Açlık sınırı 3468, yoksulluk sınırı 11925 liraya kadar yükseldi

Genel & Güncel Konular

Açlık sınırı 3468, yoksulluk sınırı 11925 liraya kadar yükseldi

İletigönderen İlteriş Kağan » Prş Haz 24, 2021 13:57

KAMU-AR araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 3 bin 468 lira, yoksulluk sınırı 11 bin 925 lira oldu. Yılın ilk yarısında açlık sınırı 322 lira, yoksulluk sınırı 738 lira arttı. Son bir yılda ise açlık sınırında 545 liralık, yoksulluk sınırında 1.581 liralık artış yaşandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk duygusu çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Haziran 2021 sonuçları açıklandı.

Açlık sınırı haziranda bir önceki aya göre 4 lira azalırken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 93 lira ve yoksulluk sınırı da 62 lira arttı. Bu yılın ilk yarısında ise açlık sınırı 322 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 443 lira arttı.

Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da ocak-haziran döneminde toplam 738 liralık artışla 11 bin 925 lira oldu.
Resim
AÇLIK SINIRI 3 BİN 468 LİRA
Dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için alması gereken kaloriyi sağlayacak gıda maddelerinden oluşturulan bir sepete bir ay süreyle ödenmesi gereken para haziranda 3 bin 468 lira olarak hesaplandı.

Ankara'da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre sağlıklı beslenebilmek için et-balık-yumurta için haziranda harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 16 lira, geçen yıl aralık ayındaki düzeyine göre 99 lira ve son bir yılda ise 122 lira artarak 1.022 liraya yükseldi. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre değişmezken, geçen yılın aynı ayına göre ise 11liralık artışla 85 lira oldu.

Süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama haziranda bir önceki aya göre 8 lira artarken, yılın ilk yarısında 163 lira ve geçen yılın haziran ayına göre ise 166 lira artarak 827 lira oldu. Meyve harcaması için ayrılması gereken para haziranda 20 lira azalırken, bu yılın ilk altı aylık döneminde 89 lira arttı, son bir yılda ise 57 lira artarak 371 lira olurken, dört kişinin yapması gereken sebze harcamasının parasal tutarı da haziranda 20 lira ucuzlayarak 265 liraya geriledi. Sebze harcamalarında yılın ilk altı aylık dönemde 88 liralık azalış son bir yıllık dönemde de 72 liralık artış oldu.

Haziranda 9 lira artarak 459 liraya yükselen bir ailenin ekmek, un ve makarna için bir ayda yapması gereken harcama ise son bir yıllık dönemde ise 72 lira arttı. Pirinç ve bulgur harcamaları haziranda değişmezken son bir yılda 13 lira artarak 88 lira oldu. Sıvıyağ ve margarin için yapılması gereken harcama haziranda 3 lira, son bir yılda ise 32 lira artarak 82 liraya çıktı.

Şeker, bal, pekmez, reçel gibi gıda maddelerine yapılması gereken harcama da haziranda 1 lira artarak 215 lira oldu. Aynı ailenin zeytin için yapması gereken harcama da değişmedi ve 55 lirada kaldı. Haziranda açlık sınırı yetişkin bir erkek için 997 lira, yetişkin bir kadın için 798 lira, çocuk için 598 lira ve genç için de 1.076 lira oldu
Resim
GIDA DIŞI HARCAMALAR

Diğer açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarından farklı olarak, yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da haziranda 8 bin 484 liraya çıktı.

Haziranda giyim ve ayakkabı harcamaları 672 liraya çıktı. Barınma (kira dahil) harcamaları 1.770 liraya yükseldi. Ev eşyası harcamaları 981 liraya çıkarken, sağlık harcamaları 396 lira oldu. Ulaştırma harcamaları 1.783 liraya, haberleşme harcamaları 514 liraya yükseldi, eğlence ve kültür harcamaları 334 liraya indi. Eğitim harcamaları 263 lira olurken, otel harcamaları 693 lira, diğer mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar 540 lira olarak hesaplandı. Alkollü içki ve sigara harcamaları ise 538 lirada kaldı.

Gıda dışı harcamalarda bu yılın ilk yarısında 443 lira son bir yılda ise 1.065 liralık artış yaşandı.

YOKSULLUK SINIRI
Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise haziranda11 bin 925 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırında, bu yılın ilk altı aylık döneminde 738 liralık artış yaşandı. Yıllık artış ise 1.581 lira oldu.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Re: Açlık sınırı 3468, yoksulluk sınırı 11925 liraya kadar yükseldi

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzr Tem 04, 2021 12:45

İKİ KERE İKİ DÖRT EDER
Büyük bir medeniyet kurmak için yapmamız gereken sosyal adaleti ve eşitliği sağlayacak "iki kere iki dört eder" kuralını uygulamak. Bir kişi en fazla diğer bir kişinin iki katı fazla çalışabilir. Bir kişi 8 saat çalışıyor ise diğer bir kişi en fazla 16 saat çalışabilir. Bir kişi diğer bir kişinin en fazla iki katı zeki olabilir. Dolayısıyla bir kişi diğer bir kişiden en fazla dört kat üretken olabilir. İki kere iki dört eder. Zeka gen havuzunun bir sonucudur, eğer zekadan kaynaklanıyor ise farklılık, gen havuzu da bütün insanlığın bize sunduğu bir gerçekliktir, herkesin payı vardır gen havuzunu sağlamada. Genetik olarak üstünüm, ben daha çok tüketeceğim denemez. Eğitim gibi diğer bazı özellikler toplumun sana yaptığı bir yatırımdır, toplumun sana verdiği bir şeydir. Ben iyi eğitimliyim, daha çok tüketeceğim denemez.
İnsanlığın tarihiyle bize getirdiği çok şey vardır, geçmişteki savaşlar ve acıların bir sonucuyuz. Ben bu dünyanın daha fazlasını kullanacağım ve tüketeceğim denilemez. Bir kişinin tüketim gücü diğer bir kişinin tüketim gücünün dört katını geçmemelidir. Bu büyük bir medeniyet kurmanın temelidir. Sosyal adaletin çözeceği çok fazla problem var. Bu sayede toplum çok hızlı bir atılım gerçekleştirecektir. Bir kişinin tüketim gücü diğer bir kişinin dört katından fazla olmasın. Eşit, kardeş, ve de asker bir toplum olalım.
Sadece tüketim üzerinde bir kısıtlama vardır. Üretimde hiçbir kısıtlama yoktur. Üretimdeki patlama pastayı büyüteceğinden ve eşit paylaşma olacağından, herkesin tüketim gücü de artacaktır. Girişimci ve yaratıcı insanlar sahip oldukları sermaye ile istedikleri yatırımları yapabilecekler. Kapitalizm ve komünizm bir arada işleyecek. Sadece tüketim gücü paylaşmacı olarak 1x 4x ile sınırlanacak, fakat üretimdeki patlama tüketim gücünü de artıracaktır. Yatırımcılar toplum nezdinde saygınlık kazanmak için yatırım yapacaklardır. Yat ve kat almak için değil.
Türkiye'nin medeniyetler yarışında Çin ve Hindistan ile yarışabilmesi için nüfusunu artırması gerekmektedir. 2 milyar nüfuslu toplumlar çıkardıkları dahiler ve girişimler ile büyük işler başaracaklardır. Onları medeniyetler yarışında yakalamak için büyük bir Türk Dünyası kurmak gerekmektedir. Bunun için Türk Cumhuriyetlerini bir şekilde bir araya toplamak gerekmektedir. Türkiye'deki su ve tarım kaynakları iki milyar insanı besleyecek düzeydedir. Su kaynaklarının ülkeye dağıtılması 10 milyar dolarlık bir yatırım ile sağlanabilir ve tarım kapasitesi çok yükseklere çekilebilir.
Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 7 konuk

x