Sizi Cepten Arayan Dost Olmayabilir

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Sizi Cepten Arayan Dost Olmayabilir

İletigönderen ACD » Sal Mar 06, 2007 9:47

Sizi Cepten Arayan Dost Olmayabilir

Son günlerde faturalı cep telefonu üzerinden gerçekleştirilen yeni bir soygun yöntemi, belli etmeden cep telefonu kullanıcılarının canını yakmaya aday.


Cep telefonunuza bırakılan cevapsız çağrıdaki numarayı tanımıyorsanuz, geri ararken dikkatli olmanızda yarar var. Yaklaşık bir aydır tartışma gruplarında ele alınan dolandırıcılık yönteminin hız kesmeden sürdüğü görülüyor. Bu duruma önlem alınamamış olması, kurban olmamak için dikkatli olmayı tek seçenek haline getiriyor.

Dolandırıcılık işlemi, "542" ile başlayan bir numaradan cep telefonunuza yapılan cevapsız arama ile başlıyor. Bize yansıyan olaylar, faturalı Turkcell hattı kullanıcılarını kapsıyor. Sizi arayan numarayı geri aradığınızda karşınıza çıkan kişi, size ait numaradan kendisine sürekli hakaret dolu kısa mesajlar atıldığını belirtiyor. Size ait aynı numarayı kullanan yedek bir hattın olup olmadığını soran karşıdaki kişi, mağdur durumda kaldığını ve sizin yardımınızla kısa bir işlem sonrasında sorunu çözeceğini söylüyor.

Aramayı yapan kişi gizli numara kullanmadığı için durumun dolandırıcılık olduğu ilk anda kolay kolay farkedilmiyor. Sizin sorduğunuz sorular karşısında; bu işlemin sizin haberiniz olmadan gerçekleştirilebileceğini belirten sahtekar, bu konuda servis sağlayıcınızın müşteri temsilcisini arayacağınızı söylediğinizde de sizi çözümün bu olmadığına bu seçeneği kendisinin zaten denediğine inandırmaya çalışıyor.

Kendisine ait yöntem ile sorunu çok kısa zamanda çözeceğini belirten dolandırıcı bunun için sizi telefonda mümkün olduğunca oyalamaya çalışıyor. Bu esnada sorduğunuz sorulara da; SIM kart numarasının tespitini internet üzerinden yapacağına dair doğruluğu olmayan bilgiler vererek bu konuda yeterli bilgisi olmayan kullanıcıları ikna etmeye çalışıyor.

Karşıdaki kişinin sizi doğrudan aradığı durumlarda da, karşı taraf yine aynı gerekçeleri göstererek sorunun çözümü için size vereceği numarayı aramanızı ve oradan da müşteri temsilcisine bağlanmanızı istiyor. Bu şekilde gerçekleşen işlem sonrasında sanki uluslararası canlı seks hatlarına bağlanmış gibi bir tarife üzerinden konuşma ücreti ödüyorsunuz.

Eğer siz bir Turkcell hattı kullanıcısıysanız, şüphelendiğiniz bu konuşma bittikten sonra son konuşma ücretini öğrenmek için müşteri temsilcisini aradığınızda ay sonunda gelecek ayrıntılı faturadan önce konuşmaları teker teker öğrenmenizin mümkün olmadığı açıklaması yapılıyor. Bunun yerine Turkcell'in güncel fatura bilgileri öğrenme servisine kısa mesaj attığınızda da gelen bilgiler anlık değil, 48 saat öncesine ait olduğundan şüphelendiğiniz bir durumda sorunu sonuca ulaştırmanız oldukça güç.

Bu durumda; dolandırılıp dolandırılmadığınızı anlamak için 48 saat beklemeniz ve güncel fatura bilgilerini öğrenmek için tekrar kısa mesaj atmanız gerekiyor. İş burada da bitmiyor, size bildirilen fatura miktarı toplam olduğu için eğer miktar aşırı değilse; önceki konuşmalarınızı da tahmini olarak hesap edip 'acaba dolandırıldım mı' sorusuna cevap aramanız gerekiyor. Tüm bu soruların cevabını kesin olarak öğrenmeniz için ise ay sonu gelecek detaylı faturayı beklemeniz gerekiyor.
Mevzubahis VATAN ise gerisi TEFERRUATTIR...!
Kullanıcı küçük betizi
ACD
Üye
Üye
 
İletiler: 1137
Kayıt: Pzr Şub 18, 2007 20:58

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x