Türk ve Macarlardan ortak beyin araştırması

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

Türk ve Macarlardan ortak beyin araştırması

İletigönderen Balasagun » Cum Ağu 28, 2015 15:24

Türk ve Macarlardan ortak beyin araştırması


İki kardeş ülke bilim isanlarını bir araya getiren TİKA, Alzheimer, Parkinson ve bipolar bozukluk gibi hastalıklara çözüm bulunmasını teşvik ediyor

Resim
İstanbul Kültür Üniversitesi Beyin Dinamiği, Kognisyon ve Karmaşık Sistemler Araştırma Merkezi (İKU BEYİNMER) araştırmacıları, TİKA’nın destek verdiği proje kapsamında, Macaristan’ın Pecs Üniversitesi Nörobilim Araştırma Bölümü’nü ortak çalışma alanlarının belirlenmesi amacıyla ziyaret etti. İKU BEYİNMER Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Bahar Güntekin yaptığı açıklamada, “İKU BEYİNMER’de uzun süredir devam eden Alzheimer, Parkinson ve bipolar bozukluk gibi hastalıklarda EEG-Beyin Dinamiği ile biyo-belirteç arayışı konusunda uluslararası önemli çalışmalara imza atıldı. Geçtiğimiz günlerde TİKA’nın sponsorluğunda Pecs Üniversitesi’nden araştırmacıları ağırladık. Türkiye’de ve Macaristan’da yaptığımız görüşmelerin neticesinde ortak çalışma alanları belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kapsamlı proje

Güntekin ayrıca, İKU BEYİNMER’de daha çok insanlar üzerinde araştırmalar yapıldığını, Pecs Üniversitesi’nde ise hayvanlar ve özellikle maymunlar üzerinde araştırmalar yürütüldüğünü, bu iki farklı araştırma yönteminin ortak bir projede buluşmasının olumlu katkılar sağlayacağına inandığını belirtti.

Projenin Macaristan sorumlusu İstvan Hernadi yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Macaristan arasında böyle bir proje ilk defa gerçekleşiyor. Projenin ilk kısmını Türkiye’de tamamladık. Şimdi ikinci kısmını Pecs şehrinde gerçekleştiriyoruz. TİKA her iki kısmı da destekledi. Karşılıklı görüşmelerden sonra daha kapsamlı bir projeyi TİKA’ya sunacağız. TİKA’nın desteğinin süreceğini umuyoruz” diye konuştu.

TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan ise, “TİKA, Macaristan’da her alanda faaliyet gösteren bir kurum. Bilimsel iş birliği kapsamında bugün bir Macar ve bir Türk üniversitesini bir araya getirdik. Bu ortak çalışmaların güzel neticeler vereceğine inanıyoruz.

ResimBöyle bir projeyi desteklemekten TİKA olarak gurur duyuyoruz” dedi.



Elektrik sinyallerini ölçme yöntemi

Ziyaret sonrası düzenlenen basın toplantısına Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava ve Zigetvar Belediye Başkanı Peter Vass da katıldı. Pecs Üniversitesi Nörobiyoloji ve Deneysel Zooloji bölümleri yetkililerinin haziran ayında İKU BEYİNMER’i ziyareti ile başlayan bilimsel araştırma projesinde, Alzheimer, Parkinson ve bipolar bozukluk gibi hastalıklarda EEG-Beyin Dinamiği ile biyo-belirteç arayışının yanı sıra beynin elektrik sinyallerini ölçme yöntemi olan EEG metodu üzerinde araştırmalar yapılacak.

Yeniçağ, 13 Ağustos 2015
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 3523
Kayıt: Cum Eki 17, 2008 13:18

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x