birçok ülkeden geldiğine inanıyoruz” diyerek “Alımların büyük kısmının altının onsunun 1,900’lü seviyelerden, 1,534’e kadar gerilediği Eylül ayında gerçekleştiğinin” de altını çizdi.
Merkez Bankaları, 20 yıl boyunca altın sattıktan sonra, geçen yıldan itibaren net alıcı konumuna geçtiler. 40 yıldır altın satan gelişmekte olan ülkelerin de ellerindeki rezervleri artırma yönündeki kararları bu sürecin hızlanmasına yol açtı. Temmuz-Eylül arasında, toplamda alınan 148.4 ton altın alımının 2002’den bu yana görülen en yüksek rakam olduğuna da dikkat çekildi. Bu rekordan önce, merkez bankaları en son, birinci körfez krizi öncesi, 1988’de, 180 ton altın almıştı. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, merkez bankaları ellerindeki altın rezervlerini artırmak için büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bu atılım, altının onsunun 2000 dolar sınırına gelmesine yardımcı olurken, altın son on yılda yüzde 600 oranında değerlendi. Merkez bankalarının daha önce hesaplanandan daha fazla altın alması, bazı işlemciler tarafından şaşkınlıkla karşılanmakta iken gizlilik kuralları gereği, hangi Merkez bankasının ne kadar altın aldığı açıklanmıyor ve bilinemiyor.
Gelişmeler böyle. Sürecin, güvenilir bir dünya para sistemi oluşturuluncaya ve dünya barışı istikrara kavuşturuluncaya değin devam edeceği görülüyor.
Kişisel açıdan ise, Safinaz Hanımteyze’ye göre “Varsa satmeyyon, yoğsa almeyyon”…

.AYDINLIK G., 08. 12. 2011
--
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1039
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x