Taktik maktik yok zam, zam, zam! / Murat MURATOĞLU

Taktik maktik yok zam, zam, zam! / Murat MURATOĞLU

İletigönderen Oğuz Kağan » Çrş Kas 01, 2017 11:18

Taktik maktik yok zam, zam, zam!

Memura, işçiye gelince yılda 2 kere zam… Benzine mazota beş günde iki zam… Yahu iki yakıt alımı arasında zam mı gelir? Geldi valla! Zira benzine yapılan zam değil güncelleme… Az bile…

Yalnız stratejik bir hata yaptılar yine… Benzinin fiyatını önce 6 liraya çıkartıp sonrasında asrın liderinin emriyle 5.5 lira çekselerdi ya… Sevinirdik!

* * *

Ya borçlanacağız, ya vergileri artıracağız diyorlardı… Hiçbirinden eksik kalmadılar. Ekonomi coşuyor ama nedense hep bize coşuyor…

Yani 100 liralık benzin almak için 145 lira da vergi ödüyorsun güzel kardeşim… Haziran ayında benzinin litresi 5 lira, şimdi yüzde 10 fazla… Litresi 5.50 lira… Hem de sadece 5 ayda…

* * *

2016 yılının başından beri motorine yüzde 53, benzine yüzde 30 zam yapıldı. Haliyle fazla para verip dizel araç almanın artık hiçbir tutarlı yanı kalmadı.

Neymiş? Küresel akaryakıt fiyatlarındaki değişim olmuş. Dolar fiyatları da artmış. Zam kaçınılmazmış. “Sizin arabaya binmenizi istemiyoruz” deyin sorunu kökünden çözün.

* * *

Bir asgari ücretli Alman aylık maaşıyla 1.260 litre motorin alabilirken, Türkiye'de bir asgari ücretli 285 litre motorin alabiliyor. Haliyle bizim asgari ücretli yolda kalıyor. Adamlar yol yaptı, köprü yaptı, tünel yaptı… Bedava mı? Bütün parayı benzine verince neyle geçeceksin o köprüden?

Akaryakıttan alınan vergi, şirketlerden alınanın toplamını geçti. En büyük vergi kalemi… Maazallah günün birinde vatandaş bir hafta araç kullanmayacak, bütçe açığı iyice artacak.

* * *

Sadece dün gelen zamlarla, devlet fazladan günde 10 milyon lira vergi topluyor. Resmen halk derebeylik düzeni gibi sadece devlet için çalışıyor.

Peki, toplanan para nereye gidecek? Diyanetin bütçesine mi yoksa Saray'ın örtülü ödeneğine mi? Sonuçta dış mihraklarla savaşıyoruz, itibarda tasarruf olmaz!

* * *

İş o hale geldi ki, “ben hep 50 liralık alıyorum zam beni etkilemiyor“ esprisini yapanlar bile daha cepten parayı çıkarmadan pompa yerine konulmuş, fiş kesilmiş oluyor. Tık, tık… Süre o kadar kısaldı ki kartla ödemene imkân yok!

Artış bu hızla devam ederse araba yerine ata bineceğiz lakin arpa da ithal ediliyor. O da dolara endekslenir, üstüne ÖTV getirilir, aynı hesaba gelir.

* * *

Parayı gözden çıkardın, ÖTV, KDV, MTV, ÖTV'nin KDV si, Tescil, Harç, TRT payı ödeyip araba mı alacaksın? Gümrük girişi 100.000 lira olan araca bayi kârı hariç 312 bin lira bayılacaksın. Hadi aldın… Bitti mi?

Trafik sigortası yaptıracaksın, kasko yaptıracaksın, her yıl iki kere motorlu taşıtlar vergisi ödeyeceksin, muayene ücreti vereceksin.

Yol yaptım parası, yap-işlet köprüsü parası, 25 yıl sonra devredilecek tünelin parası, park parası… Kış geldi kış lastiği, bakımı, benzini, yağı derken… Bir de trafik polisine radara yakalandın, aracı çektirdin… Para, para, para… Ülkede araba mı kullanıyoruz, tecavüze mi uğruyoruz belli değil!

Murat MURATOĞLU, 1 Kasım 2017
sozcumuratoglu@gmail.com
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 6 konuk

x