Sanal Alemde Arama Savaşları

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Sanal Alemde Arama Savaşları

İletigönderen ACD » Pzt Mar 12, 2007 22:20

Sanal Alemde Arama Savaşları
İnternetin popüler adresi Google, 2004'te 2.7 milyar dolar gelir elde etti. İştahları kabaran sektör devleri de, pazardan pay alma yarışında
Geçtiğimiz yıl Google'ın 2.7 milyar dolar gelir elde etmesinin ardından, arama motoru pazarında rekabet arttı. Pazarda bir taraftan, yatırım yaparak yeni uygulamalar ekleyen arama dünyasının iddialı oyuncuları, diğer yanda da yeni rakipler yer alıyor.
Google liderliğinde devam eden mücadelede, Yahoo, Microsoft'un sahibi olduğu MSN Search, Amazon'a ait A9 ve yeniden yapılanma çabasında olan Altavista'nın uygulamaları dikkat çekiyor. Pazarda tartışmasız lider ise, birkaç saniyede 8 milyar sayfada tarama yapan Google. ComScore'un verilerine göre şirket, toplam aramaların yüzde 44.7'sinin kendi üzerinden gerçekleşmesini sağlıyor. Google'ı, yüzde 31.8 ile Yahoo, yüzde 16 ile MSN Search izliyor. Aylık ziyaretçi sayılarınnda ise, Yahoo'yu aylık ortalama 118 milyon, Google'ı ise 74.8 milyon kişi kullanıyor.

http://www.google.com
İnternette 'arama' işine odaklanan Google, reklam bile almıyor. Şirketin en önemli avantajı, herhangi bir aramada 8 milyar sayfayı birkaç saniyede tarıyor olması. Şirketin ayrıca, Froogle gibi aynı platformda fiyat karşılaştırması yapan bir hizmeti de var.

http://www.yahoo.com
Açık artırma, sohbet, anlık mesajlaşma, ilan ve alışveriş ile internet kullanıcılarının önemli bölümünü çeken Yahoo, gelirlerinin önemli bölümünü de bu servislerden sağlıyor. Yahoo'nun arama hizmetinde ise, masaüstü ve video arama uygulamaları var.

http://www.a9.com
Online perakende pazarının lideri Amazon.com'un arama motoru A9, web aramasının yanı sıra Amazon.com ürünleri arasında da arama yapılmasını sağlıyor. Arama sonuçlarının çoğu Google ve Amazon'un yan kuruluşlarından Alexa tarafından sağlanıyor.

http://www.askjeeves.com
Kullanıcıları için günlük olarak da kullanabileceği özel bir bölüm tasarlayan AskJeeves, çocuklar için de farklı bir sayfa tasarlamış. Bu bölümde özellikle öğrenciler belirli konularda kolay ve hızlı arama yapabilir. Eğlence ve oyun için de özel arama bölümü var.

http://www.looksmart.com
Resim dosyaları, geçmiş ziyaretler ve aranılan konuyla ilgili diğer adresler hakkında servis sağlamayan Looksmart, daha çok internette yayınlanan makaleler üzerine yoğunlaşmış durumda. Listesinde 5 milyon yazı dosyası bulunuyor.

http://www.msnsearch.com
İnternette web sayfasının yanı sıra, kullanıcının kendi bilgisayarındaki dosyaları da araması için masaüstü arama uygulaması bulunan MSN Search'de, Türkçe aramalar için ayarlardan ilgili bölümünün seçilerek, onaylanması gerekiyor.

http://www.aolsearch.com
Aylık ortalama 87 milyon kullanıcıyı sitesine çeken American Online'nın (AOL) arama motoru AOL Search, 12 saniyede bir güncellediği bölümde, yapılan ilk 5 aramanın listesini veriyor. Bu sayede o anki en popüler konu kullanıcıya bildiriliyor.

http://www.lycos.com
Arama motoru bünyesinde bulunan sohbet odaları, Lycos'un en önemli uygulaması. Web sayfası aramasının yanı sıra, bu yolla kendisine kullanıcı çekmeyi planlıyor. Her bir bölüm için farklı renklerde tasarlanan sitede yüklenebilir araç çubuğu yok.

http://www.altavista.com
Altavista, internetin en eski arama motorlarından. Sitede en dikkat çekici uygulama MP3 ve farklı formatlarda müzik dosyalarına ulaşım için özel bir bölüme sahip olması. Ayrıca, ilan sayfaları ve video dosyalarının yüklenmesi için de bir bölüm var.
Mevzubahis VATAN ise gerisi TEFERRUATTIR...!
Kullanıcı küçük betizi
ACD
Üye
Üye
 
İletiler: 1137
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:58

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x