Sauron’un gözü

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Sauron’un gözü

İletigönderen Sema » Pzt Mar 05, 2007 23:01

Sauron’un gözü

Amatör uzaybilimcilerin “Tanrı’nın Gözü” ya da “Sauron’un Gözü” olarak adlandırdığı Helix Nebula, 12 Şubat’ta NASA’nın Spitzer uzay teleskobuyla çekilen son fotoğrafında büyüleyici güzelliğini ortaya koyuyor.


Resim



Daha önce Hubble uzay teleskobunun çektiği fotoğraflara kıyasla daha gelişmiş bir kızılötesi teknikle elde edilen yeni görüntüler, nebula üzerinde şimdiye kadar farkedilmemiş başka bir toz bulutunun varlığını da açığa çıkardı.

Bir zamanlar Güneş’e benzeyen bir yıldızın patlamasından arda kalan toz bulutlarından meydana gelen nebulanın ortasında *beyaz cüce görünüyor. Göz şeklini andıran toz bulutunun ortasındaki kırmızı renk, patlamadan arda kalan gaz ve tozlardan kaynaklanıyor.

Aquarius takımyıldızında Dünya’dan 700 ışık yılı uzakta bulunan Helix Nebula’da ilk patlama gerçekleştiği zaman oluşan tozlar ve gazlar Spitzer’in fotoğrafında mavi-yeşil renklerle kendini belli ediyor. “Gözbebeği”ne benzeyen noktanın etrafındaki kırmızı halkalar da Helix Nebula’yı doğuran eski yıldızların kalıntısı. Helix’in önceki fotoğraflarında kendini belli etmeyen bu katmanın ortaya çıkışı uzaybilimcileri heyecanlandırdı.

Helix Nebula şu anki görüntüsüne patlama sonrası oluşan kaosun çekim gücüne karşı koyamayan başka kuyruklu yıldızların da katılmasıyla kavuştu. Uzmanlar Güneş’in milyarlarca yıl sonra patladığı zaman benzer bir görüntü alabileceğini söylüyor.

*Beyaz cüce Güneş büyüklüğündeki yıldızların nükleer yakıtları tükendikten sonraki hallerine verilen isimdir. Yıldızın nükleer sürecinin sonlarına doğru gaz ve toz parçacıklarını uzaya püskürtmesi sonucu bir nebula oluşur, ve sadece yıldızın çekirdeği sıcak kalır. Bu çekirdeğin soğuması milyarlarca yıl alır.
Bizi öldürmedikçe bizim kafamızdaki cereyanı boğmadıkça, başladığımız inkılap ve ilerleme bir an bile durmayacaktır....
Kullanıcı küçük betizi
Sema
Üye
Üye
 
İletiler: 710
Kayıt: Çrş Şub 21, 2007 18:03
Konum: Istanbul

İletigönderen Ram » Pzt Mar 05, 2007 23:14

Sema, haber için teşekkürler.


:artis:
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!


Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

cron

x