Suriye ‘Muhalefet’ Lideri Mustafa El-Şeyh: ‘Zafer Yakın Değil!’ / Mike GIGLIO (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Suriye ‘Muhalefet’ Lideri Mustafa El-Şeyh: ‘Zafer Yakın Değil!’ / Mike GIGLIO (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Pzt Tem 30, 2012 20:45

Suriye ‘Muhalefet’ Lideri Mustafa El-Şeyh: ‘Zafer Yakın Değil!’

Özgür Suriye Ordusunun başındaki yer alan general, güçlerinin tehlikeli bir şekilde dağınık olduğunu, yeterli mali destek olmadığını, çatışmada El‑Kaide’nin kendine bir konum oluşturduğunu ve rejimi devirecek güçte olmadıklarını, Halep’in ele geçirilmesi gibi bir büyük başarının yakın görünmediğini söylüyor.

Özgür Suriye Ordusu’nun başındaki general, Mustafa el-Şeyh, bir röportajda, ‘muhalefetin karşılaştıkları güçlüklere bakılırsa, Suriye’de rejimin son günlerinin geldiğini söylemek mümkün değildir!’ diyor. “Hakikat göründüğü gibi değil. Henüz amaca ulaşmış değiliz.

Son iki hafta zarfında Özgür Suriye Ordusu’nun başarıları – sınır kapılarının ele geçirilmesi, Suriye’nin iki büyük şehrinde, Şam ve Halep’te hücuma devam etmeleri – rejimin sonunun geldiği spekülasyonlarını yarattı. Son günlerde, Suriye’nin ticari merkezi Şam’da şiddetli çatışmalar, beklenmedik zamanda çetelerin ortaya çıkması, Cumhurbaşkanı Esad’ın, Suriye’nin güçlü adamı görünüşüne bir darbe vurdu. El Şeyh, “Şam’ın düşmesi, rejimin düşmesi olacaktır” dedi.

El Şeyh, Özgür Suriye Ordusu’nun merkezi, Türkiye sınırındaki bir sığınmacı kampından telefonla irtibat kurmuştu.’Zafer henüz Özgür Suriye Ordusu’nun erişebileceği bir şey değil!’ diyordu.. Ayaklanmanın, güçlüklerle dolu bir süreçte devam edeceğini söylüyordu. Şeyh, Esad güçlerinin Halep’te, 25 Temmuz’da bir büyük çatışma hazırlığında olmasından, asilerin organizasyon ve imkânlarının eksikliğinden dolayı sonunda çekilmek zorunda kalmalarından endişeli görünüyordu “Özgür Suriye Ordusu, henüz Halep’i ele geçirebilecek silahlara sahip değil’ diyordu. ‘Çok şeye ihtiyacımız var. Yiyecek ekmeğimiz bile yok. İletişim yok. Silah yok. İlaç yok.”

Baştan beri Özgür Suriye Ordusu, silah ve koordinasyon eksikliği ile maluldü. Batıdan acilen başta silah olmak üzere bir dizi yardım istiyorlardı. Esad rejimi karşısında kendi güçlerinin oldukça zayıf kaldığını ve Özgür Suriye Ordusu’nun emir‑komuta zinciri konusunda örgütlü olamadığını anlatıyordu. ‘Herkes kendi başına iş görüyor. Büyük bir dağınıklık söz konusu…’ diyordu.

El Şeyh, ‘Ayaklanma sonuçsuz kaldıkça, El‑Kaide ve diğer cihat örgütleri de silahlı çatışmada yer kaptı. Her gün biraz daha büyüyorlar. Ve tehlike giderek artıyor’ diyordu.
El Şeyh, El‑Kaide ve diğer cihat örgütlerinin hareketliliğinden endişe duyduğunu belirten ilk yüksek seviyeli muhalefet lideri. Bu gerçeği, bazı dış gözlemciler aylardır dile getiriyorlar. Washington’da, Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nde, Suriye olaylarını inceleyen ABD Kara Kuvvetleri eski istihbarat subaylarından Joseph Holliday, “Suriye’de Muhalefet, El‑Kaide diye bir şey yok diye ısrarlı idi. Aslında durumdan hiç haberdar değillerdi.. Şimdi güvenilirlikleri zedelendi” diyor.

26 temmuz tarihli The New York Times gazetesi haberine göre, Şeyh ve diğer Özgür Suriye Ordusu ileri gelenleri, Baba al-Hawa sınır kapısını ele geçirdikten sonra, Apaydın kampını ‘merkez’ ilan ettiler..Sekiz aydır, El kaide ve bağlı gruplar araç ve suikast bombalama eylemlerini gerçekleştiriyorlar. Alevî mezhebinden gelen Esad’a karşı, Sünnî olan El‑Kaide onu doğal düşman sayıyor.

Newsweek, Irak dışişleri bakanı Hoshyar Zebari’ye, El‑Kaide artıklarının Irak’tan Suriye’ye mi geçtiklerini sormuştu ve cevap, “Bizim tahminimiz de öyle. Birleşmiş Milletler ve ABD de aynı görüşte. Hakikat bu.” şeklindeydi...

Batılı devletleri, Suriye’de daha etkili bir rol oynamaya itenler, aksi halde aşırı grupların oluşacak boşluğu doldurmaya davet edilmiş olacağını ileri sürüyorlardı. Demokrasi Konseyi (Democracy Council) kurucusu ve başkanı James Price, “ El‑Kaide ve benzerleri hepsi Suriye’de faaller. Irak, Afganistan ve Mısır’dan ders almalıyız, özgürlükleri için savaşan demokrasi eylemcilerini rüzgârda savrulmaya bırakmamalıyız.”demişti.

El Şeyh, konuşmasında, batılı devletlerin, Suriye’ye yayılan silahlı çetelerin yarattığı ortam nedeniyle de harekete geçmesi gerektiğini vurguladı:

    “Suriye’yi bu durumda bırakmak çok tehlikeli. Bir Afganistan veya Irak haline gelebilir.Uluslararası toplum bir şeyler yapmalı ve bir an önce harekete geçmelidir”

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden Joseph Holliday’e göre, El‑Kaide ve diğer cihat örgütleri oyunda figüran rolündeler. Hangi grubun ne derece ileri gidebileceği, bu klarmaşık ortamda anlaşılabilir değil... Karmaşa, değişik çatışmacı grupların farklı yabancı güçlerden silah ve para desteği almasıyla büyüyor.

Karmaşa büyürken, Batılı güçlerin endişeleri de büyüyor. Holliday, “Körfez Ülkeleri’nden gelen silahlara kolaylıkla erişebilen cihat elemanları bu pisliğin içine akıyor . Bunlar El‑Kaide değil, fakat köktenci unsurlar. Batı için bunları birbrinden ayıklamakçok zor. Bunları yelpazenin neresine koyacağız?!” diyor...

Kaynak: http://www.thedailybeast.com/articles/2012/07/26/syrian-rebel-leader-mustafa-al-sheikh-says-victory-against-assad-not-in-sight.html
Çeviri: Erkan Güçiz


Mike GİGLİO, 26 Temmuz 2012
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x