Türkiye'de “Kürt Sorunu” yaratmak şarttır

Türkiye'de “Kürt Sorunu” yaratmak şarttır

İletigönderen Erkan Güçiz » Cmt Ara 26, 2015 22:41

Tarih 5 Eylül 1951, ABD Ankara Büyükelçisi merkeze gönderdiği telgrafta şöyle diyor:

“Kürtçe radyo yayınları konusunda Türk Dışişleri Bakanlığından gelen yazı:

1. Türkiye’de ‘Kürt sorunu’ artık yoktur (tekrar, yoktur), Kürtler diğer Türk vatandaşları ile eşit şartlar altında yaşarlar.

2. Bir ‘Kürt problemi’ yaratma tamamiyle yabancı kaynaklıdır.

3. Sovyetlerin Türkiye Kürtlerine yönelik propagandasının zaralı olduğu ve onunla mücadele edilmesi gerektiği Türkler tarafından biliniyor.”


Bunlar da Büyükelçinin görüşleri:

4. Türkiye, ABD propagandasının ölçülü olacağından şüphe etmiyor (tekrar, etmiyor) Ancak bu tür propaganda, ABD’nin bu tür yayınlarla Kürtler’in eski düzene dönüş isteklerini desteklediği havasını yaratarak beklenenin aksi tesirini yaratır.

5. Bu yüzden Dışişleri Bakanlığı ile bu tür yayınların zamanlaması ve faydası konusunda aynı fikirde değilim.

6. İran ve Irak Kürtçe yayınlara karşı olmadığı (tekrar, olmadığı) için Amerikanın Sesi bu devletlerlerin kontrolündeki radyo istasyonları yoluyla işlev görebilir. Archibald Roosvelt’in Amerikanın Sesi ve benzer konularda uzmanlığı Elçilik için bir avantaj. O da Büyükelçi ile aynı fikirde; Türk Dışişleri yukarıda anlatılan görüşte olduğu süre Amerikanın Sesi Radyosu Kürtçe yayınlara girişmemeli (tekrar, girişmemeli), onun yerine ABD’nin görüşlerini Irak ve mümkün olursa İran radyoları ile yaymalı.
Wadsworth

GİZLİ



Resim
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x