Yeni Fizik Müfredatında Işık Bilgisi Yok ve Bartu Soral'a Açık Soru / Mahiye MORGÜL

Yeni Fizik Müfredatında Işık Bilgisi Yok ve Bartu Soral'a Açık Soru / Mahiye MORGÜL

İletigönderen Oğuz Kağan » Sal Oca 17, 2017 13:24

Yeni Fizik Müfredatında Işık Bilgisi Yok ve Bartu Soral'a Açık Soru

ABD’nin en çok istediği şey Türk gençleri Işık Bilgisinden mahrum kalsın, uzayda kendisine rakip çıkmasın.

Yeni(!) müfredatla liseden kaldırılan konular üzerine özellikle fizikçi dostlarımla yazışıyorum. Sonuçlarını ne olarak göreceğiz diye soruyorum. Çoğu farkında değil.

Halen önemli bir kürsüde çalışan ismi bende saklı bir bilim adamımızdan cevap aldım. Bu yazışmayı okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Soru:

Yeni lise fizik müfredatıyla karşınıza gelecek olan çocuğa siz fakültede ne verebilirsiniz?

İneceksiniz iki üç yıl geriye, o eksiği kapatmak için seviyenizin altına ineceksiniz, kaç yıl sonra şimdiki öğretim seviyenize geleceksiniz?

Bu soruyu bir kaç yıl önce Bilkent Mühendislikte öğretim üyesi yeğenime de sormuştum, evet artık karşımıza eski öğrenciler yok, doktora öğrencisine bile bildiğimizin çok altında şeyler vermek zorunda kalıyoruz, demişti.

Ya bundan sonra?

Her değişim döneminde üç yıl geriye gitti müfredat. Liseler 2 yıla inecek, çünkü bu kadar az bilgi için 4 yıl çok, zaten o da açık öğretim olacak. Hiç laboratuar görmeden size öğrenci gelecek.

Ağlasın Pisagor. Ki onlar ailece Seferihisar’daki bilim evinde yaşıyorlardı, kızı Maye (adaşımdır) çocukların ritimsel gelişim özelliklerini saptamıştı, ben de tesadüf bu alanda uzmanlaştım, Kodaly, Orff ve Drama yöntemlerinde kitaplar yazdım.

Bilim ile sanatı birbirinden ayırdığın zaman öğrenmede motivasyon yok oluyor. Bunu bile geride bıraktık, bilimi laboratuarda öğrenmeyen nesle geldik.

Cevabınızı sonuçlarını ne olarak göreceğiz üzerinden verirseniz sevinirim. Çünkü velileri direnmeye sevk edebilmek için çocuğuna vereceği zararı görmesi gerekir, ileride hangi mesleklere çocuğu erişemez, bunu anlatmak lazım.

....

Cevap: (Türkçe karakteri olmayan klavyede yazılmıştır)

Zaten hali hazirda asagiya dogru bir gidis var. 1990larda sorulan turden sorulari 2010lardaki ogrencilere sorabilir durumda degiliz. Sizin pdf olarak sitenize yuklediginiz bazi lise kitaplarina baktim, onlardaki sorulari universitedeki ilk yil fizik derslerini zar zor gecen ogrencilerden yapamayanlar cikacaktir.

Egitim sisteminde cok ciddi ve cok temel degisikliklere gidilmesi gerekiyor. Bilgi insanlarin parmaklarinin ucunda artik, ezberci egitim sistemi iyice anlamsizlasti. Belki 19. ve bir nebze de olsa 20. yuzyilda bilgiye ulasmak zor oldugundan, kendi hafizasinda bilgi tutan bireylerin yapabilecekleri isler vardi. Ama artik 21. yuzyilda kendisine hayat kuracak bireylere ezber vermek cok ama cok anlamsiz.

Traktor ciktiginda, nasil ki hayvan ve insan gucune olan ihtiyac ciddi sekilde azaldiysa, bilgisayar ve yapay zeka uygulamalarinin hizla cogaldigi dunyamizda baska bir cok meslek ortadan kalkacak. Kendi kendini suren arabalar sayesinde otobus, taksi, kamyon soforlugu bitecek ornegin. Veliler cocuklarinin gelecegini heba ediyorlar var olan sistemde. Bu arada “benim cocugum zaten ozel okula gidiyor” ve benzeri argumanlarla hareket edenler de cok yaniliyorlar; cunku tek basina is yapmak diye bir sey yok. Genel seviye dustukce, iyi egitimlinin de seviyesi dusecek (cunku karsilastirilacaklari seviye inmis olacak); ayrica is kuracaklari zaman beraber calisacaklari, ticaret yapacaklari, hizmet alacaklari insanlarin seviyesi dusmus olacak.

Size bir cumle cevap veremiyorum. Cunku sorun sadece lise mufredatiyla alakali degil, cok daha derin. Egitimin mantiginin 21. yuzyila adapte edilmesi gerekiyor ve maalesef bunu yap(a)miyoruz. (15.1.2016)

..........

Cevabım: (16.1.2016)

Sorun elbette sadece Lise değil, liselerin de berhava edilmesi aşamasına geldiler, alt bölüm çoktan bitti, ezbercilikten değil, asimetrik görsel bombardımanıyla akıl tutulması yarata yarata geldiler. Ezberci eğitim dedikleri sadece o müfredatı yıkmak için icad edilmiş anahtar kelime idi.

"Yağmur damlalarını say çocuğum" diye başlayan doğal sayılar, haklı olarak "saymak istemiyorum" diyen öğrenmekten soğuyan çocuklar yarattı. O matematik kitaplarına davalar açtım. Sıra fizikten IŞIK BİLİMİ-GÖK BİLİMİ konularını kaldırmaya geldi; Uzayda rakip istemiyor ABD. Ezberle hiç alakası yok.

NASA'ya 2 bin fizik bilimci gönderdiğimiz 1970'li yılların müfredatını ezberci diye yaftalayarak bir kalemde çöpe atmalarına yüreğim dayanmıyor. Çığlıklarım ondandır.

Size tekrar teşekkür ediyorum, sağlıkla ışıkla kalın.

.................

Bu yazıyı hazırlarken MSB’dan açıklama yapıldı; “Ey miralay miralay, askerlik alay alay, Al kızları askere, askerlik olsun kolay...”

Küresel liberal sisteme uygundur, İslami olup olmadığına burada bakmıyor, Talep varsa ders var, ancak mezunlar tayin edilmez, kendisi iş bulur, bunu açıklamıyorlar. Çünkü diplomayla değil, artık sözleşmeyle işe giriliyor.

Nedir bu adam kandırmalar; subaylık eğitiminde lazım olacak temel fen derslerini liseden kaldırıyorsun, sonra gel fakültede subay ol diyorsun. O askerlik fakültesinden çavuş çıkartırsın bu çocukları, kızları da aldık bak diyerek yaldızlama yaptırmayı bırakın. Amerikan tipi 2 yıllık askeri özel harp okulu açmak için perdenin arkasında bekleyen küresel şirketler var. Siz sadece yolu açıyorsunuz.

.....

ABD patentli görsellerle ders kitabı yazıldığını daha önce anlatmıştım, EDAM diye bir özel eğitim danışmanlık şirketinin hazırladığı bir kitaptan örnek vermiştim. Kelime-i Şehadet yazısının üzerinde silik harfler heceler vardı. Şimdi dikkatimi çekti, aynı teknikle silinerek bozularak yazılmış TC Milli eğitim Bakanlığı yazısının önünde bakan İsmet Yılmaz heyetiyle oturmuş yeni müfredatı açıklıyor.

Lütfen bir de yüzlerindeki ifadeye bakın. Mimikleri bu açıklamayı gönülsüz yaptıklarını söylüyor. Arkadaki TC MEB yazısı bile bozulmuş. Bunların hazırladığı müfredattan akıl sağlığı bozulmuş bir nesil çıkar.

İlköğretimin içinde neler değişti, merak ederseniz, bekleyin kitapların resimlendirilmesine bakın, yazım kurallarına aykırı neler yapmışlar ona bakın. İnce silahlar görsellerinde gelecek.

Bütün derslere 8 tane ana ilke koymuşlar. 2005’den beri yazılan kitaplarda gördüğümüz bilginin kaosa çevrilmesi, mili ve manevi değerlerin aşağılanması ve kavgacı bir neslin yaratılması da aynı bu başlıklar altında gelmişti.

-Ana dilde iletişim,

-diğer başka bir dilde iletişim,

-bilim ve teknolojik yetkinlikler,

-öğrenmeyi öğrenmek,

-vatandaşlık ve sivil yetkinlik,

-insiyatif kullanma ve

-girişimcilik ile kültürel dışa vurum.

-Kendisine özgüveni olsun.

-Kusur ve hataları görmek ve başkalarının da bu hataları yapabileceğini bilmek.

.........

Eyvah eyvah ki halkımız bu olan bitenin farkında değil. Bu nesil ile yapılacak seçimlerden ne hayır gelir ki... Bir de 18 yaşında gel mebus ol diye bunları meclise sokacağız.

Akıl ışığınız hiç eksilmesin. Işık bilgisini liseden kaldıranlara Allah akıl fikir ihsan etsin.

......

Ekonomist Bartu Soral’a açık soracağım...

Eğitimde olan bitenleri görmeyen aydınımız da çok. Örneğin, 2005’den beri “ezberci eğitim” teranesi ve OECD sonuçları bir yem olarak atıldı, birileri de bu yemi yuttu.

Sayın Bartu Soral dün akşam bir ekranda Prof.Birgül Ayman Güler ile beraberdi, tam Birgül Hanım “lise müfredatlarında kaldırılan konular...” diye söze girdi, Bartu Bey hemen “Eberci eğitim, OECD sonuçları “diye sözü değiştirdi.

Oysa bu programda Birgül Hanım çok önemli bir hususu açıkladı ve Bartu Bey de onayladı. Devlet eliyle yapılması gereken denetimlerin Dünya Bankasının emrinde çalışan piyasa üst kurullarının eline geçtiğini açıkladılar. Piyasa üst kurullarında çalışacak kişilerin seçiminde IMF’nin önerdiği isimler yer alıncaya kadar İMF taahhüt ettiği parayı vermedi bekletti, bunu bu programda öğrendik. Eğitimin de aynı merkezin elinde olduğunu tam söylemeleri gerekirken, Bartu Bey lafı ezberci eğitime çevirdi, Sayın Doğu Perinçek de oradaydı, bu yanlış düzeltilmeden kaldı.

Piyasa üst kurullarının devleti etkisiz bıraktığını ve bunun Tansu Çiller ile Kemal Derviş eliyle getirildiğini biliyorlar, bu güzel... Şimdi, TBMM’yi etkisiz ve yetkisiz bırakacak olan, Bakanlar kurulunu Dünya Bankasından atanmışlara verecek olan bir anayasaya karşı çıkacaksın, ama bundan sonra oy kullanacak neslin seviyesini aşağı çekmeyi de planlamış olduklarını görmeyeceksin, üzgünüm.

Bartu Bey, yeni müfredatın da Dünya Bankasından geldiğini neden söylemiyorsunuz?

Eğitimci-Yazar Mahiye MORGÜL, 16 Ocak 2017
http://www.mahiye.net
mahiye@gmail.com
Namık KEMAL:
"Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini,
Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?"


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK:
"Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,
Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini."



http://www.guncelmeydan.com/pano/tayyip-erdogan-a-gonderilen-cfr-muhtirasi-kuresel-ihale-t18169.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/abd-disisleri-abdullah-gul-u-biz-yetistirdik-t23656.html
http://www.guncelmeydan.com/pano/dun-malta-surgunleri-vahdettin-bugun-ergenekon-tayyip-t18151.html

KAÇAMAYACAKSINIZ!
Kullanıcı küçük betizi
Oğuz Kağan
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 12355
Kayıt: Sal Oca 27, 2009 23:04
Konum: Ya İstiklâl, Ya Ölüm!

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x