Suriye’nin edepsiz bir dövüşe hazır olduğunu göstermesiyle, Türkiye NATO’dan uçuşa yasaklanmış bölge talep etti

Güney Yayı: Ortadoğu adı verilen, bölgemiz coğrafyasının da bir bölümünü içine alan bölge.

Suriye’nin edepsiz bir dövüşe hazır olduğunu göstermesiyle, Türkiye NATO’dan uçuşa yasaklanmış bölge talep etti

İletigönderen Güncel Meydan » Cum Haz 29, 2012 21:53

Suriye’nin edepsiz bir dövüşe hazır olduğunu göstermesiyle, Türkiye NATO’dan uçuşa yasaklanmış bölge talep etti

Salı günkü NATO toplantısı hakkında bilgi sahibi bir ABD kaynağına göre Suriye’nin olası bir saldırgan tutumundan Türkiye’yi korumak için Türkiye, uçuşa yasaklanmış bir bölge planlanmasını NATO’dan istedi. Suriye, eğitim uçuşu yapan bir Türk F 4 Fantom jet uçağını düşürdükten sonra Türkiye, NATO antlaşmasının 4.Maddesine göre “toprak bütünlüğü, politik bağımsızlığı veya güvenliğinin” tehlike altında olduğunu belirterek NATO konseyini istişareye davet etmişti. Türkiye’ye göre, çok kısa bir süre için Suriye hava sahasına girip çıkan uçak, Suriye kıyılarından 24 kilometre açıkta, uluslararası hava sahasında hedef alınıp düşürüldü. Kurtarma faaliyetleri için giden bir uçağa da ateş açıldığı söyleniyor.

ABD’li kaynak, “Türkler bilinçli olarak konuyu boşlukta bıraktılar, etraflı bilgi vermediler” dedi. “Toplantıdan önce böyle bir talepte bulunacaklarını da söylemediklerinden NATO müttefikleri de şaşırdılar.”

Müttefik temsilcileri Türkiye’nin bu talebini başkentlerine götürdüler. NATO Konseyi önümüzdeki günlerde tekrar toplanacak.

Bu davranış savaş için yeşil ışık olmasa da, Türkiye’nin F 4 olayını büyütmesinin kanıtı. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın parlamentoda ateşli hitabeti bir boş yaygara olabilir fakat onun dış ilişkiler danışmanı İbrahim Kalın, NATO toplantısının ardından Twitter’de, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin angajman kurallarının değiştirilip ve genişletildiğini” hatırlattı. Türk medyasındaki haberlere göre, uçaksavar toplarıyla yüklü askerî kamyonlar, roketatarlarla yüklü taşıyıcılar ve askerî ambulanslar, aralarında Esad’ın ordusundan saf değiştirenler de olmak üzere 30 bin sığınmacının bulunduğu Suriye sınırındaki Hatay ve Şanlıurfa’ya doğru yolda. Silahlı kuvvetlerden kaç kişinin harekete geçirildiği bilinmiyor fakat bir Türk yetkili bu gereç hareketini doğruladı.

Mayıs başında ben Hatay’da idim. Ortalık sakindi; Suriyeli muhalifler Türk sorumluların izni ile sınırdan bir o tarafa bir bu tarafa rahatlıkla geçebiliyorlardı. Suriye güçleri, Suriye’nin İdlib bölgesinden basit bir tel örgü ile ayrılan Boynuyoğun sığınmacı kampına arada bir ateş açmışlardı. Nisan başında da, Hatay’ın doğusunda, Kilis’deki bir sığınmacı kampına daha cüretkâr ve ölümcül bir saldırı düzenlemişlerdi.

Mayıs’ın ortasında Hatay, Körfez ülkelerinin satın alıp gönderdiği hafif silahların (çoğunlukla Kalaşnikof’lar ve roketatarla atılan el bombaları) ve cephanenin Suriye içinde seçilmiş “delegelere” verilip, onların da asi birliklerine rastgele dağıttığı takas merkezi oldu.



Michael WEISS, 28 Haziran 2012,
The Telegraph



Çeviri: Erkan GÜÇİZ, 29 Haziran 2012
Kullanıcı küçük betizi
Güncel Meydan
Üye
Üye
 
İletiler: 584
Kayıt: Pzr Eki 12, 2008 23:12

Şu dizine dön: Güney Yayı (Orta Doğu)

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x