Tünelin Sonu Kriz / Yeniden Kalkınma Zamanı / Bartu SORAL

Kitapları bu bölümde tanıtabilirsiniz.

Tünelin Sonu Kriz / Yeniden Kalkınma Zamanı / Bartu SORAL

İletigönderen Balasagun » Çrş Şub 18, 2015 8:30

Tünelin Sonu Kriz / Yeniden Kalkınma Zamanı


Resim
AKP dönemi ekonomisini masaya yatıran Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı eski Müdürü Bartu Soral ulaştığı çarpıcı sonuçları “Tünelin Sonu Kriz / Yeniden Kalkınma Zamanı” adıyla kitaplaştırdı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı eski Müdürü, ekonomist-yazar Bartu Soral, Destek Yayınevi’nden yeni çıkan “Tünelin Sonu Kriz-Yeniden Kalkınma Zamanı” adlı kitabında Türk ekonomisini bütün yönleriyle inceleyip okuyucuya sunuyor.

Kalkınma ekonomisti olan Bartu Soral, özellikle AKP iktidarının 2002 yılından bu yana süren iktidarındaki ekonomik çöküntüyü rakamlar ve analizlerle gözler önüne seriyor.

Ekonomi için sürekli pembe tablolar çizildiğini ve hükümetin büyüme, ihracat, kalkınma, istihdam, zenginleşme alanında pek çok slogan ürettiğini hatırlatan Bartu Soral, “‘10 yılda üç katı büyüdük’, ‘kriz teğet geçti’, ‘ihracatta rekor kırdık’ gibi sözler kamuoyunda çok tartışıldı. Açıklanan rakamlar, çizilen tablolar gerçeği yansıtmıyor” diyor.

Türk ekonomisinin son 10 yıllık özetinin her alanda borçlanma, ithalat, dış ticaret açığı ve üretimsizlik olduğuna dikkat çekiyor Bartu Soral ve devam ediyor:

“AKP, büyüme rakamlarında halkı kandırıyor. Türk Lirası aşırı değerli, reel sektörün döviz açığı çok yüksek. Dış finansman ihtiyacımız çok yükseldi; rezervler yetersiz. Üretmiyoruz, ithal ediyoruz. ABD Merkez Bankası (FED), IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşların raporlarına göre; yeni küresel krizde en riskli ülke Türkiye. Mevcut durum, Yunanistan ve İspanya’nın krizden önceki ekonomik durumlarına benziyor.”

Kitabında ekonomideki gerçekleri rakamlarla, raporlarla ortaya koyan Bartu Soral, gelişmekte olan ülkelerle Türkiye’nin risklerini karşılaştırarak, yaklaşmakta olan krizin analizini yapıyor ve o çok sorulan “kriz nereden gelir”, “önce kimleri etkiler”, “dolar ne olur” gibi birçok soruyu yanıtlıyor.

Öte yandan ekonomik risklerin yanında, artan siyasi risklere de değiniliyor çalışmada. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik durumu, feodal yapı, üretimsizlik, işsizlik, yoksulluk girdabı ve bunların hiçbirine çare üretmeyen sözde ‘çözüm süreci’ni de irdeliyor.

Yıllardır izlenen yanlış politikaların neden olduğu ekonomik-siyasi krizin nasıl geldiğine ilişkili tespitler ve analizlerin bulunduğu kitapta, çözüm önerileri de mevcut. Türkiye’nin içinde bulunduğu cendereden kurtulup yeniden kalkınması için neler yapılması gerektiği kitabın sonundaki “Yeniden kalkınma” başlıklı bölümde yer alıyor.

Yeniçağ, 16 Şubat 2015
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Kitap Tanıtımları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x