TATARA TİTİRİ

TATARA TİTİRİ

İletigönderen Feza Tiryaki » Pzt Şub 25, 2019 18:21

TATARA TİTİRİ


“Batıdan Şiirler” adlı eski bir kitapçık geçti elime, 1963 basımı. Yeditepe yayınlarından. İçinde Oktay Rıfat’ın çevirdiği iki dizelik bir şiire takıldım. Okudum okudum, üstünde düşündüm; sonra, ezberleyene kadar içimden yineledim:

“Sıkıntılı Bahis” şiirin adı.

“Blaise Pascal adında biri

Tatara titiri”

Hepsi bu. Şiirin adı yetiyor şairin ne anlatacağını anlamaya. Bir ad, 1623’te doğan bir Fransız bilimcinin, düşünürün adı, sözün gerisi, “tatara titiri”. Boş laf...

Sonra kimmiş bu Fransız şairi diye de bakıyorum. Başka yere bakmaya gerek yok, kitapçıkta, arka sayfalarda, kimden şiir alınmışsa hepsinin adı, yaşam öyküleri uzun uzun anlatılmış. Günümüzde, “Atatürk (?)” kitabı yazdım deyip hiç kaynak veremeyenlere bakınca insan şaşırıyor, eskiden kitapçılıkta, yayıncılıkta nasıl çağdaşmışız, nasıl bilimselmişiz, inanamıyor...

Jacques Prevert, 1900’de doğmuş, “Gerçek üstücülük” akımının bir şairi.

Şimdi beni alıyor mu eğlenceli bir merak? Dizenin önüne bilindik adlardan bir ad koyuyorum, ardından, içimden o dizeyi okuyorum: " ... adında biri" / “Tatara titiri.” Sonra başkasını, sonra onu, sonra bunu... Ne kadar boş konuşan varsa sıraya diziyorum...

*
Tam bunları yazdım, eğlenceli sözlerle konuyu sürdürecektim ki, günün haberleri geldi kulağıma, dilim tutuldu, kaldım. Eğlenmek kim, şairlerden söz ederek söyleşmek kim, biz kim?

Birden gerçekler dank ediyor başıma. Sonra şunu anlıyoruz:

Her söylenene, her habere “tatara titiri” diyemiyorsunuz; konu çok derin, çok yaralayıcı ve düşündürücü olunca iş değişiyor.

Biri, bir cenaze haberi, diğeri bir toplu tutuklama haberi. Bu birbiriyle hem ilgili, hem ilgisiz, günün iki ayrı haberini, yorumsuz verelim, sözü kısa keselim.

Haberlerin biri, aynı tarikatın ben “Fethullahçıyım” diyeninin, devletçe kaldırılan cenazesinin haberi, diğeri de, bu suçla suçlanan görevdeki askerlerimizin tutuklanma haberi.

Gazetelerden (25. 02. 2019 tarihli), gündemdeki iki haber:

"ABD'de 96 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Kemal Karpat için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da katıldı."

" Karpat" hakkında söylenenler:

“Yerini doldurmamız zor olacak" “Değerli hocamız ülkesiyle bağını da hiçbir zaman kopartmamıştır. Kemal Karpat hocamızın çalışmaları eserleri hep Osmanlı eserleridir. Hocamız hayatının tamamını kendisinin ve mensubu olduğu milletin geçmişini araştırmaya adamıştır.”

Adı geçen Kemal Karpat kim mi? Bir kitabı İş Bankası’nca yayınlanmayınca, bunun nedenlerini kendince açıklarken, kendisini de tanıtmış:

“Kemal Karpat kitabın İş Bankası'nca yayınlanmama sebeplerini şöyle yazdı: Cumhuriyet Halk Partisi'ni tenkit etmem, Fethullah Gülen hakkında olumlu şeyler söylemem ve hatta "Fethullahçı" olmam, Dobruca'da benim doğum bölgemde yaşayan Alevileri Kızılbaş olarak tanıtmam ve belki de Taraf Gazetesi'nde arada sırada yazı yazmam.

... Son yıllarda katıldığım toplantıların başında Abant Toplantıları geliyor. Dört defa katıldım.

... Batı'nın şimdi İslam'ı tanıması "ılımlı İslam, liberal İslam" tanımları üzerinden Fethullah Gülen gibi liderlere yaklaşmaya çalışması büyük bir dönüşümdür.”
(Murat Tokay, Zaman 22 Şubat 2009)

Bu kişinin cenaze haberi gündemdeyken gündeme düşen diğer haber:

“FETÖ'nün TSK yapılanması soruşturmasında 188 askere tutuklama talebi.”

"Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik soruşturmada gözaltına alınan 237 muvazzaf askerden, 188'i tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

FETÖ'nün TSK soruşturması kapsamında 147'si Kara Kuvvetleri, 27'si Hava Kuvvetleri, 91'i Deniz Kuvvetleri, 22'si Jandarma Genel Komutanlığı, 8'i Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görevli toplam 295 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı verilmişti. 2'si albay, 1'i yarbay, 8'i binbaşı, 10'u yüzbaşı, 73'ü üsteğmen, 8'i teğmen, 185'i astsubay, 8'i uzman çavuş rütbesinde bulunan şüphelilerden 237'si yakalanmıştı. 58 şüphelinin ise yakalanması çalışmaları sürüyor." Özden Atik /İstanbul, DHA 25.02.2019

Feza Tiryaki, 25 Şubat 2019
Kullanıcı küçük betizi
Feza Tiryaki
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 986
Kayıt: Sal Kas 09, 2010 14:12

Şu dizine dön: Feza TİRYAKİ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x