TARİHİN SONU YERİNE İMPARATORLUKLARIN ÇÖKÜŞÜ MÜ?

TARİHİN SONU YERİNE İMPARATORLUKLARIN ÇÖKÜŞÜ MÜ?

İletigönderen Noyan Umruk » Prş Eki 13, 2011 18:35

--Diğer Yazıları--“TARİHİN SONU”(1) YERİNE İMPARATORLUKLARIN ÇÖKÜŞÜ MÜ?TARİH HAYIRLI BAHARLAR DİYOR... ¬ÖNEMLİ OLAN “ASIL BABA”… ¬DONANMA VE ULU HAKAN ABDÜLHAMİD HAN... ¬ORTADOĞU LABİRENTİNDE “ÖNDER” YA DA “DERBEDER”OLMAYA DAİR DÜŞÜNCELER ve SORU ¬YENİ TEŞKİLAT-I ESASİYE KANUNU’NUN İRADE-i SENİYYE İLE VÜCUT BULMASI… ¬DOĞU AKDENİZ CADI KAZANI… ¬EGE ve KIBRIS SORUNLARININ PERDE ARKASI… ¬30 Ağustos 1922 ve 30 Ağustos 2011… ¬YİNE N'OLUYOR BURALARDA... ¬YİNE N’OLUYOR ORALARDA, BURALARDA? EKO-ARMEGEDON MU? ¬IŞIK AĞABEY’E AÇIK MEKTUP... ¬HER TARAF YAŞ... ¬SÖZÜN BİTTİĞİ YERDE NE YAZAYIM Kİ? ¬AYAKTOPUNUN EKONOMİ POLİTİK'İ... ¬“0” SORUNLU BEYLERE ENVAİ ÇEŞİT HAVUZ PARTİLERİ… ¬OYNETMEYE AZ GALDI GARİ... ¬PARACIKLAR DÜNYASINDA EKONOMİ-POLİTİK BİR GEZİNTİ… ¬BAKMAK VE GÖRMEK... ¬KELOĞLAN KIRK HARAMİLERE KARŞI... ¬ON KALA... ¬BİR DEVRİM, İKİ DARBE... ¬19 MAYISLARIN İSİMSİZ GENÇ KAHRAMANLARI... ¬TEHLİKELİ İLİŞKİLER… ¬ONLAR İÇERİDE, BİZ DIŞARIDA TUTSAK... ¬BİNDİK BİR ALAMETE, GİDİYORUZ KIYAMETE... ¬SEÇİMLERE DOĞRU YAKIN TARİHTEN YAPRAKLAR… ¬GENÇLER...BİZİM GENÇLERİMİZ... ¬SEÇİMLER VE EMEKLİLER.... ¬TANRI TAKSİRATINIZI AFFETSİN... ¬BİR DERİN TARİHİ YANILGI DAHA... ¬HABEAS CORPUS'U ÖLDÜRDÜLER... ¬21nci YY. BAŞINDA TÜRKİYENİN TEMEL MESELESİ BU MU OLMALIYDI? ¬TÜRBANLI TÜRBANSIZ ÜMMET-İ HATUNA, VEKİL-İ VÜKELA'DAN HEDAYE-İ ŞAHANE" TAKDİMİDİR. ¬ASLINDA GARP CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK, AMA EMPERYALİZMDE OYUN ÇOK ¬YİNE ATI ALAN, ÜSKÜDARI GEÇİYOR MU? ¬SIRA SİZE GELİNCE… ¬Avrupa'da Şampiyon Olmak, Cari Açıkta Rekor Kırmak… ¬SİZİ GİDİ ŞAŞKIN TATLI SU LİBERALLERİ SİZİ… ¬MISIRA VERİR TALKIMI; KENDİ YUTAR SALKIMI: TORBA YASA ¬BİR ÇUVAL DA ÇALIŞANLARIN BAŞINA... ¬A.K.P. ve SOSYAL POLİTİKA ¬SERVET EDİNİMİ- VERGİ DENETİMİ - ULUSLARARASI İLİŞKİLER ve ULUSAL GÜVENLİK SORUNU ¬YASA DEVLETİ BAŞKAAA... HUKUK DEVLETİ BAŞKA... ¬O'na Dair ¬MALİ AF OPERASYONU... ¬CUMHURİYETİN KIYMETİNİ BİLMEK... ¬"ALLAH MİSTEHAGINI VESİN" ¬BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMAK... ¬BİR ZAMANLAR 30 AĞUSTOS...Dr. Noyan UMRUK ¬BELGENİN TA KENDİSİ: HANEFİ AVCI ¬

--------------------------------------------------------------------------------

“TARİHİN SONU”(1) YERİNE İMPARATORLUKLARIN ÇÖKÜŞÜ MÜ?TARİH HAYIRLI BAHARLAR DİYOR...

--------------------------------------------------------------------------------

Tarih : 13.10.2011 19:19:17


--------------------------------------------------------------------------------

New York Times’in eski editörü Chris Hedges şu açıklamayı yaptı:“Amerika’nın geri zekâlılaştırılmış orta sınıfı henüz iflas ettiğimizin farkında değil." Kapitalizmin anavatanının vardığı nokta Fukuyama’nın pop tezinin iflasını göstermiyor mu?

--------------------------------------------------------------------------------





Karakter boyutu :








“TARİHİN SONU”(1) YERİNE İMPARATORLUKLARIN ÇÖKÜŞÜ MÜ? :ms:



Dr. Noyan UMRUK



Elbette. Roma’dan Osmanlı’ya, Avusturya-Macaristan’dan Büyük Britanya’ya kadar hepsi çöktü.



Pekiyi, Amerikan İmparatorluğu çöker mi? Uzun zamandır tartışılan bu konu Wall Street kapılarına dayanan Amerikan Baharı ile daha bir güncellik kazandı.

Tutuklananlar arasındaki Pulitzer Ödülü sahibi, New York Times’in eski editörü Chris Hedges şu açıklamayı yaptı:


“Amerika’nın geri zekâlılaştırılmış orta sınıfı henüz iflas ettiğimizin farkında değil. Amerikan ekonomisinin düze çıkabilmesi için 200 trilyon dolara ihtiyacımız var. Bu dünya G.S.M.H.nın (gayri safi milli hâsıla) 3 katı demektir. Bu matematiğin bir çözümü yok. Askeri ve ekonomik olarak her an çökebiliriz. Artık, sadece çöküş tarihi tahmin edilebilir. 2011, 2012, en geç 2020...”



‘Amerikan İmparatorluğu’nun çöküşü, yumuşak, sessiz ve kesin olacak.’



Bu iddia, Amerikan İmparatorluğunun 2010-2020 arasında çökeceğini öngören Harvard’lı ekonomist Ferguson’un. Antropolog Jared Diamond “Collapse (Çöküş)” adlı çok satan kitabı, kültürel olarak Amerikan İmparatorluğu’nun kaçınılmaz bir çöküş sürecine girdiğini vurguluyor.



Kirkpatric Sale ise “Amerikan İmparatorluğu’nun Çöküşü” adlı makalesinde, Amerika’nın çöküşünü şu dört neden bağlıyor.


1. Çevresel zarar. Amerikan aşırı tüketim modelinin neden olduğu iklimsel değişim, ABD başta olmak üzere birçok ülkede katastrofik sonuçlar doğuracak. Günümüz teknolojileriyle yaşamın sürdürülmesi mümkün görülmüyor.


2. Ekonomik Çöküş: A.B.D. Gayri Safi Milli Hâsılasının sadece yüzde 13’ünü üretiyor. Dış ticaret açığı 630 milyar dolara dayanmış durumda. Ulusal borç 7,4 trilyon dolar. Her gün 1 milyar dolar nakit paraya ihtiyaç var. Sadece Çin’den alınan borç 83 milyar dolar.



3. Askeri yayılma: Artık doğal ve sosyo-psikolojik sınırlarına ulaşmış durumda. 446 bin Amerikan askeri dünyanın 725 noktasında görev yapıyor. Buna ek olarak; 153 ülkede sürekli askeri varlık bulunduruluyor; okyanuslarda iki düzine deniz filosu dolaştırılıyor. Askeri iletişim teknoloji ve kapasitesi bu yükü sağlıklı olarak kaldıramayacak bir noktaya doğru gidiyor.


4. İç sorunlar: Tarihteki benzerleri gibi Amerikan imparatorluğunun da içeriden yıkılma olasılığı büyük. Amerikan toplumu içinde huzursuzluk var; ekonomi çöküş sürecinde. Sosyal haklar sürekli geriye gidiyor. Toplumsal bir patlama kendini gösterdiği anda bununla baş edebilecek tüm mekanizmalar yitirilmekte.



İşte, tam bunlar yazılırken Wall Street’e dayanan “Amerikan Baharı”nın somut gerçekleri:



1. Açlık sınırının altındakilere verilen ‘Yiyecek Pulu’yla yaşayan Amerikalı sayısı 40 milyon 800 bin.


2. 2007-2010 yılları arasında 11 milyon kişi işini kaybetti. Resmi nitelikteki yüzde 10 işsizlik oranı gerçeği yansıtmıyor.


3. Yeni iş bulma süresi ortalama 9 aya kadar çıktı.


4. Hazine rakamlarına göre ulusal borç 13.6 trilyon dolara çıktı.


5. 2010 yılında ödenen borç faizi 700 milyar dolar. 2020’de 2 trilyona çıkması bekleniyor. Amerikan bütçesi 4 trilyon doların altında.



6. Sosyal Güvenlik alanında alınan vergi ve primlerden çok daha fazlası işsizlik parası olarak ödeniyor.


7. Her emekliye 3,3 çalışan düşüyor. Kıta Avrupa’sında da benzer bir durum var. İşsizlik arttıkça, emekli maaşlarının ödemesi, gün geçtikçe imkânsızlaşıyor.


8. Üst düzey yöneticilerin maaşları 1973 yılından beri 300 kat artmış durumda.


9. Her ay, ortalama yüzde 10'un üzerinde “mortgage” ödemesi yapılamıyor.



10.1970 yılında 20 dolara alınan bir ürün bugün 112 dolara alınabiliyor.



Başta A.B.D. ve A.B. ülkeleri olmak üzere kapitalizmin anavatanında vardığı nokta Fukuyama’nın pop tezinin iflasını göstermiyor mu?


Ne diyelim? Tarih “hayırlı baharlar” diyor…


(1)”Tarihin Sonu”, F. Fukuyama’nın, National Interest dergisinin 1989 yaz sayısında çıkan 15 sayfalık bir makalesinin adıydı. Sonra kitap oldu ve slogan halini aldı. Sovyetlerin dağılışı ile kapitalizmin evrensel zaferini ilan ediyordu.





AYDINLIK G. 13.10.2011
Kullanıcı küçük betizi
Noyan Umruk
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1041
Kayıt: Pzr Mar 08, 2009 13:39

Şu dizine dön: Dr. Noyan UMRUK

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x