Türk halkının cehaletinin kökenleri nelerdir?

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

Türk halkının cehaletinin kökenleri nelerdir?

İletigönderen mustafat » Sal Eyl 02, 2008 12:31

Merhaba

Sizce Türk halkinin ortalama egitim, kültür ve zeka düzeyinin nedenlerini nerede aramak gerekir?

Türkiye'nin AB'ye girmesine karsi olan bazi Avrupalilar Türklerin Avrupa'ya egitimsizlik ve kuralsizlik getirecegini iddia ediyorlar; bence haklilar.

Egitim ve kültürün sadece bir para meselesi olduguna katilmiyorum. Bizden daha fakir, ama çok daha egitimli, zevkli ve kültürlü halklar var; örnegin Küba. Iran halki bile bizden daha kültürlü.

Bu ülkede aydinlanma için az emek harcanmadi; ama halk ögrenmemekte ve dini safsatalarla yetinmekte direniyor. Halk kitap okumayi ve arastirmayi sevmiyor, ama imam masallarina bayiliyor.

Koyu bir din mi düsünce derinliginin olusmasini engelliyor, yoksa zaten düsünce derinligi olmadigi için mi halk dini safsatalara yöneliyor?

Genel beyinsizligin nedeni genetik olabilir mi? Yoksa yetersiz, düsük proteinli beslenme mi? çocuklar az mi süt içiyor?

Almanya'daki Türkler kötü mü besleniyorlar ki 4. neslin egitim düzeyi hala çok düsük?

Küçük yasta beyinlere pompalanan bir yobazlik dini mi beyinleri köreltiyor? iyi egitimli parlak gençlerin çogunun dindar olmamasi bir tesadüf mü?

Yoksa bilim denen sey bizim insanlarimizin duygularina hitap etmiyor mu? Kuru ve yavan mi geliyor?

Egitim biraz da evcillestirme ve disiplin demektir. Acaba bizim halk Avrupalilardan daha mi vahsi ve özgür ruhlu?
Kullanıcı küçük betizi
mustafat
Üye
Üye
 
İletiler: 153
Kayıt: Cmt Ağu 09, 2008 14:06

Re: Türk halkinin cehaletinin kökenleri nelerdir?

İletigönderen rafet » Sal Eyl 02, 2008 13:00

mustafat yazdı:Merhaba

Sizce Türk halkinin ortalama egitim, kültür ve zeka düzeyinin nedenlerini nerede aramak gerekir?

.................

Küçük yasta beyinlere pompalanan bir yobazlik dini mi beyinleri köreltiyor? iyi egitimli parlak gençlerin çogunun dindar olmamasi bir tesadüf mü?

Yoksa bilim denen sey bizim insanlarimizin duygularina hitap etmiyor mu? Kuru ve yavan mi geliyor?

Egitim biraz da evcillestirme ve disiplin demektir. Acaba bizim halk Avrupalilardan daha mi vahsi ve özgür ruhlu?



Bence de pek yanlis gibi gelmiyor bu dusunceler.

Bugunlerde Falih Rifki Atay'in Cankaya kitabini okuyorum.Kesin anladigim su ki Mustafa Kemal, cevresinde cok az
bir kisiyle, hemen hemen tek basina denilebilecek bir durumda Kurtulus savasi yapmis ve basarmis.
tarih dersinde hep okuduk: Erzurum Kongresi, sonra Sivas kongresi....Sakarya savasi vs....
Bizim oylesine okuyup gectigimiz bu olaylarin her birinde Mustafa Kemal hep buyuk bir mucadele vermis:Padisah
yanlilarina, gericilere,Ittihatcilara, Firsatcialara,Envercilere, Komunislere,Cetelere....Hepsiyle de duruma gore iyi iliskiler
kurmus, zamani gelince savasmis.

Boyle bir Anadolu'da Kurtulus Savasinin verilebilmesi, basariya ulasmasi buyuk bir mucize gibi olmus; buyuk
oranda Mustafa Kemal'in dehasina borcluyuz.

Iste Mustafa Kemal'den sonra gelen kadrolar hizla Aanadolu'nun yapisina, geriligine boyun egmisler.

Koy Enstituleri gelistirilseydi, tum Turkiye capinda yayginlastirilsaydi, gercekten Turk Halkinin aydinlanmasi,
kurtulusu yolunda onemli bir adim olabilirdi.
Turkiye'nin Nato'ya girmesi, soguk savas korkulari, gericiligin onunde bir engel kalmamis olmasi Turkiye'yi
bu gunlere getirmistir ya da dogrusu 1900 lar Osmanli Turkiye'sine dogru geriye goturmustur.

Ancak bir devrim paklar bizi.Milli bir hukumet kurulup, kesin, halktan(iscilerden koylulerden aydinlardan, esnaftan)
yana politikalar izler, yururluge koyarsa bu geri gidisten, cokusten kurtulabiliriz.
Kullanıcı küçük betizi
rafet
Üye
Üye
 
İletiler: 185
Kayıt: Sal Kas 06, 2007 2:07

İletigönderen maydonos » Sal Eyl 02, 2008 16:44

osmanlinin hep saray hikayeleri ve savaslari anlatilir.hic turk halkinin ne oldugundan ve nelere maruz kaldigindan konu edilmez. azinliklar denenler osamanlinin hakimi olmus.bizi kandirmasinlar dogru duzgun anlatsinlarda inanalim.iq su 90 nin ustunde her sahis biraz dusunurse osmanli donemindeki turklere uygulananlari anlar..peki cumhuriyet sonrasi ne olmus????Ataturk vefat ettikten sonra ihanet ve hainlik devamettmis.Ataturkun kurmus oldugu tum aydinlanma kurumlari birer birer kaldirilmis.egitim sistemi alt ust edilmis.okuyamayip cahil birakilmis yine halk.okullarin yerini nelerin aldigini gorecegiz ve uzelecegiz.pakistan gibi olmazsak sasmam.ornegin,bir ise gireceksin nerelisin torpil varmi.o da okuyabildiysen fakirlikten kurtulupta..yoksa durum dahada vahim??
Resim


Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye
 
İletiler: 1651
Kayıt: Çrş Haz 04, 2008 1:53

İletigönderen saba » Sal Eyl 02, 2008 19:37

Bence su anda T.C. de yasayan Türklerin cahil olmalarinin en büyük sebebi, bu insanlarin Oktay Sinanoglunun´da bahsettigi gibi 1950 lerden sonra cogunlugun egitim adi altinda sistemsiz, köksüz, sapsiz bir egitim sistemine mahkum edilmis olmalari. Diploma almak icin doldurulmus liseler, üniversiteler... millet degil güruh yetistirmek.
Neden, nicin , nasil diye sorgulamak yasak. Ezberle, kim, ne icin ögreniyorsun mechul. Aman okulu bittirde diplomani al. Insanlar dusunmeyi degil, uyaniklik yapmayi ogreniyor. Gunu kurtarmayi yada alta kalan olmamayi. Tam sömürge terbiyesi. Dusumekle, hakkini aramakla ugrasmak aptalik. Dusunme tembelligi hos karsilaniyor. Yap et kendini kurtar, günü kurtar. Herseyi, devletin malini, kendi hayatlarini, baskalarinin canini gevur mali gibi kullanmak.
Hersey karisip isler zora gidincede kahraman aramak yada yaradana siginiyorum diye iyice mantiksiz isler yapmak. Hocalar, buyuculer, falcilar... ne kadar yapilacak sacmalik varsa denemek.
Sonrada bu güruha cikip, demokrasi demek canin ne isterse onu yapmak dedinmi tamam. Kanun kural nedir, neden vardir, kim niye kanun koyar kimsenin umrunda degil.
Avrupalida bizdeki bu kalabaligi görünce aman ne iyi ettinizde geldiniz demiyor.

P.S. Yalniz burada eklemem gereken bir nokta var. Bizim insanimiz egitimsiz kaldimi yabani oluyor. Ama vahsi degil. Insan olmaya, baska kulturlere. inanclara saygi duymayi biliyor. Avrupa, zenginliklerinin cogunun cok egitimli olmalarina degil, vahsi tarihlerine ve emperyalist olmasina borclu. Hükmetmek yerine, sömürmenin, kullanmanin ve katletmenin ilmini yazmislardir.
Kullanıcı küçük betizi
saba
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı
 
İletiler: 36
Kayıt: Cmt Ara 29, 2007 0:07

İletigönderen rafet » Sal Eyl 02, 2008 23:06

Turkiye'de ortalama okur yazar seviyesi ilkokul dort deniliyor.Bu okullarin da
ogretmen basina dusen ogrenci sayisini, devamsizligi, bastan savmaciligi, yoksullugu..vs
dusunecek olursak bu ilkokul dort seviseyi bile teoride kaliyor.
Kullanıcı küçük betizi
rafet
Üye
Üye
 
İletiler: 185
Kayıt: Sal Kas 06, 2007 2:07

yozlasmis bir egitime mahkum edilme açiklamalari

İletigönderen mustafat » Çrş Eyl 03, 2008 12:15

Türk halkinin cehaletinin gerekçesi olarak genelde 1950'lerde sonra milli egitimin yozlastirilmasi ve masal çagindaki küçük çocuklarinin beyinlerinin ezberci Kuran kurslarinda yikanmasi ileri sürülüyor. Katiliyorum, bu önemli bir faktördür. Egitim yozlastirilmasaydi Türkiye bugün çok daha iyi bir durumda olurdu.

Fakat Almanya'daki Türklerin 3. nesilden sonra bile hala ortalama egitim düzeylerinin çok düsük kalmasini nasil açikliyorsunuz? Almanya'da herkese okul var, yeter ki siz okumak isteyin.

Sadece Almanya degil, hemen bütün Avrupa ülkelerinde durum ayni. Bir tek ABD'de durum belki farkli olabilir, oraya da bizim okumus kaymak tabakasi gidiyor.

Yabanci ülkelerde yasayan Yunanlilara, Hintlilere veya Cinlilere bakin. Ikinci nesilden sonra hepsi iyi okuyor, hatta ülke ortalamasinin üstüne çikiyorlar. Bizim Türkler ise cahil kalmakta adeta direniyor.

Bunu neyle açiklayalim? Gelenekle mi, yobazlastirilmis gerici bir dinle mi, genetikle mi, kültürle mi, beslenme aliskanliklariyla mi?
Kullanıcı küçük betizi
mustafat
Üye
Üye
 
İletiler: 153
Kayıt: Cmt Ağu 09, 2008 14:06

İletigönderen maydonos » Çrş Eyl 03, 2008 16:37

mustafat o toplumlarla aramizda din farki var baska bir fark goremiyorum.araplastirildigimiz icin ve kulturumuzu koruyomadigimiz icin bu duzeydeyiz.korku ile buyutulen toplumlar gelisemezler.oculerle boculerle hurafe ile yikanan beyinler gelisemez.kadinlarimiz egitimsiz ve cahil birakildigi surece asla...feodal yapinin ve osmanli aile duzenin yikilmasi gerekiyor.
Resim


Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye
 
İletiler: 1651
Kayıt: Çrş Haz 04, 2008 1:53

vahsilik, barbarlik ve hosgörü

İletigönderen mustafat » Çrş Eyl 03, 2008 16:57

saba yazdı:P.S. Yalniz burada eklemem gereken bir nokta var. Bizim insanimiz egitimsiz kaldimi yabani oluyor. Ama vahsi degil. Insan olmaya, baska kulturlere. inanclara saygi duymayi biliyor. Avrupa, zenginliklerinin cogunun cok egitimli olmalarina degil, vahsi tarihlerine ve emperyalist olmasina borclu. Hükmetmek yerine, sömürmenin, kullanmanin ve katletmenin ilmini yazmislardir.


Bir konuya açiklik getirmek isterim. Bir dogasever olarak benim için "vahsi" kelimesi özgür ruhlu, dar kaliplara sigmayan, esareti kabullenmeyen gibi olumlu anlamlar ifade ediyor. Vahsi benim için barbar veya acimasiz anlamina gelmiyor.

Tam tersine, evcillestirilmis hayvanlarda sadistlige varan barbarliga daha çok rastlaniyor. Bir de özgür bir yasam mücadelesi vermeyen evcil hayvanlarin nesiller içinde beyinsizlestigi, yani beyinlerinin küçüldügü bilimsel olarak ispatlanmis bir gerçektir.

Kendilerinden baskalarina tepeden bakan Avrupa milletlerinin diger milletlere karsi son derece acimasiz davrandigi konusunda hemfikirim. Ancak bence bu Avrupalilarin degil, insanin bir özelligi. Kabilecilik, yani kabile içinde dayanisma, ama kabile disindan olanlara düsman gözüyle bakma insanoglunun en köklü içgüdülerinden biridir. Güclü kabileler zayiflari eziyor.

Bizim insanin baska kültürlere ve inançlara saygili oldugu konusunda size katilmiyorum. Tamam, yabancilara "onlar böyledir, n'apacaksin" diye hosgörü gösteriyor, ama kendi içinde farkli inanç ve görüslere tolerans göstermiyor. Madimak katliami bu ülkede yasandi. içki içiyor veya oruç tutmuyor diye insanlar bu ülkede dövülüyor. AKP yasayla halledemedigini mahalle baskilarina birakirken bizim halkin bagnazligina güveniyor. Politikaci bu ülkede oy alabilmek için dindarlik sovu yapmak zorunda kaliyor.
Kullanıcı küçük betizi
mustafat
Üye
Üye
 
İletiler: 153
Kayıt: Cmt Ağu 09, 2008 14:06

din farki

İletigönderen mustafat » Çrş Eyl 03, 2008 16:59

maydonos yazdı:mustafat o toplumlarla aramizda din farki var baska bir fark goremiyorum.araplastirildigimiz icin ve kulturumuzu koruyomadigimiz icin bu duzeydeyiz.korku ile buyutulen toplumlar gelisemezler.oculerle boculerle hurafe ile yikanan beyinler gelisemez.kadinlarimiz egitimsiz ve cahil birakildigi surece asla...feodal yapinin ve osmanli aile duzenin yikilmasi gerekiyor.


Bence çok dogru tesbitler yapmissiniz. özellikle kadinin egitimli ve özgür olmasi çocuklar için çok önemli, dogru.
Kullanıcı küçük betizi
mustafat
Üye
Üye
 
İletiler: 153
Kayıt: Cmt Ağu 09, 2008 14:06

İletigönderen SOKRATES » Çrş Eyl 03, 2008 17:39

Yahu bakıyorum da topiğin başında iyi güzel giden bazı tesbitler-çoğuna katılmıyorum ama- geldi Osmanlı aile düzenini değiştirmeye.
Ben anlata anlata dilimde tüy bitti.
Ama kemalistler anlamakta zorluk çekiyor.
Bugün sizin o eleştirdiğiniz Osmanlının arması için can verecek niceleri var.
Bu millet yüzyılların savaş yorgunu, dikkat edin gayrimüslüm değilseniz dedenizden size zırnık kalmaz!

Neden?
Çünkü bu millet herşeyini devlete vermiştir.Devleti için oğullarını,kızlarını vermiştir.
Milli mücadele de herşeyini vermiştir, zaten elinde ne vardı ki?

Peki Cumhuriyet kuruldu ve sonraki süreçte ne oldu biliyor musunuz?
CHP denilen anlayış, halkın bu özverisini halkı geliştirip yükselterek eğiterek karşılık verecekken,halkın inançlarına taktı ve halka hayatı zehr etti!

Halbuki bu millet aydınlanmaya hiç de karşı değildi, elbette sivri uçlar bulunabilirdi ama genelde halk Ata'sının yanındaydı!

Chp ve Kemalizm denilen anlayış ise bu aziz milleti parya olarak gördü, hiçbir zaman millet için çalışmadılar, velhasıl bugünlere geldik de halkı suçluyoruz.
peh peh
"Ey millet! Allah birdir, Şanı, büyüktür. Allah�ın selameti, atifeti ve hayrı üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri, Cenab-ı Hak tarafından insanlara dini hakikatleri tebliğe memur ve resul olmuştur. Koyduğu esas kanunlar cümlemizce malumdur ki Kur�ani azimüşşandaki husustur. İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir, temel dindir. Çünkü dinimiz akla mantığa hakikate tamamen uyuyor.ATATÜRK
Kullanıcı küçük betizi
SOKRATES
Üye
Üye
 
İletiler: 346
Kayıt: Çrş Nis 04, 2007 20:59

İletigönderen saba » Çrş Eyl 03, 2008 18:57

"mustafat o toplumlarla aramizda din farki var baska bir fark goremiyorum."

-Burda onlarin hiristiyanlik inancina sahip olduklari icin mi daha medeni olduklarini düsünüyorsun, yoksa toplumlarindaki kilise muessesesinin onlari daha medeni olma yolunda terbiye ettigini mi, yoksa buyuk bir kisminin hicbir dine itibar ettmedigini mi? Kilisenin din anlayisi, islamiyetden cok daha sofu ve dar görüslü. Zaten onlarin papazlarini örnek alan bu hacilar, hocalar islamiyeti saptiriyorlar, kendilerine sermaye ediyorlar.

"araplastirildigimiz icin ve kulturumuzu koruyomadigimiz icin bu duzeydeyiz.korku ile buyutulen toplumlar gelisemezler.oculerle boculerle hurafe ile yikanan beyinler gelisemez.kadinlarimiz egitimsiz ve cahil birakildigi surece asla...feodal yapinin ve osmanli aile duzenin yikilmasi gerekiyor."

- Burda bahsettigin osmanli aile duzeni nedir? sonra bu düzeni yiktin, yerine ne koymak istiyorsun. Her kulturdebir aile duzeni vardir, bizimki nasil olsun? Araplarinkine benzemesin, Almanlarin ki gibi mi olsun? Kultur televizyondan yada okulda ogrenilmiyor, ailede ogreniliyor. Bizim hayat tarzimiz, yasadigimiz cografya, inasanimiz muslumandir, muslumanlarladir. Cikip ne oldugunu bilmeden hiristiyan taklidi yaparsan asil o zaman aptal durumuna dusersin.
Kulturunu, dilini korumazsan millet olumiyorsun zaten. Insanlari kökünde kesiyorsun. Birde insanlari cahil, bilgisiz, sahipsiz birakirsan, kadin yada erkek (Cahilin kadini erkegi yok), nereye gidiyorlar, neden gidiyorlar, mechul, iyice saskin oluyorlar.
Kullanıcı küçük betizi
saba
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı
 
İletiler: 36
Kayıt: Cmt Ara 29, 2007 0:07

İletigönderen rafet » Çrş Eyl 03, 2008 19:17

Yurt disinda, Almanya'da Turklerin yeni nesillerinin okuma duskunu olmadigi falan yazildi.Bunun
bir olcude degismekte oldugunu dusunuyorum.Ilk gelenler zaten geri donecegiz diye geldikleinden,
ya ailelerini getirmediler ya da getirseler bile tutumlu olmaya calistilar, para biriktirip donmek icin.
Bu arada cocuklarla kimse ilgilenemedi, biraz kaderlerine birakildi.

Alman devletinin de yardimci oldugunu pek sanmiyorum.
Gelenlerin egitim duzeylerinin dusuklugu de cocuklarla ilgilenmelerini olumsuz
anlamda etkilemistir.
Kullanıcı küçük betizi
rafet
Üye
Üye
 
İletiler: 185
Kayıt: Sal Kas 06, 2007 2:07

İletigönderen brd » Çrş Eyl 03, 2008 19:46

"Kemalizm denilen anlayış ise bu aziz milleti parya olarak gördü, hiçbir zaman millet için çalışmadılar, velhasıl bugünlere geldik de halkı suçluyoruz."

Kemalist degilim ama sunu not düseyim, bugün AKPnin sata sata bitiremedigi ne kadar isletme varsa hepsini kemalits kadrolar kurmustur.
Kullanıcı küçük betizi
brd
Üye
Üye
 
İletiler: 179
Kayıt: Pzr Eki 28, 2007 23:53

İletigönderen maydonos » Çrş Eyl 03, 2008 19:47

sokrates, iste gel sadade osmanli sadece turk diyen senin gibi dusunen herkese hayret diyorum ya.bu bize sunulan bir aldatmaca ,chp yi hayatimda desteklemedim.her seyi bir partiye baglama mantiginda dogrusu cok hayret edici bir durum.chp kac yil iktidar oldu su memlekete 87 yilda bir matemetik yapta bilelim aydinlansin diger arkadaslarda sayende...

rafet arkadasim,alamanyaya kimler gitti o donemde koydeki hicbirseyi kalmamis egitimi sifir topluluk bildikleri ne kalifiye hic bir is yapamayan.turk devleti yurt disindaki vatandasini maalesef korumuyor almanlarda turkleri pisliklerini 2.dunya savasindan kalma pisliklerini temizlettirmek icin istediler kullandilar.simdide begenmiyorlar.orada sistemli olarak ayrimcilik yapiliyor bununla ilgili program yayinlandi ya art de yada brt de hatirlayamayacagim.herkese kolay gelsin..
Resim


Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye
 
İletiler: 1651
Kayıt: Çrş Haz 04, 2008 1:53

İletigönderen saba » Çrş Eyl 03, 2008 19:55

"Fakat Almanya'daki Türklerin 3. nesilden sonra bile hala ortalama egitim düzeylerinin çok düsük kalmasini nasil açikliyorsunuz? Almanya'da herkese okul var, yeter ki siz okumak isteyin.

Sadece Almanya degil, hemen bütün Avrupa ülkelerinde durum ayni. Bir tek ABD'de durum belki farkli olabilir, oraya da bizim okumus kaymak tabakasi gidiyor.

Yabanci ülkelerde yasayan Yunanlilara, Hintlilere veya Cinlilere bakin. Ikinci nesilden sonra hepsi iyi okuyor, hatta ülke ortalamasinin üstüne çikiyorlar. Bizim Türkler ise cahil kalmakta adeta direniyor.

Bunu neyle açiklayalim? Gelenekle mi, yobazlastirilmis gerici bir dinle mi, genetikle mi, kültürle mi, beslenme aliskanliklariyla mi?"
-Beslenme aliskanlklari insanlarin genetigini uc nesilde etkilemez, oyle olsaydi yuzlerce nesildir patates ve sosisden baska dogru durust yemek bulamamis Almanlar salak olurdu. Bir milletin cahiligi genetik olamaz bence...:-)

Almanya´ya isci olarak gonderilen Turkler, Turkiye cumhuriyetinde ne kadar sahipsizdilerse, Almanya´da da o kadar sahipsiz kalmislar. Almanlar bu insalari burada kalsin, adam olsunlar, yeni nesil yetistirsinler diye degil, isci olarak ve kullandikdan sonra da geri gondermek umidiyle getirmisler. (Amerikalilar devsirmeyi seviyor, avrupalilar amele olarak kullanmayi.) Ve bu insanlarin Almanya´da kalacagini halen kabulenemeyen bir kalabalik var. Adi Ahmet, Mehmet, Fatma, Ayse olanlar okulda, bursda, is basvurusunda ayri degerlendiriliyorlar. Vatandasligin yoksa calisabilecegin isler en zor ve en kötüleri. Herkes de istedi okula gidemez. Cocuklar ilkokuldan sonra akillilar, vasatlar ve vasifsizlar diye nitelenebilecek 3 ayri egtim sistemine ayriliyor. Akillilarda en önemli kosul almancaya cok iyi hakim olmak, iyi notlar almak ve ogretmeninin sana bu cocuk yetistirilmeye degerdir diye verdigi not. Bunlar ancak universteye gidip doktor, muhendis olurlar. Bunlarinda %90 Almandir. Hintli, Cinli, Yunanlilar gani falan degildir. Burdaki Turklerin cogu eger en altakilerden olmayi kurtulmak istiyorlarsa bir an önce kendi isyerlerine, dükkanlarina sahip olmaya calisiyorlar. Yoksa ata meslekleri donercilik oldugu icin bu kadar cok turk donercisi acilmamis. Baskasina calisirsan kullaniliyorsun, begenmezsende, hakkini arayamiyorsun. Cek git o zaman diyorlar. Universiteye gitmeyi basaran "Turk kokenli" Almanlarada egitim hayatlarinda mutlaka adina yada tipine takan bir hoca, asistan cikiyor. Almanya, burda yasayan ve uc nesil sonra bile ben Turkum diyebilen insanlar icin zor. Yinede kendi cabalariyla burda bircok Turk ailesinin, cocuklarinin geleceklerini kurtarmak icin actiklari manavlar, dönerciler,kebapcilar disinda bircok Turk gida, pazarlama, turizm sirketleri kurulmus. Alman ekonomisinde bu insanlar iyi kötü söz sahibi olmuslar. En altaki kompartmanindan kendini kurtarabilmis bu insanlarin cocuklari burda yasiyor ve okuyor. Biz bunlari görmek yerine, bu adamlar uc nesilde niye yetismedi dersek, bunlar aptalmi desek, komik olur. Avrupa´da kanunlar ve haklar kendi vatandaslari ve insanlari icindir. Ve onlardan olmak icinde passaport yetmez. Onlarla madden ve manen bir olmani istiyorlar. Onlar gibi degilsen, ya cahil yada barbarsindir.
Sonuc olarak Avrupa´da yada Almanya´da yasayan Turk insaninin bence cehaletlerinin en buyuk sebebi kendilerine hicbir devletin sahip cikmamis olmasi. Nesin, kimsin ne hakkin var,y ol yordam gösteren olmamis. Sahipsiz ve caresiz oluncada önüne cikan ne varsa ona sariliyorlar. Tarikat olsun, sokak ceteleri olsun, mafiyöz aileler olsun...vs.
Kullanıcı küçük betizi
saba
Çeviri Takımı
Çeviri Takımı
 
İletiler: 36
Kayıt: Cmt Ara 29, 2007 0:07

Sonraki

Şu dizine dön: Tartışma ve Fikir Meydanı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x