Savaş suçlusu

Savaş suçlusu

İletigönderen Erkan Güçiz » Prş Eyl 12, 2013 22:08

Washington Post’da “ABD silahları Suriyeli asilere ulaşıyor” ve Foreign Policy’de “Teslimatçı” başlıklı yazılarda ABD’nin Suriye’deki katillere ve çetelere nasıl yardım ettiği açıkça anlatılıyor.
Bu insanlık suçuna Türkiye’yi ortak eden AKP iktidarına, “Savaş suçlusu” olarak elbette hesap sorulacaktır bir gün.

Washington Post şöyle diyor:

ABD yetkilileri ve Suriyelilere göre CIA, aylar süren gecikmeden sonra Obama yönetiminin söz verdiği öldürücü silahları Suriyeli asilere teslim etmeye başladı.

Resim


Obama yönetimine asilere daha fazla yardım etmesi için baskı yapan Senatör Bob Corker , üç hafta önce Türkiye sınırında Suriyelilerle buluştuğunda mahcup olduğunu söyledi. Çarşamba günkü röportajda, “Aşağılayıcı idi” dedi. “Başkan Obama, öldürücü silah yardımı yapacağımıza söz verdi; bir damlası bile gitmedi. Mühimmat sıkıntısı çekiyorlardı ve silah nakli başlamamıştı.”

Muhalif yetkililerinden biri, silahlar “bütün sorunları çözmüyor fakat hiç yoktan iyidir” dedi. Washington’un, onların asıl istediği tanksavar ve uçaksavar silahları vermekte çekingen davrandığını ekledi.

Suudi Arabistan ve Katar dâhil olmak üzere Ortadoğu’daki müttefiklerine, Suriye’deki ılımlı asi güçlere silah göndermeleri için yardım etmek isteyen CIA, sevkiyatları yaptığı Türkiye ve Ürdün’deki gizli üslerden oluşan ağı genişletti. CIA ise, bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Ward iki düzine diplomat ve yardımcı görevlilerden oluşan ekibi kurmadan önce, Washington Suriyeli asilere giden kamyon yükü yiyecek ve ilaçların parasını ödeme dışında fazla bir şey yapmıyordu.


Bu Ward denilenin neme nem bir kişi olduğunu, ne iş yaptığını, tezgâhını nereye kurduğunu da Foreign Policy de, “Teslimatçı” da buluyoruz.

Suriyeli muhaliflerin “Mr. Mark” diye tanıdıkları kişi dünyanın en önemli ihtilâfının en önemli oyuncularından biri olacak.

Resim


ABD Dışişleri Bakanlığında Suriye’ye yardım konusunda üst düzey danışman olan Mark Ward, Gaziantep’te, sınırının öbür tarafındaki mevkiinden gittikçe büyüyen Amerikan yardımını yönetiyor.

Ward’ın dağıttığı yardım, Dışişleri ve USAID kaynaklı paralardan geliyor. Bunun içinde yaklaşık 1 milyar dolarlık insanî yardım ve Suriye muhalifleri için 250 milyon dolar var.

CIA’nın, el altından gizlice yaptığı silahlandırma gayretleri ufak çapta. ABD muhaliflere bazı yardımlarda bulunmuş olsa da bu yardımın savaş alanında, taktik olarak olsa bile, bir fark yarattığı görülmedi.

Pentagon yetkilileri planları hakkında etraflı bilgi vermiyor. Savunma Bakanlığı daha belirli bir eğit-ve-donat programına başlayacak olursa bu, Irak ve Afganistan’daki deneyimleri üzerine kurulu fakat daha küçük çapta olacak.

Daha açık ve görünür bir şekilde asilerin eğitim ve donatımı için sessizce kulis yapan Genelkurmay Başkanı Dempsey, “Suriye çatışmasından çıkışın yolu, yetiştirilmiş, becerili, ılımlı muhalefettir” dedi.



Kaynak:
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/cia-begins-weapons-delivery-to-syrian-rebels/2013/09/11/9fcf2ed8-1b0c-11e3-a628-7e6dde8f889d_story.html
http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/09/11/why_assistance_to_syria_is_slow
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x