Vehbi Koç gerçeği

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

Vehbi Koç gerçeği

İletigönderen 10101 » Sal Eyl 01, 2009 18:33

Kendi hayatını anlattığı "Hayat Hikayem" adlı kitabında okuduklarıma bakarak Vehbi Koç'u nasıl tarif ederdim?

- Çocukluk ve gençlik dönemlerinde çektiği fakirlik ve zor şartlar içerisinde, hep zenginler gibi olmak istemiş.
- 1 liralık otelde kalırken, zamanla 15 liralık otelde kalmaya başladığını şehvetle anlatan, buna benzer anlatımlarından anlaşılacağı üzere maddiyat hırsı çok yüksek bir kişi...
- Zamanında kendisini tersleyen bir tüccarın daha sonra önünde eğildiği günü gördüğü için tanrısına şükreden, mevkî düşkünü kişi..
- Kısacası tüm hayatını servet biriktirmek için harcamış, bundan başka pek bir ideali de olmayan çalışkan ve cimri iş adamı.

Bunlar bir yana, ekşi sözlükten bir arkadaş çok öneml noktalara parmak basmış:

yönetim bilimleri konusunda oldukça yetenekli ve vizyon sahibi, dürüst, itibarlı.. bu özelliklerine saygı duyarım. yalnız şu iki yüzlülüğe saygı duymam: vehbi koç'un geçmişine bakıldığında, yabancı şirketlerin türkiye taşeronu olarak yükselmiş, türkiye'de montaj sanayiinin önemli bir ayağını oluşturmuştur. milli sanayi oluşturmak, milli arge ile üretim yapmak adına hiç bir adım atmamış, kolaycılığa kaçıp, risk almayarak yabancı şirketlerin türkiye'deki kar ortağı olmuştur. ülke sanayine milli projeler üretmemiştir. bu riski almaktan çekinmiştir. bu sebeble vehbi koç için söylenen "vatansever sanayici" - "yurtsever işadamı" sadece bir slogandır. içeriği dolu degildir. ... ülkeye kazançları oldu. ama iş adamlığı adına yabancıların türkiye taşeronundan öte bir adım atmadı.vatanseverlik adına milli sanayii kurabilirdi kurmadı, sermayesini her şeyden öte tutuyordu (arçelik ve beko kurulduktan neredeyse 40 yıl sonra 1997 yılında yerli arge için atağa geçtiler, bu 40 yılı montaj sanayiye dayanarak sadece koç değil türkiye'de kaybetti).


Şimdi Koç'un yükselişinde, dış güçlerin tam istediği tarzda bir adam olmasının, yukarıda anlatıldığı gibi bir iş adamı oluşunun rolü yok mudur? Türkiye'nin bu günkü durumunu ve sermayenin sahibi olanların kafa yapısını çok net olarak görüyoruz...


Bu konuda bilgili olanlar yorumlarını yazabilirler...
Kullanıcı küçük betizi
10101
Üye
Üye
 
İletiler: 78
Kayıt: Pzr Mar 15, 2009 12:39

Şu dizine dön: Tartışma ve Fikir Meydanı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x