Suriyeli Asiler Sıkıntıda / Matthias Gebauer / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Suriyeli Asiler Sıkıntıda / Matthias Gebauer / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Cum May 24, 2013 21:12

Suriyeli Asiler Sıkıntıda

Daha bir yıl bile olmadı, Alman gizli servisi “Esad rejimi yakında çöker” kehanetini yapalı. Şimdi ise servis, “asiler sıkıntıda” diyor; hükümet güçlerinin önemli ilerlemeler kaydedeceğini tahmin ediyor.

Alman gizli servisine göre Esad kontrolü ele alıyor

Almanya’nın gizli servisi Bundesnachrichtendienst (BND) şefi Gerhard Schindler gizli bir toplantıda bazı politikacılara, Esad ordusunun son zamanlarda çok daha istikrarlı ve asilere karşı etken operasyonlar yapabilecek güçte olduğu bilgisini verdi.
Geçen yaz, Esad rejiminin 2013 yılı başında çökeceği beklentisini hükümet ve parlamento yetkililerine ileten Schindler’in bu değişimi dikkate değer.
Durum önemli ölçüde değişti o günden beri. Schindler, Esad güçlerinin, önceleri problemli olan, cepheyi besleyecek ikmal hatlarını kurduklarını harita üzerinde anlattı. Esad güçleri, asilerin kontrolü altında olan bölgeleri geri alabilecek durumdalar şimdi. BND, Esad’ın asileri mağlup edebileceği görüşünde değil ancak şu andaki çıkmazda üstünlük sağlayacak güçte olduğu kanısında.

Asilerin ikmal hatlarının kesilmesi

Suriye’den gelen son haberlere göre, Şam ile Homs arasında ve Homs’dan Akdeniz kıyılarına kadar olan bölgede hükümet kuvvetlerinin üstünlük sağlaması bu değerlendirmenin geçerli olduğuna işaret. Esad’a bağlı güçler Şam çevresindeki asileri püskürttüğü gibi onların batı yönündeki ikmal hatlarını da kesti.
BND’ye göre içinde El-Kaide bağlantılı İslamcı savaşçıların da olduğu asiler çok büyük sıkıntı içinde. Schindler, bölgelerinde hâkimiyet kurmak için değişik asi grupların birbirleriyle savaştıkları haberini de verdi. BND şefi hükümet güçlerinin, asilerin silâh ve yaralılarını geri taşıyacakları yolları da kestiklerini anlattı
Schindler’e göre, durum son haftalardaki seyriyle devam ederse 2013 sonunda hükümet güçleri ülkenin güney yarısını geri alabilecekler. Asilere bundan sonra Kürtlerin sıkı kontrolü altında olan Suriye’nin kuzey kısmı kalıyor.

Beklentileri aşağıya çekmek

Schindler’in asilerin durumu hakkındaki raporuna bakılırsa Esad rejimi ile asiler arasında yakın bir zamanda ciddi görüşmeler ümidine fazla yer yok. BND’ye göre dışarıdaki muhaliflerle Suriye içindeki asiler arasında işler durumda bir komuta zinciri yok. Savaşan asiler bu muhaliflerin siyasi liderliğini kabul de etmiyor.
Henüz tarihi belirlenmemiş olsa da, Birleşmiş Milletler her iki tarafın da Cenevre’de barış görüşmelerine katılmalarını sağlamak için elinden geleni yapıyor. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Ortadoğuya gidiyor bu görüşmeleri organize etmek için.
Ürdün’ün başkenti Amman’da yapılacak “Suriye’nin Dostları” toplantısında Westerwelle, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve diğerleri ile görüşecek. Fakat gitmeden önce, Esad rejiminin görüşmelere katılmaya hazır olduğunun bilinmediğini söyleyerek beklentileri aşağıya çekme yolunu seçti.

Kaynak:

http://www.spiegel.de/international/wor ... 01188.html

Erkan GÜÇİZ, 24 Mayıs 2013
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 694
Kayıt: Çrş Eki 26, 2011 12:44

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x