Frikikçi Ciner / Soner YALÇIN

Frikikçi Ciner / Soner YALÇIN

İletigönderen remimesut » Cum Eki 31, 2014 14:29

Frikikçi Ciner

[align=left]Ermenek mi dediniz?
Göçük altından çıkarılmayı bekleyen maden işçileri mi dediniz?
Çok beklersiniz…
Yıl, 1966…
K.Maraş/Afşin-Elbistan’da kömür arama çalışmaları zaferle sonuçlandı; büyük bir linyit yatağı bulundu. Havzada bulunan kömür 4.4 milyar ton olarak hesaplandı; bu, ülke linyit rezervinin yüzde 37’sini oluşturmaktaydı.
Talihsizlik… Afşin-Elbistan havzasındaki kömürler düşük kaliteliydi; ancak, elektrik üretim santrallerinde kullanılabilecekti. Bu amaçla 1971’de elektrik üretimi amaçlı proje çalışmalarına başlandı.
GAP’tan sonra dönemin en büyük yatırımlarından biri olan Afşin Elbistan Termik Santrali projesi hazırlandı. Havzadaki Kışlaköy Kömür Ocağı’ndan çıkarılan kömür, kurulacak dört üniteli Afşin-Elbistan A Santrali’nde kullanılacaktır. Santralin ilk ünitesi 1984’te, dördüncü ve son ünite ise 1988’de tamamlanır.
Yıl, 1996…
İkinci bir santralin/ Afşin-Elbistan B Santrali yapımı için çalışmalar başladı. Yine dört üniteden oluşan santral 2004 yılında tamamlandı.
Fakat… Sorun vardı:
B Santrali bitmişti ama ortada kömür yoktu! Bu santralin kömür ihtiyacı da, A Santralı’na kömür veren Kışlaköy Kömür Sahası’ndan karşılanıyordu.
İki ayrı kömür ocağından üretim yapılarak, iki adet santralin tam kapasitede çalıştırılması gerekirken; tek bir kömür ocağından, iki santral beslenmeye çalışılmış ve bu da santrallerin üretimini düşürmüştü.
Eee olacaktı?..
B Santrali için yeni kömür sahası gerekiyordu…
Hâlâ göçükteler
Tarih: 30 Ocak 2007
Afşin-Elbistan havzasındaki Çöllolar sahasında kömür üretimi için ihale yapıldı.
Çöllolar Kömür Sahası’nın işletme hakkı 28 yıllığına Turgay Ciner’e (Park Teknik Elektrik Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.) verildi!
Şirketler ilk 10 yıl için ortalama 17 TL’lik fiyat teklifi verirken, Ciner yarı fiyatına 7.8 TL vererek ihaleyi kazanmıştı! Bu büyük farkı nasıl kapatacaktı?..
Tarih: 2 Nisan 2007
İhaleyi kazanan Turgay Ciner ile sözleşme imzalandı.
Maden ocağının altında akarsu yatağı olduğu için sözleşme gereği üç yıl alt yapı çalışmaları yapıldı. Ve, 2009 yılının Ağustos ayında kömür üretimine başlandı.
Ciner, 2010’da 16.5 milyon ton kömür üretimi yaptı. Planlanan üretimin çok az altında kalmıştı. Maden işçilerinin daha çok çalışması gerekiyordu…
Tarih: 6 Şubat 2011
Saat: 04.30
Çöllolar Kömür Ocağı’nda heyelan oldu; 20-30 milyon metreküplük linyit alanı çöktü ve Yaşar Akkaya adlı işçi hayatını kaybetti, 6 işçi yaralandı.
Türkiye, Balyoz tutuklamalarını ve Mısır’daki Arap Baharı’nı konuşuyordu; kaza haber bile olmadı.
Dünya madencilik tarihinde örneğine kolay rastlanmayacak boyutta olay dört gün sonra gerçekleşti…
Tarih: 10 Şubat 2011
Saat 10.11
Çöllolar Kömür Ocağı’nda yine heyelan oldu; yaklaşık 5 kilometre çapında ve 160 metre derinliğindeki kömür havzası tamamen kaya, toprak, su ve kömürle doldu. Jeoloji mühendisi Halil Tatlı, maden mühendisi Nail Yılmaz, işçiler; Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat’ın cenazeleri toprak altında kaldı.
Yıl 2014.
Ve maden emekçileri hâlâ göçük altındalar…
[/align]

YAZININ DEVAMI
Kullanıcı küçük betizi
remimesut
Üye
Üye
 
İletiler: 2
Kayıt: Cum Eki 31, 2014 14:12

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x