Vergi ne için toplanır? / Levent BULUT

Vergi ne için toplanır? / Levent BULUT

İletigönderen Oguzhan34 » Çrş May 13, 2020 7:39

Koronavirüs vakası ülkemizde ilk görüldüğü tarihte herkes kendi maskesini alıyordu. Vaka sayısı yükseldikçe maske fiyatları da fahiş derece arttı ve bulunmaz oldu. Fiyat artışlarına karşı bir tedbir almayan hükümet, olayı sadece izlemekle yetindi. Bir müddet sonra ise Ticaret Bakanı ulaşılabilir noktalarda maskelerin satılacağını açıkladı. Toplumun her kesiminden "devlet bir maske de mi veremiyor" tepkisi gelince bu sefer maskelerin her eve ve herkese ücretsiz dağıtılacağını duyurdular...
Bu işi ise PTT'ye havale ettiler!
Akabinde şak, piyasada maske satışlarını yasakladılar.
E hâl böyle olunca vatandaş parasıyla da maske bulamaz oldu.
***
Milyonlarca insana PTT üzerinden dağıtılamayacağı aşikârdı. Öyle de oldu.
Zira insanlar PTT'lere akın edince yine vazgeçtiler.
Aldıkları yeni karara göre ise; herkesin telefonuna bir kod numarası gönderilecek ve bu kodla maskeler eczanelerden alınacak dediler. Bu sırada "34 ülkeye yardım ettik" beyanları veriyor; kendi insanımızın ihtiyacı varken kişi başı millî geliri 45-46 bin dolar olan İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkelere milletin parasıyla yardım yapmakla övünüyorlardı.
***
Bildiğiniz gibi o maske kodu herkese gelmedi. Gelenler ise memleketin dört bir yanında para kuyrukları gibi eczanelerde maske kuyrukları oluşturdu.
Baktılar bu şekilde de olmayacak. Maske satışını tavan fiyatı 1 liradan olmak üzere serbest bıraktılar. Yani her zamanki gibi önce önerilere kulak tıkadılar ve deneme yanılma yöntemini uygulayarak başta yapmaları gerekeni sonda yaptılar.
***
Şimdi maske satışları serbest. Ücretsiz dağıtacağız dediklerinden bu yana geçen bu süre zarfında kaç maske dağıtıldı, o muallak.
***
İşin acı verici yanı ne biliyor musunuz!? Suriyelilere karşılıksız 40 milyar doların üzerinde para harcayanların, yediği içtiği her şey için vergi veren kendi vatandaşına maske dağıtamayışıydı.
***
Vergi topluyorlar ama karşılığında doğru düzgün bir maske bile veremediler. Oysa bugünler için değil midir toplanan o vergiler? Yapılan hizmeti güçlendirmek, ülkeyi geliştirip kalkındırmak için her devlet, vatandaşından vergi almıyor mu?
Alıyor...
Türkiye Cumhuriyeti anayasasında yer aldığı üzere de, her Türk vatandaşı vergi ödemekle yükümlü.
Kaldı ki ülkemizin petrol, doğal gaz gibi zenginliği olmadığından devletin gelirlerinin yaklaşık %85'i vergilerle sağlanıyor. Eyvallah.
Peki ama ne oluyor, nereye gidiyor bu kadar vergi?
Bilen var mı?
Yok!
***
Öyle garip işler yapıyorlar ki... Bir yandan vergi topladılar, diğer yandan elde avuçta ne varsa "Devlet ekonomiyle uğraşamaz, ticaretle uğraşamaz, imalatla uğraşamaz." diyerek sattılar. Sonra da çıkıp tanzim satışı adı altında domates, biber işine girdiler. Toplanan vergilerle yapılması gereken otoyolu, köprüyü ise özel sektör yapıyor diye övündüler.
***
Neymiş, devletin kasasından tek kuruş çıkmamış.
İyi de vatandaşın cebinden çıkıyor.
Özel sektör köprü yapıyor ama hayrına değil ki...
Hazineden geçiş garantili!
Geçen de ödüyor geçmeyen de.
Poşete 25 kuruş verilmesi gibi fizikî ödeme yapmayan vatandaş için bir anlam ifade etmiyor bu durum.
Hatta övüyorlar yol yaptı diye.
***
18 yıldır vergi topluyorlar.
Fakat fabrika açmıyorlar, istihdam yaratmıyorlar.
Niye?
Kendilerince TOBB üyelerinin her biri yanına bir işçi alınca işsizliğin biteceğini düşünüyorlar da ondan!..
***
2019 bütçesinde faiz ödemeleri 117 milyar liraydı. Bu yılın bütçesinde ise faize gidecek para tam 140 milyar lira. Yediğimiz, içtiğimiz, kullandığımız her şeyden alınan vergi görüyorsunuz işte, faize gidiyor. Sorsan dış güçler bizi kıskanıyordur. Böyle bir sistemi niye kıskanmasınlar ki? Diyelim ki bir sıfır kilometre araç alacaksınız. ÖTV eklenmiş her sıfır kilometre alınan aracın fiyatına ayrıca KDV de ekleniyor. Yani verginin de vergisini ödüyoruz. Farklı bir deyişle bir sana bir devlete alıyorsun. E, elin Alman'ı seni kıskanmasın da ne yapsın, üretmeden bir otomobil satmış gibi para alınan ülkeyi herkes kıskanır.
***
Geçen zaman içinde AKP üretim yerine tüketim yapan bir topluma evirdi ülkeyi.
Böyle bir ülke ve sistemde işsizlik düşer mi?
Düşmez.
***
Daha önce yazmıştım yine yazayım; Başkanlık gelecek Türkiye şaha kalkacak, uçacak dedikleri bu sistemle daha fazla devam edilemez.
Bir-iki sene içerisinde kendi getirdikleri sistem için "Başkanlık sistemi ülkemize uymadı. Vatandaşımız güçlendirilmiş parlamenter sistemi istiyor. Biz bu sistemi getireceğiz ve Türkiye daha demokratik, daha adil, daha güçlü olacak. Başkanlık sistemi ülkemiz için ayak bağı." denilerek erken seçime gidilirse şaşırmayın.
Bakalım o zaman milletimizin cevabı ne olacak?
Kullanıcı küçük betizi
Oguzhan34
Üye
Üye
 
İletiler: 214
Kayıt: Cmt Eyl 08, 2012 0:34

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x