Adımız en kötü listede - Türkiye’de 14 milyon kişinin yeterli beslenmediği.

Genel & Güncel Konular

Adımız en kötü listede - Türkiye’de 14 milyon kişinin yeterli beslenmediği.

İletigönderen İlteriş Kağan » Çrş Haz 08, 2022 6:24

Geçim krizinin geniş kesimleri içine aldığı dönemde düşündürücü rapor... BM verileri, Türkiye’de 14 milyon kişinin yeterli beslenmediği. İşte alarm zillerini çaldıran ‘Açlık Haritası’: * Üç ay öncesine göre sofrası boş kalanlar listesine 410 bin kişi daha eklendi. * 5 yaş altı çocukların yüzde 1.7’si ‘akut yetersiz beslenme’, yüzde 6’sı ise ‘kronik yetersiz beslenme’ sorunu yaşıyor.

Savaşın etkisiyle gıda krizi küresel bir hal alırken Türkiye’de buna ek olarak uzun süredir yaşanan ekonomik çalkantı milyonların sofrasını vuruyor. Artan hayat pahalılığı geçimi bir sınava dönüştürürken Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın hazırladığı ‘Açlık Haritası’ gidişatın vahim boyuta ulaştığını gösterdi. Rapora göre 36 ülkede 333 milyon insan yetersiz besleniyor. Türkiye’de de 14.8 milyon kişi bu listede.

5 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN YÜZDE 6’SINDA KRONİK BESLENME SORUNU

Toplam nüfusa oranla yetersiz gıda tüketimi oranın en yüksek olduğu ülkeler Afganistan, Somali, Nijer, Mali ve Sudan oldu. Türkiye’ye ilişkin veriler ise 5 yaş altı çocukların yüzde 1.7’sinin akut yetersiz beslenme, yüzde 6’sının kronik yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ortaya koydu. Yeteri kadar gıda tüketemeyen kişilerin sayısı da bir ay öncesine göre 50 bin arttı. İl bazında en çok Şırnaklıların sofrası boş kaldı.

YETERSİZ BESLENME REKORU

Ekonomik kriz derinleşirken, eriyen alım gücü sağlıksız ve yetersiz beslenmeyi rekor seviyelere çıkardı. BM Dünya Gıda Programı verilerine göre, Türkiye’de 14.8 milyon kişi yeterli gıda tüketemiyor. Veriler, beş yaş altı akut yetersiz beslenme oranının yüzde 1,7 kronik yetersiz beslenme oranınsa yüzde 6 olduğunu ortaya koydu. Türkiye’de en fakir kesim ayda 250 gram kırmızı et tüketebiliyor.

Türkiye’de yoksulluk da rekor seviyeye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine (TÜİK) göre bile mayıs ayı gıda enflasyonu yüzde 91,63 oldu. Resmi rakamlarda bile gizlenemeyen ekonomik kriz ve tırmanan yoksulluk yetersiz ve sağlıksız beslenmeyi de beraberinde getirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nın (WFP) gerçek zamanlı veri paylaştığı ‘Açlık Haritası’na göre, 6 Haziran itibariyle 92 ülkede toplam 866 milyon kişi yeterli gıda tüketmiyor. Birleşmiş Milletler açlık haritasına göre 82,3 milyon nüfuslu Türkiye’de 14,8 milyon kişi yeterli gıda tüketemiyor. Veriler, ülkede yeterli gıda tüketemeyenlerin sayısının son 3 ayda 420 bin olduğunu ortaya koyarken, artışın son bir aylık süreçte 60 bin kişi olduğunu vurguladı. Beş yaş altı akut yetersiz beslenme oranı yüzde 1,7 kronik yetersiz beslenme oranıysa yüzde 6 olarak açıklandı. Yetersiz beslenmenin en fazla olduğu il ise Şırnak oldu. WFP verileri, 36 ülkede 333 milyon kişinin hâlihazırda yetersiz beslendiğini, 56 ülkede 533 milyon kişinin ise yetersiz beslendiğinin tahmin edildiğini gösteriyor. Türkiye de bu ülkeler arasında. İYİ Parti’nin raporuna göre, Türkiye’de yetersiz beslenmeden dolayı çocuklarda hastalıklar arttı, okuldaki başarı seviyelerinde düşüş gözlemlendi. Çocukların yüzde 30 üst solunum yolu enfeksiyonuna, yüzde 18’i ishale, yüzde 14’ü ağız ve diş sağlığı gibi yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklarla mücadele ediyor. Türkiye’deki en fakir yüzde 20’lik kesimin ayda sadece 1 kilo et tükettiğini ortaya koyan rapor, bunun 750 gramının tavuk eti olduğunu paylaştı.

‘NAKİT BİTTİ DESTEK ŞART’

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, artan yoksulluğa ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Açlık sınırı altında yaşayan insanlarda çalışanlarda dahil, günlük gider ve acil ihtiyaçları için nakit yok. Tüp bitti dolduramıyor, ilaç alacak alamıyor, bir yere gidecek yol parası yok. Düzenli sabit, en az bir yıl geri ödemesiz, bir sosyal hakka/desteğe ihtiyaçları var’’ ifadelerini kullandı.

GIDA TÜKETİM İHTİYAÇLARI KARŞILANAMIYOR

IMF yayınında Andrew Stanley tarafından kaleme alınan yazıda, “Çatışma, kovid ve iklim değişikliğinin açlık krizine yol açtı” denildi. Gıda fiyatlarının son aylarda rekor seviyelere ulaştığı hatırlatılan yazıda, 2021’de gıda fiyatlarının yüzde 23 arttığı, bunun nedeninin ekstrem hava koşullarının hasatlara zarar vermesi ve enerji maliyetlerinin artması olduğu belirtildi. Yazıda uzun vadeli gıda tüketim ihtiyaçlarını karşılayamayan insan sayısı 2020’den itibaren 100 milyon kişi daha artarak 869 milyona ulaştığı belirtildi.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2100
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x