Zaman: Cum Mar 29, 2024 8:34

News News of E. Fuat TEKÇE

Site map of E. Fuat TEKÇE » Dizin : E. Fuat TEKÇE

Unutmadık, Unutsanız da… / E. Fuat TEKÇE

Yüksek tirajlı gazetelerde A.K.P.’nin tam sahife seçim reklamı: Başbakan Sayın Erdoğan, yarım boy fotoğrafının altında “ileri demokrasi” vadediyor.

Hafıza-i beşer nisyan ile malûldür” sözü boşuna değilmiş meğer!

Niye mi? "Bize göre demokrasi amaç değil, ancak bir araçtır. Hangi sisteme gitmek istiyorsanız, bu düzenlerin seçiminde bir araçtır. Türkiye, kendisine din olarak Kemalizmi almış, başka hiçbir dine hayat hakkı tanımayarak kitlelere zorla dikte ettirmiştir. Oysa en üst belirleyici İslam'ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir" diyen de ...
Read more : Unutmadık, Unutsanız da… / E. Fuat TEKÇE | Görüntüleme : 825 | Yanıtlar : 0


Gericilik var mı, yok mu? -III- (1950-1960) / E. Fuat TEKÇE

Rahmetli Celâl Bayar yeni kurulan D.P.’nin programını görüş ve onay almak için -ışıklar içinde yatsın- Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye sunduğu zaman, aralarında şöyle bir konuşma geçer:

    İnönü: “Terakkiperver’de olduğu gibi 'dini inanışlara riayetkarız (uyarız)' diye bir madde var mı?
    Bayar: “Hayır Paşam, laikliğin dinsizlik olmadığı var.
    İnönü: “Köy Enstitüleriyle, ilkokul seferberliğiyle uğraşacak mısınız?
    Bayar: “Hayır!
    İnönü: “Dış politikada ayrılık var mı?
    Bayar: “Yok!”...
    İnönü: “O hâlde tamam!


Devletin yönetimini devir almadan hemen önce, gelecek on ...
Read more : Gericilik var mı, yok mu? -III- (1950-1960) / E. Fuat TEKÇE | Görüntüleme : 988 | Yanıtlar : 0


Gericilik var mı, yok mu? -II- (1938-1950) / E. Fuat TEKÇE

Katolik dünyasının yönetim merkezi Vatikan ile onun yüksek ruhban sınıfının katolik mezhebinden Hristiyan toplumları kurumsal ve kişisel çıkarlar uğrunda yüzyıllar boyu mânen ve maddeten sömürdüğü bir tarih gerçeğidir. Bunun belirgin bir örneği 16. yüzyılda katolik kilisesinin tövbekârlara para karşılığı sattığı “günahları af senedi”dir. Din merkezli yaşamın ağır bastığı o dönemde insanlar âdeta sıraya girerler. Bu yetmez, üstelik bir de cennette yer sözü verilir. Açıkçası, sanal arsa satışı yapılmıştır. Karl Marx din baronlarının bu eşi benzeri ...
Read more : Gericilik var mı, yok mu? -II- (1938-1950) / E. Fuat TEKÇE | Görüntüleme : 1391 | Yanıtlar : 0


İrtica var mı, yok mu? -I- (1923 -1938) / E. Fuat TEKÇE

İrtica var mı, yok mu? -I-

(1923 -1938)

Konu güncel iken yazmak istedim. Ama maalesef olmadı, olamadı. Sürüp giden müzmin nedeni hakkında yalnızca sağlık ve afiyet cümlenin üzerine olsun derim.

Ya 28 Şubat’ın arifesinde idi ya da hemen sonrasında.Yurt çapında yayın yapan televizyon kanallarımızdan birinde o sürece ilişkin çeşitli oturumlardan birini izliyordum. Mesleği ruh ve sinir hastalıkları olan akademisyen bir katılımcı “28 Şubat’ta” dedi, “irtica tehlikesi yoktu. Bugün de yok!” Ve ekledi: “Türkiye’de irtica değil, ...
Read more : İrtica var mı, yok mu? -I- (1923 -1938) / E. Fuat TEKÇE | Görüntüleme : 922 | Yanıtlar : 0


“Ders alalım!” üzerine… / E. Fuat TEKÇE

“Ders alalım!” üzerine…

Tunus, Mısır ve diğerleri derken birdenbire savaşa dönüşen Libya olayı ve ardından Japonya’da onbinlerce insanın yaşam ve mutluluğuna mal olmuş nükleer felâket! Yazık ki daha da olacak! Çünkü patlayan, Başbakan Sayın Erdoğan’ın “mutfak tüpü” değil!

Sanırım pek çoğumuz gibi bendeniz de o sıralarda televizyonda görmüştüm. Muhabir, Taksim meydanında gelen geçene mikrofon uzatıyor ve iyi de yapıyordu Çünkü, açık seçik elim hâlimizi anladık sayesinde. Tabii o da anladıksa şayet!

Muhabir sormuştu: “Provokasyon nedir?” ...
Read more : “Ders alalım!” üzerine… / E. Fuat TEKÇE | Görüntüleme : 987 | Yanıtlar : 1


Ders alalım / E. Fuat TEKÇE

Ders alalım

Yirmi yıl önce bir araştırma vesileyle Japonya’ya gitmiş, toplam oniki hafta süreyle Osaka, Kobe, Kyoto, Tokyo ve Nagoya kentlerinde kalmıştım. Değersiz gözlemlerime dayanarak öncelikle belirteyim ki Japon insanının, Japon toplumunun çalışkanlığına, disiplinine, nezâketine, sorumluluk duygusuna ve vatan sevgisine hayran olmamak elde değil! Basit bir örnek:

Bir sabah Tokyo megapolünün Şiyoda ilçesindeki Nihon üniversitenin Türkoloji bölümüne gitmek üzere otelden çıkıp bir taksiye binmiştim. Pırıl pırıl otomobil taksi değil, tertemiz bir misafir odası sanki; koltuk ...
Read more : Ders alalım / E. Fuat TEKÇE | Görüntüleme : 1693 | Yanıtlar : 1


Demokrasi Bir Kültür Keyfiyetidir / E. Fuat TEKÇE

DEMOKRASİ BİR KÜLTÜR 1  KEYFİYETİDİR

Üzerinize afiyet, birkaç zamandır işler iyi gitmediği için yazamıyor, iç ve dış gelişmeleri hasta yatağımda gazeteler ve internet ile Türk ve yabancı televizyon kanallarından izliyorum. İzlerken de benzer bir olayı anımsadım.

Yıl 1989. Ekim başı. Ülke: Demokratik Alman Cumhuriyeti. Bizde bilindiği adıyla Doğu Almanya. Kent: Leipzig. Sekizyüz yıllık Aziz Nikolai kilisesinde akşam ayinine katılan olsa olsa beşyüz, hadi bilemedik altıyüz kişilik bir grup tarafından “halk biziz, biz halkız!” sloganı ile ...
Read more : Demokrasi Bir Kültür Keyfiyetidir / E. Fuat TEKÇE | Görüntüleme : 1217 | Yanıtlar : 0


Mehmet Akif ERSOY’umuz…

Mehmet Akif ERSOY’umuz…

Son zamanlarda kaş yapayım derken nedense hep göz çıkartılıyor.

Sayın Başbakan Erdoğan olur olmaz “ucube” benzetmesinden önce yine bir inci dökmüştü. Hem bu sefer irisinden siyah bir inci!

Işıklar içinde yatsın, İstiklâl Marşı’mızın cennetmekân güftekârı “vatan şairi”, “millî şair” ve “İslam şairi” 1  Mehmet Akif Ersoy Arnavut imiş. Sayın Başbakan partisinin parlamento gurubu toplantısında BDP’ye nazire yapmak için böyle buyurmuşlardı!

Varsın buyursunlar. Bugüne kadar Cumhuriyet, Kemâlizm, devrimler, demokrasi ve benzeri öteki kazanımlarımız ...
Read more : Mehmet Akif ERSOY’umuz… | Görüntüleme : 1467 | Yanıtlar : 0


Düşünüyorum da…

Düşünüyorum da…

İktidar ile muhalefetin arşa çıkan karşılıklı ağız dalaşı ve laf cambazlığı arasında ömür denilen tadımlık zaman diliminden koca bir yıl daha göçtü gitti.

Nereye, neden ve nasıl? Bilen varsa beri gelsin. Zaten doğru dürüst birşey de bilmiyoruz ya!

Ne münasebet; olur mu öyle şey?! Ademoğlu atomu parçaladı ya, aya da gidip geldi! Çoktandır uzayda ıstasyonu da var! Dahası saymakla bitmez…

Tamam da, ister şu lânet atom çekirdeğinin parçalanması ya da aya gidilmesi olsun ...
Read more : Düşünüyorum da… | Görüntüleme : 1096 | Yanıtlar : 0


Birleştirici (Üniter) Devlette İki Dil ve Özerklik!

BİRLEŞTİRİCİ (ÜNİTER) DEVLETTE İKİ DİL ve ÖZERKLİK!

ABD Başkanı Barack Obama 7 Nisan 2009 tarihinde Istanbul’daki Tophane-i Amire’de bir grup öğrenci ile konuşurken 150 yıllık dostluk ve 50 yıllık da -çuvallısını es geçtiği- müttefiklik üzerine aşınmış birtakım malûm lâflardan sonra sözlerine aynen şöyle devam etmişti:

    Türkiye'deki Kürt azınlığının bu toplumda özgür bırakılmasını, eşit fırsatlara erişebilmelerini, fırsatlar konusunda eşit olacaklarını; Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakanın da bu konuya bağlı olduğunu düşünüyorum. Azınlıkların toplum bütününün bir parçası ...
Read more : Birleştirici (Üniter) Devlette İki Dil ve Özerklik! | Görüntüleme : 1400 | Yanıtlar : 0


 

Giriş  •  Kayıt


Sayımlamalar

Toplam 147871 ileti • Toplam 45514 başlık • Toplam 24803 üye

x