TCDD Amblemi Nasıl ve Neden Buharlaşır? / Mahiye MORGÜL

TCDD Amblemi Nasıl ve Neden Buharlaşır? / Mahiye MORGÜL

İletigönderen Balasagun » Sal Oca 27, 2015 13:17

TCDD Amblemi Nasıl ve Neden Buharlaşır?

Resim
Ankara Tren Garındaki TCDD amblemi artık yok, lütfen herkese anlatın.

Bu yönde yapılan ilk değiştirmeyi 5 Ağustos 2010 tarihinde Gar binasında bulunan Atatürk Evinde Fikriye Hanımefendinin anılarını çekmeye gittiğimde fark etmiştim. Kırmızı-Beyaz olan şeritler gitmiş, eğri büğrü mavili tuhaf çizimler öne çıkartılmıştı.

İçine mavi giren her şeyden huylanıyordum, çünkü bana AB Hıristiyan birliğini, Yunan ve İsrail bayrağını, İngiliz sömürgeciliğini çağrıştırıyor. Garın temizlikçilerine sordum, çok kısa süre önce tuvalet yoluna kadar her yeri bu şekilde boyadıklarını öğrendim.

O sabah Amerikan Ulaştırma bakanı bir zat heyetle gelmiş, burayı incelemiş, garın giriş çıkışları ziyaret sebebiyle kapatılmış, Amerikan heyeti müzelere kadar gezdirilmişti. Bu heyet bir gün önce Eskişehir tesislerini incelemişti. Bu iki günlük üst düzey Amerikan ziyareti basında hiç yer almadı, bu çok daha önemlidir. Halktan gizlendiğini gösterir.

Ziyaretin sebebini anlamak zor değil. Satış öncesi hazırlıkları kontrol yaptılar. Onlara bizi hatırlatmayacak şekilde istedikleri değişiklik yapılmış mı ona baktıklarını düşündüm, üstelik yenileme masrafları bize yüklenmişti.

Başta sembollerimizi buharlaştırdılar. Bunun iki anlamı var.

Birincisi; bizi kendi tarihimizden kopartmak.

İkincisi; kendi egemenlik sembollerini koymak.

Tipik İngiliz sömürgeci mantığıdır. Zaten Türk sembollerinin ne zaman en yukarıya çıktığını, ne zaman aşağıya indiğini ve ne zaman tamamen buharlaştırıldığını görmeniz bizi nasıl sömürgeleştirdiklerini anlamanız için yeterlidir.

Yakında her tren hattı bir başka renkte boyanacak, Alman Siemens şirketine verilmiş bile. Adresi var, siz de görün:

http://www.demiryolu.net/turkiye-devlet ... liyor.html

Bu bağlantıda haber veriliyor; Konya Ankara hattı mavili (turkuaz) boyandı. Her hat ayrı satılacak, bunun da işaretidir.

1856’da demiryollarını ilk İngilizler yaptığı zaman Bağdat yolunu kendilerine ayırmışlardı. Ankara tren garında bir İngiliz karakolu vardı, işte o karakoldaki İngilizleri oradan çıkartan Mustafa Kemal’dir. Adı Direksiyon Eviydi. Atatürk ve koruma askerleri buraya yerleşti, sonra “askerin anası” Fikriye Zeynep Hanımefendiyi, yanına aldı, ilk eşidir.

Osmanlı dönemine dönersek, İngilizler bir hat, Almanlar bir başka hat, Fransızlar bir başka hat, İtalyanlar bir başka hat yaptılar ve buralardaki madenleri toplayıp götürmeye başladılar. Yani Sevr’in haritasını kendi demiryollarıyla çizmişlerdi.

Sevr’i parçalayıp kendi haritamızı çizdiğimizde sömürge olmaktan çıktık, demiryolları da bizim oldu, sömürgecilere parasını ödedik ve tren yollarımızın adını TCDD koyduk ve bu adı en yukarıya yazdık.

Resim

2006’da, Turgut Özal ve Tansu Çiller’in her şeyi yabancılara satma kararlarına devam eden bir hükümet iş başındayken, 150.yılında bir kutlama yapmışız ve fotoğrafta görüldüğü gibi bunu eklemişiz TCDD yazısının altına. Ancak aynı tarihte iki yanda görülen yüksek kanatlı amblemde bir renk değişikliği yapıldı, onu görmemişiz. Hatta maviyle yazılan yeni TCDD yazısında harfleri de eğmişiz. İşte eskisi ve yenisi:

Resim

Vagonlarımız Kırmızı-Beyaz şeritliydi.

Resim

Bu vagon Ankara istasyonunda sergileniyor. Satıştan önce onu buradan yok edeceklerini düşünüyorum.

2006 yılında 150.yıl kutlaması için bir pul basıldı. Bu pulun üzerinde oynatılan sembollere bakarak satışa nasıl hazırlık yapıldığını görebilirsiniz. Ay-Yıldız bile buharlaştı, bulut oldu, kuyruklu yıldızın “kuyruklu yalan” eğrisine dönüştürüldü.

Resim

Eğri büğrü “150 yıl” yazısı. Gökte kara bulutlar, karaların arasında bulanık Türkiye Cumhuriyeti yazısı.

Bu pulu yapanlar TCDD amblemlerimizle çok fazla oynamışlar. Burada TC Devletimizi buharlaştırdıklarını postmodern dille ilan etmişler!

Bilgisunarda eski tren resimlerini aradım. Kırmızı-Sarı resmedilmiş olanı gördüm. Bu iki renk bizim tarih boyunca Türk bayrağımızın renkleridir, 1844’de sarı hilal beyazlaştırıldı. Sarı Hilal’dir, Kırmızı Güneş’tir. Aşağıda göreceğiniz 1950’de basılmış olan bu afişte TCDD yönetimi yolcu taşıma hedefini bile ilan etmiş.

Resim

Kaç milyon yolcu taşıdıklarına bakar mısınız, inanılır gibi değil.

Lokomotifin önünde yukarıya bakan TC amblemine bakın lütfen. Pulu basan Ulaştırma Bakanlığına o dönem “Münakalât Vekâleti” deniyor, puldaki adı böyle.

Bir de 1939’da Ankara-Erzurum trenine bakın, nasıl da gelinler gibi süslemişler!

Resim

Önündeki güzelim Cumhuriyet amblemini gördünüz.

Ve şimdi Ocak 2015, Ankara Tren istasyonuna bakın. Adındaki GAR bile doğru yazılmamış, G harfi kırpılmış. Anlayacağınız, Türkiye Cumhuriyetine ait ne varsa yok edilirken Türkçe Alfabe bile buharlaşıyor.

Resim

Değişim dönüşüm süreci bu, böyle buharlaşıyoruz.

Her yıl Cumhuriyet ağacımızın bir dalını kıra kıra bugünlere getirildik, son yeşil yapraklarda sıra, o da sizsiniz, sizin çocuklarınızdır. Onlara bir başka yolla okulda zihin kırma makinesi kullanıyorlar, onlar Ankara Tren Garında olan biteni hiç anlayamazlar.

Lütfen çocuklarınıza bunları anlatın. Yakında basılı belgeleri yok edecekler, akıllarına yazın bunları. Bir de bu trenlerin Kuvayi Milliyeye asker ve yardım taşıdıklarını anlatın. Ankara’ya ulaşan bütün tren istasyonlarında adları yaşatılan Kuvayi Milliye kahramanlarımız var. Örneğin, Behiç Bey istasyonuna adı verilen Behiç Erkin adını lütfen çocuklarınıza öğretin.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Behi%C3%A7_Erkin

Sevgili Okur, sembollerimiz yok edilirken bunun ne anlama geldiğini herkese gösterin. Hatta, ilk ayet OKU çağrısı Kuran’da bence bu anlamdadır, “gör, bak, anla, anlat”.

Bak, gör, anla, Cumhuriyetimiz buharlaşıyor, tarihten siliniyoruz, bunu anlat!

Eğitimci-Yazar Mahiye MORGÜL, 26 Ocak 2015
http://www.mahiye.net
mahiye@gmail.com
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x